Τρίτη 16 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Αρχισε «με διαφωνίες» η Λόγια Τζίργκα

Τανκς φρουρούν το χώρο όπου συνεδριάζει η Λόγια Τσίργκα

Associated Press

Τανκς φρουρούν το χώρο όπου συνεδριάζει η Λόγια Τσίργκα
ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Καθώς χτες ολοκληρωνόταν η δεύτερη μέρα του Συνταγματικού Μεγάλου Συμβουλίου - Λόγια Τζίργκα, στη γλώσσα παστούν - οι πρώτες διαφωνίες ήρθαν από πλευράς γυναικών, που κατήγγειλαν ότι «αποκλείονται» από τις θέσεις εξουσίας με σύστημα και προαποφασισμένα.

Για να σωπάσουν οι γυναίκες αντιπρόσωποι που κατήγγειλαν «προδοσία», οι άνθρωποι του Χαμίντ Καρζάι σκάρωσαν στα γρήγορα μια τέταρτη θέση αντιπροέδρου και διόρισαν σ' αυτήν την Σάφια Σεκίντι, μια δικηγόρο από τη Νανγκαρχάρ. Κίνηση «βιτρίνας» για τους ανθρώπους του Καρζάι, που σύμφωνα με πολλούς αναλυτές έχουν ήδη προαποφασίσει για τα περισσότερα ζητήματα της υπερσυγκέντρωσης των εξουσιών στο πρόσωπό της περιλαμβανομένης.

Ο «πρόεδρος» που διορίστηκε από τη διάσκεψη της Βόννης είχε σοβαρότερα προβλήματα: πώς να πείσει τους πολεμάρχους να αποδεχτούν την εξουσία του, πώς να ελέγξει τις μειονότητες...

Το Μεγάλο Συμβούλιο θα συνεχιστεί για περίπου μία βδομάδα ακόμη, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Εκατοντάδες ξένοι στρατιώτες των δυνάμεων κατοχής (ή «παροχής ασφάλειας» κατά το ΝΑΤΟ), είναι στρατηγικά τοποθετημένοι και ελικόπτερα υπερίπτανται του χώρου γύρω από τη σκηνή όπου γίνονται οι διαβουλεύσεις - δώρο της γερμανικής κυβέρνησης από κάποιο παλιό Οκτόμπερφεστ, το... φεστιβάλ μπίρας. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ISAF, το Σάββατο υπήρξε ρίψη ρουκέτας εναντίον του αρχηγείου της, χωρίς θύματα. Εκτοτε «δεν αναφέρθηκαν» επεισόδια.

«Κούρσα ενάντια στο χρόνο»

Ο Καρζάι, λένε αναλυτές, μοιάζει να έχει ήδη στο τσεπάκι του την έγκριση του Συντάγματος - παρά το ότι το κείμενο δε συζητήθηκε ούτε ένα μήνα από τους αντιπροσώπους - όμως αυτό θα είναι μόνο το πρώτο βήμα του στην κούρσα του με το χρόνο: Μπορεί να αλλάξει μέσα στους έξι ως οκτώ μήνες που θα ακολουθήσουν ως τις «εκλογές» την εικόνα του, ως ανδρεικέλου των Αμερικανών; Μπορεί να επεκτείνει την εξουσία του πέρα από την Καμπούλ; Μπορεί να «συσσωματώσει» τους Παστούν, που αισθάνονται προδομένοι από τον ίδιο, επειδή συγκυβερνά με Τατζίκους και Ουζμπέκους της λεγόμενης Βόρειας Συμμαχίας; Μπορεί να κάμψει τους νέους Ταλιμπάν, οι επιθέσεις των οποίων αναγκάζουν τον ΟΗΕ να προειδοποιεί ότι ίσως αποχωρήσει; Από τις απαντήσεις θα κριθεί η πολιτική του μοίρα.

Πάντως από δημόσιες σχέσεις ο Καρζάι πάει καλά. Χτες, σε συνέντευξή του στο CNN, «συνεχάρη τον Τζορτζ Μπους» για την «σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν» και διατύπωσε την... ευχή, μάλλον, ότι «ο μουλάς Μοχάμαντ Ομάρ και ο Οσάμα μπιν Λάντεν θα βρεθούν».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ