Τετάρτη 3 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πολύπλευρο «εργαλείο»

Η ανθρωπότητα θα ευγνωμονεί πάντα τους πρωτοπόρους εγκυκλοπαιδιστές του γαλλικού Διαφωτισμού. Αυτοί «οικοδόμησαν» την παράδοση της Γαλλίας στις εγκυκλοπαιδικές εκδόσεις, της οποίας «τέκνο», πριν εκατό χρόνια, ήταν το εικονογραφημένο εγκυκλοπαιδικό λεξικό «Le petit Larousse illystre», το οποίο, έκτοτε, ανανεωμένο και εμπλουτισμένο επανεκδίδεται κάθε χρόνο στη Γαλλία. Πριν 42 χρόνια οι εκδόσεις «Πάπυρος» κυκλοφόρησαν τη δίτομη ελληνική έκδοση αυτού του εξαιρετικού λεξικού.

Χτες, ο «Πάπυρος» παρουσίασε το πρώτο ελληνικό επίτομο, πλούσια εικονογραφημένο «Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό και Πλήρες Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας», το επονομαζόμενο «Παπυράκι», καθώς σε έναν τόμο συμπυκνώνονται: 1) Τα λήμματα της φετινής έκδοσης του γαλλικού λεξικού. 2) Συμπληρωματικά ελληνικά λήμματα, που δεν υπάρχουν στη γαλλική έκδοση. 3) Πλήρες λεξικό της νεοελληνικής γλώσσας. Η έκδοση αυτή αποτελεί, πράγματι, πολύπλευρα χρήσιμο, πολύ εύχρηστο και προσιτό (70 ευρώ) «βοήθημα» για κάθε ηλικίας φιλομαθή και για επαγγελματίες πολλών κλάδων (λ.χ. εκπαιδευτικούς, συγγραφείς, δημοσιογράφους κλπ.). Πρόκειται για μια πλήρη εγκυκλοπαίδεια, με σύντομα, ευσύνοπτα, ακριβολόγα και εύληπτα λήμματα, που καλύπτουν όλους τους τομείς και σε όλο τον κόσμο, από την αρχαιότητα μέχρι τα μέσα του 2003. Τα βασικά λημματικά κεφάλαια, που υποδιαιρούνται σε ενότητες, είναι: Βιογραφίες επωνύμων προσώπων (σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής και δημιουργίας). Γεωγραφία (όλος ο κόσμος, με κυρίαρχη την Ελλάδα και την Κύπρο). Γενική Παιδεία (με όλους τους τομείς των επιστημών, του πολιτισμού, των τεχνών, της ιστορίας και εθνολογίας, της θρησκειολογίας και μυθολογίας, της περιβαλλοντικής πανίδας και χλωρίδας).

Το «Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό» πλαισιώνεται και με ένθετα παραρτήματα με τα εξής θέματα: Αρχαιοελληνικές, λατινικές, ξενόγλωσσες και επώνυμες (λ.χ. του Γκαίτε) παροιμιώδεις φράσεις. Νεοελληνικές παροιμίες. Ιστορικό χρονολόγιο. Μεγάλα έργα της ανθρωπότητας. Κατάλογο των βραβείων Νόμπελ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ