Σάββατο 22 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΝΤΕΡΜΠΙ «ΑΙΩΝΙΩΝ»
Συμφέροντα σε ... θέση μάχης

«Μα το ντέρμπι είναι στημένο, από πριν ξεπουλημένο και συ πνίγεσαι σε δίχρωμα κασκόλ], έχει τραγουδήσει ο Β. Παπακωνσταντίνου. Φυσικά δεν αναφερόταν στο αγωνιστικό αποτέλεσμα αλλά σε πολύ σοβαρότερα ζητήματα, τα οποία εξακολουθούν να διατηρούν τους στίχους και το νόημα επικαιρότατα. Το απόγευμα είναι προγραμματισμένο το εναρκτήριο λάκτισμα στην ποδοσφαιρική αναμέτρηση Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού. Και όσα με μελωδικό τρόπο έχει πει, πριν από μερικά χρόνια, ο τραγουδιστής, περιγράφουν απόλυτα την πραγματικότητα, όπως τη διαμόρφωσαν οι «ταγοί» του αθλήματος.

Ενας (υποτίθεται) ποδοσφαιρικός αγώνας έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά μάχης. Θα διεξαχθεί υπό βαριά ατμόσφαιρα και με βάσιμο φόβο να υπάρξουν ακραία φαινόμενα. Η ατμόσφαιρα «μυρίζει μπαρούτι». Χιλιάδες αστυνομικοί είναι έτοιμοι ν' αντιμετωπίσουν πόλεμο, οι δικαστικοί λειτουργοί «είναι στο πόδι», η περιοχή θα τελεί υπό αποκλεισμό κλπ. Σύμπτωση; Οχι φυσικά. Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Ολα έγιναν σκόπιμα, βάσει προγράμματος και προκαθορισμένων στόχων. Αφορμές πάντα υπήρχαν και υπάρχουν ή θα εφευρίσκονται. Βλέπετε, ο φανατισμός και η καφρίλα θολώνουν το μυαλό. Ο οπαδός, λοιπόν, αφού μόνον αυτός ασχολείται πλέον, δέχεται πιο εύκολα να ταυτίσει την ομάδα με τον μεγαλοϊδιοκτήτη και τα συμφέροντά της με τα (εντός και εκτός ποδοσφαίρου) συμφέροντά του... Γίνεται λοιπόν εύκολο υποχείριο, ιδιωτικός στρατός. Αποπροσανατολίζεται, «παραμυθιάζεται» και αποτελεί ακίνδυνο θύμα. Για τους επιχειρηματίες, τους πολιτικούς, το σύστημα. Οσο για τους μη οπαδούς ή μη φιλάθλους, βλέπουν ...το δόλωμα και δέχονται τη φάκα. Δηλαδή, αποδέχονται περισσότερη αστυνομοκρατία, που φυσικά δεν περιορίζεται στο γήπεδο...

Να γιατί οι ποδοσφαιρικές αρχές, και ιδίως η πολιτεία, «στρουθοκαμηλίζουν». Ξέρουν πως υπάρχουν συγκεκριμένες αιτίες και φυσικά αίτιοι. Με ιδιότητα και όνομα. Είναι αυτοί που μετέτρεψαν το ποδόσφαιρο σε όχημα ικανοποίησης προσωπικών ή μιας κάστας συμφερόντων. Τα οποία στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ξένα με το χαρακτήρα και το αληθινό νόημα του αθλήματος. Είναι αυτοί που το εκμεταλλεύονται για να υλοποιήσουν τις πραγματικές (επιχειρηματικές, πολιτικές ή άλλες) επιδιώξεις τους. Βέβαια, υπάρχει και η πιθανότητα απόψε το απόγευμα (και μακάρι) να μη γίνει τελικά τίποτα. Η ουσία όμως δεν αλλάζει. Οι δημιουργοί της μαύρης πραγματικότητας είναι έτσι και αλλιώς οι ηθικοί αυτουργοί και οι βασικότεροι υπεύθυνοι. Το μόνο που τους αρμόζει είναι η διά παντός αποβολή από κάθε διοργάνωση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ