Παρασκευή 21 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Φορτώνουν στο ΙΚΑ και το ΤΑΠ - ΟΤΕ

Αλλά χωρίς ούτε ένα ευρώ επιχορήγηση

Δε φτάνει που με το 1% του ΑΕΠ προς το ΙΚΑ, η κυβέρνηση κατακλέβει τους πόρους του, ταυτόχρονα φορτώνει στις πλάτες του και νέα «προβληματικά» Ταμεία, προς τα οποία όμως κόβεται η κρατική χρηματοδότηση.

Οπως προβλέπεται στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2004, η κυβέρνηση σταματά την επιχορήγηση του ΤΑΠ-ΟΤΕ. Συγκεκριμένα, ενώ το 2003 ο προϋπολογισμός αναγράφει ότι το ποσό που αποδόθηκε στο ΤΑΠ-ΟΤΕ ανέρχεται στα 165,8 εκατομμύρια ευρώ, για το 2004 δεν προβλέπεται ούτε ένα ευρώ..! Και αυτό παρά τη ρητή δέσμευση της κυβέρνησης, ότι το δημόσιο αναλαμβάνει τα ελλείμματα των Ταμείων μιας σειράς πρώην ΔΕΚΟ. Ελλείμματα που προήλθαν αποκλειστικά από τη μείωση των θέσεων εργασίας, προκειμένου αυτές οι χρυσοφόρες επιχειρήσεις του δημοσίου να οδηγηθούν και να εκποιηθούν στο χρηματιστήριο. Οπως δηλαδή έγινε και με τον ΟΤΕ.

Ομως, σύμφωνα με το νόμο 3029, αλλά και τις αποφάσεις του συνεδρίου της ΟΜΕ-ΟΤΕ (με ψήφους ΠΑΣΚΕ και ΣΥΝ), το Ταμείο μέσα στο επόμενο έτος εντάσσεται στο ΙΚΑ. Ετσι, μαζί με τους ασφαλισμένους και τους 43.000 περίπου συνταξιούχους, μεταφέρει και το έλλειμμά του, το οποίο μόνο για το επόμενο έτος θα φτάσει τα 317 εκατομμύρια ευρώ (108 δισ. δραχμές).

Επιβεβαιώνεται, λοιπόν, ότι η περίφημη χρηματοδότηση του 1% του ΑΕΠ προς το ΙΚΑ γίνεται η κολυμβήθρα του Σιλωάμ για να ξεπλυθούν όλα τα αντεργατικά και αντιασφαλιστικά κρίματα της κυβέρνησης. Με το 1% του ΑΕΠ, το ΙΚΑ καλείται να καλύψει όχι μόνον τις δικές του αυξημένες ανάγκες, αλλά και τα βάρη των άλλων Ταμείων που εντάσσονται με κυβερνητική απόφαση σε αυτό.

Η χρηματοδότηση του ΙΚΑ για το 2004 ανέρχεται στα 1.450 εκατομμύρια ευρώ. Αν από αυτό το ποσό αφαιρέσουμε το έλλειμμα του ΤΑΠ-ΟΤΕ (317 εκατ. ευρώ), το οποίο εκ των πραγμάτων τού φορτώνεται, τότε η επιχορήγηση - και μόνον εξαιτίας της ένταξης του ΤΑΠ-ΟΤΕ - μειώνεται στα 1.133 εκατ. ευρώ. Υπολείπεται δηλαδή κατά πολύ και από τη φετινή χρηματοδότηση προς το ΙΚΑ, που θα φτάσει στα 1.373 εκατ. ευρώ.

Αποδεικνύεται επίσης πόσο βάσιμη ήταν η προειδοποίηση των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων, πως μέσα από την ένταξη Ταμείων στο ΙΚΑ η κυβέρνηση επιδιώκει να μειώσει την κρατική χρηματοδότηση στην Κοινωνική Ασφάλιση, να ξεφορτωθεί τις ευθύνες που φέρει για τις συντάξεις απέναντι σε μεγάλες κατηγορίες συνταξιούχων και να τις μετακυλήσει στο σύνολο των συνταξιούχων και των εργαζομένων.

Τεράστιες είναι και οι ευθύνες της πλειοψηφίας της ΟΜΕ-ΟΤΕ, ιδιαίτερα των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ και ΣΥΝ που με τις ψήφους των στελεχών τους στο τελευταίο συνέδριο έδωσαν την έγκρισή τους για ένταξη στο ΙΚΑ, χωρίς να εξασφαλίσουν ότι το κράτος θα αναλάβει τις ευθύνες που φέρει απέναντι στο ΤΑΠ-ΟΤΕ. Οι υποσχέσεις για αναλογιστικές μελέτες τίποτα δεν εξασφαλίζουν. Ο προϋπολογισμός που κατέθεσε η κυβέρνηση εκθέτει όχι μόνον αυτή, αλλά και τις συγκεκριμένες παρατάξεις.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ