Παρασκευή 21 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Οχι άλλες ακάλυπτες κυβερνητικές υποσχέσεις

Αποφασιστικά στην απεργία στις 26 Νοέμβρη

Τη σημαία της απεργίας υψώνουν και πάλι οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, απαιτώντας δουλιά για όλους, κάτω από ανθρώπινες και ασφαλείς συνθήκες εργασίας, σε εκσυγχρονισμένες ναυπηγοεπισκευαστικές εγκαταστάσεις. Με απόφαση των σωματείων τους αρχίζουν τον αγώνα τους την επόμενη Τετάρτη 26 του μήνα, οπότε και απεργούν για 24 ώρες. Η απεργιακή συγκέντρωση έχει καθοριστεί για τις 11 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, την οποία θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Χτες το μεσημέρι αντιπροσωπεία των σωματείων συναντήθηκε με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Πασχαλίδη. Ο υπουργός δεν έδωσε καμία ουσιαστική απάντηση στα αιτήματα των εργαζομένων, ενώ προσπαθώντας να δείξει «καλό πρόσωπο» τους «έκλεισε» νέο ραντεβού για τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι μέσα στο χώρο της Ζώνης, όπου θα συναντηθεί και με τους εκπροσώπους των εργοδοτών.

Από τους συνδικαλιστές σχολιάστηκε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που «ο δολοφόνος πηγαίνει στον τόπο του εγκλήματος». Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση, παίζοντας με το μεροκάματό τους, κατά καιρούς τους έχει «φουσκώσει» με σωρεία εξαγγελιών περί αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού της Ζώνης και την ίδια στιγμή δεν εφαρμόζει τους νόμους που η ίδια ψήφισε, επιτρέποντας στους εργοδότες να επιβάλουν σε βάρος του κλάδου την πιο άγρια μορφή εκμετάλλευσης και να σκοτώνουν εργάτες ανενόχλητοι, αυξάνοντας την κερδοφορία τους.

Τα όσα αναφέρονται στο δελτίο Τύπου που εξέδωσαν από κοινού τα σωματεία είναι χαρακτηριστικά. Εδώ και 5 χρόνια έχει ψηφιστεί ο νόμος για τη χωροθέτηση της Ζώνης, όμως ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί. Ανεφάρμοστο παραμένει και το περίφημο Μητρώο Επιχειρήσεων, αφήνοντας τους κάθε λογής τυχοδιώκτες εργολάβους να σακατεύουν εργάτες. Με τις αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις, οι εργατοτεχνίτες θα πεθαίνουν στις σκαλωσιές. Ακόμα και οι υποτυπώδεις μηχανισμοί ελέγχου για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας (Επιτροπές, Επιθεωρήσεις Εργασίας κλπ.) υποβαθμίζονται ραγδαία, με αποτέλεσμα να καλπάζει η «μαύρη εργασία» και όλες οι ...«νέες» εργασιακές σχέσεις. Η ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη για τους ανέργους του κλάδου καταργήθηκε, καταδικάζοντας σε θάνατο όσους υποφέρουν από βαριά νοσήματα. Οσο για τα... προγράμματα και σεμινάρια περί κινήτρων και αλλαγής επαγγέλματος απλώς ανακύκλωσαν την ανεργία.

«Αυτή η κινητοποίηση - τονίζεται - αποτελεί μόνο την αρχή σειράς αγωνιστικών κινητοποιήσεων για να ανατρέψουμε τα τετελεσμένα και να επιβάλουμε με τον αγώνα μας την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων μας». «Τέρμα πια - συνεχίζει - η κοροϊδία. Οχι άλλα "θα" και ακάλυπτες κυβερνητικές υποσχέσεις. Ναι στους μαζικούς ενωτικούς αγώνες που είναι η δύναμή μας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ