Τρίτη 16 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αυταπάτες από τη σύλληψη του Σαντάμ

Ακατάπαυστη η δράση της ιρακινής αντίστασης

Κατοχικοί στρατιώτες ανασυντάσσονται μετά από επίθεση της ιρακινής αντίστασης

Associated Press

Κατοχικοί στρατιώτες ανασυντάσσονται μετά από επίθεση της ιρακινής αντίστασης
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΤΙΚΡΙΤ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Με ικανοποίηση δέχτηκε η διεθνής κοινότητα διά στόματος πολλών ηγεσιών τη σύλληψη από τις κατοχικές δυνάμεις του πρώην ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, χωρίς, όμως, να λείψουν και οι διαφορετικές προσεγγίσεις για το ποια θα πρέπει να είναι η τύχη του στο εξής, αλλά και ποιες οι επόμενες κινήσεις εντός Ιράκ. Προς το παρόν, η ηγεσία των κατοχικών δυνάμεων τον κρατά σε μυστική τοποθεσία ενώ κοινός τόπος στις εκτιμήσεις όλων είναι ότι η σύλληψη του Σαντάμ ελάχιστα θα επηρεάσει τις αντικατοχικές επιθέσεις, που επαναλήφθηκαν αιματηρότατα χτες.

«Η σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν σημαίνει το τέλος μιας σκοτεινής και οδυνηρής εποχής για το Ιράκ» δήλωνε ο Αμερικανός Πρόεδρος που αναφέρθηκε στο θέμα, τόσο σε έκτακτο μήνυμά του την Κυριακή όσο και σε ομιλία του χτες. Ο Τζορτζ Μπους υποστήριξε ότι γίνεται πλέον σαφές ότι «όσοι Ιρακινοί τάχθηκαν υπέρ της ελευθερίας, τώρα γνωρίζουν ότι είναι με την πλευρά των νικητών», ενώ έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι ο Σαντάμ θα παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη, συμπληρώνοντας ότι τη διαδικασία και τις ακριβείς συνθήκες της δίκης του θα καθορίσουν οι ΗΠΑ σε συνεργασία με το ιρακινό Προσωρινό Κυβερνητικό Συμβούλιο. Εκλεισε διαμηνύοντας στον Σαντάμ ότι «ο κόσμος είναι καλύτερος χωρίς αυτόν».

Η περιοχή έχει δεχτεί επίθεση από την ιρακινή αντίσταση

Associated Press

Η περιοχή έχει δεχτεί επίθεση από την ιρακινή αντίσταση
Παρά την εμφανέστατη ικανοποίηση της αμερικανικής ηγεσίας, που συμπληρώθηκε από τους πανηγυρισμούς των Αμερικανών δημοσιογράφων στο άκουσμα της επιβεβαίωσης της είδησης από το στόμα του κατοχικού διοικητή Πολ Μπρέμερ, όλοι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί για το μέλλον. Σε δηλώσεις τους, ο ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ, η σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Κοντολίζα Ράις, αλλά και ο ίδιος ο Τζορτζ Μπους, εκτίμησαν ότι η σύλληψη του Σαντάμ δε θα σημάνει τον τερματισμό των αντικατοχικών επιθέσεων, τουλάχιστον άμεσα.

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, από την πλευρά του, Ντόναλντ Ράμσφελντ, έσπευσε να τονίσει ότι αν και για την Ουάσιγκτον ο Σαντάμ δε θεωρείται «αιχμάλωτος πολέμου», αντιμετωπίζεται ως τέτοιος, ενώ συμπλήρωσε ότι «δε συνεργάζεται με τους ανακριτές του». Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστήριζαν χτες ότι με βάση στοιχεία που βρέθηκαν στην κρυψώνα του Σαντάμ έχουν, ήδη, έχουν γίνει αρκετές συλλήψεις «τρομοκρατικών πυρήνων», κυρίως στη Βαγδάτη, χωρίς, όμως, να δώσουν περισσότερες πληροφορίες. Η βρετανική εφημερίδα «Τάιμς» τόνιζε, επικαλούμενη πληροφορίες, ότι κατά τη διάρκεια της πρώτης του ανάκρισης, ο Σαντάμ Χουσεΐν αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι το Ιράκ διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής.

Μυστήριο κάλυπτε χτες το πού ακριβώς βρίσκεται, πλέον, ο συλληφθείς, αφού σύμφωνα με το CNN έχει μεταφερθεί στο Κατάρ, κάτι που διέψευσε το Προσωρινό Κυβερνητικό Συμβούλιο. Αδιευκρίνιστες παρέμεναν και οι ακριβείς συνθήκες υπό τις οποίες οι κατοχικές δυνάμεις έφθασαν στην κρυψώνα του Σαντάμ Χουσεΐν, καθώς το μόνο που έγινε γνωστό είναι ότι μία σύλληψη, της περασμένης Παρασκευής, έδωσε κρίσιμες πληροφορίες.

Συντρίμμια αυτοκινήτου που χρησιμοποιήθηκε σε επίθεση ενάντια σε αστυνομικό τμήμα

Associated Press

Συντρίμμια αυτοκινήτου που χρησιμοποιήθηκε σε επίθεση ενάντια σε αστυνομικό τμήμα
«Ικανοποιητικό βήμα προς τη σταθερότητα και την ειρήνη στο Ιράκ» χαρακτήρισαν τη σύλληψη του Σαντάμ όλες, σχεδόν, οι κυβερνήσεις, ο ΟΗΕ, η ΕΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης αλλά και οι αραβικές χώρες, ο Αραβικός Σύνδεσμος και το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου. Το Ισραήλ έσπευσε, μάλιστα, να καλέσει τη Συρία και τους Παλαιστινίους να «παίρνουν μαθήματα». Ορισμένοι, βέβαια, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ρωσία, η Κίνα αλλά και αρκετές αραβικές ηγεσίες έσπευσαν να συμπληρώσουν ότι η «απαλλαγή του ιρακινού λαού από τον Σαντάμ υπογραμμίζει ακόμη περισσότερο την αναγκαιότητα επίσπευσης της μεταβίβασης εξουσίας». Πάντως, η αμερικανική ηγεσία δεν έκανε καμία νύξη περί στρατιωτικής αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων.

Η επόμενη ημέρα

Για «δίκαιη δίκη» και για παραπομπή στη Δικαιοσύνη του Σαντάμ Χουσεΐν έκαναν λόγο όλοι ανεξαιρέτως όσοι σχολίασαν τη σύλληψή του. Το ιρακινό Κυβερνητικό Συμβούλιο τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής της δίκης από το νεοσύστατο ιρακινό δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου, του οποίου οι ικανότητες αλλά και η αξιοπιστία έχει αμφισβητηθεί από πολλούς ειδικούς ανά τον κόσμο λόγω των συνθηκών κατοχής υπό τις οποίες δημιουργήθηκε, γεγονός που επισημάνθηκε σε ορισμένες δηλώσεις. Ο προεδρεύων του Κυβερνητικού Συμβουλίου για τον τρέχοντα μήνα, Αμπντέλ Αζίζ αλ Χακίμ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιβληθεί η ποινή του θανάτου στο συλληφθέντα, προοπτική που η αυστραλιανή ηγεσία δήλωνε ότι θα αποδεχτεί, ενώ αντίθετα η βρετανική ηγεσία κατέστησε σαφές ότι «δε θέλει καμία ανάμειξη δεδομένης της αντίθεσής της στη θανατική ποινή».

«Θα σκοτώσουμε κάθε Αμερικάνο στρατιώτη» έγραφε το σύνθημα της αντίστασης στον τοίχο και ο κατοχικός στρατιώτης που έχει βγει για βραδινή περιπολία βιάζεται να το σβήσει...

Associated Press

«Θα σκοτώσουμε κάθε Αμερικάνο στρατιώτη» έγραφε το σύνθημα της αντίστασης στον τοίχο και ο κατοχικός στρατιώτης που έχει βγει για βραδινή περιπολία βιάζεται να το σβήσει...
Αξιωματούχοι του προσωρινού Κυβερνητικού Συμβουλίου εξέφραζαν την άποψη ότι η σύλληψη του Σαντάμ θα βοηθήσει σταδιακά στην αποκατάσταση της ασφάλειας στη χώρα, κάτι που, μακροπρόθεσμα, φαίνεται ότι εκτιμούν και οι κατοχικές δυνάμεις. Αντίθετη, όμως, είναι η εκτίμηση που προβάλλεται από την πλειοψηφία του ευρωπαϊκού και του αραβικού Τύπου, που υποστηρίζουν ότι «το μίσος των Ιρακινών για την κατοχή και τους Αμερικανούς, δεν απαλύνεται από τη σύλληψη του Σαντάμ».

Στο περιθώριο της είδησης της σύλληψης του Σαντάμ, ο ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου Μπους για την αντιμετώπιση του ιρακινού χρέους, Τζέιμς Μπέικερ, συνεχίζει τις διαβουλεύσεις του. Το Παρίσι έδειχνε χτες πρόθεση να «εξετάσει το ενδεχόμενο διαγραφής μέρους του ιρακινού χρέους», ενώ από τη Μόσχα γινόταν γνωστό ότι δεν είναι αρνητική «σε μια νέα συνεννόηση». Καμία από τις δύο πλευρές, όμως, δε δεσμεύτηκε για τίποτε.

Επιθέσεων συνέχεια...

Δύο ξεχωριστές επιθέσεις αυτοκτονίας με παγιδευμένα αυτοκίνητα πραγματοποιήθηκαν χτες στην ευρύτερη περιοχή της Βαγδάτης με στόχο αστυνομικές εγκαταστάσεις. Στο χωριό Χουσεϊνίγια, βορείως της πρωτεύουσας, από την έκρηξη σκοτώθηκαν, εκτός από τον καμικάζι, 8 Ιρακινοί αστυνομικοί και τραυματίστηκαν άλλοι 13 ενώ από την επίθεση στη συνοικία, Αμιρίγια, εκτός του καμικάζι, τραυματίστηκαν 8 Ιρακινοί. Εγιναν, επίσης, άλλες δύο επιθέσεις με βομβίδες και όπλα σε δύο ακόμη αστυνομικά τμήματα, στη συνοικία Αντχαμίγια, οι οποίες αποδίδονται, από τις κατοχικές δυνάμεις, σε οπαδούς του Σαντάμ.

Στη Φαλούτζα, οπαδοί του πρώην ιρακινού ηγέτη επιτέθηκαν στο κεντρικό αστυνομικό τμήμα και το λεηλάτησαν, ενώ στο Τικρίτ έγινε διαδήλωση ορισμένων οπαδών του, οι οποίοι συγκρούστηκαν με την αστυνομία. Τραγικός είναι και ο απολογισμός από την επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο που έγινε εναντίον αστυνομικού τμήματος της πόλης Χαλιντίγια, την Κυριακή, πριν την ανακοίνωση της σύλληψης. Χτες, οι νεκροί είχαν φθάσει τους 17 και οι τραυματίες τους 32.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ