Εμπόδιο για όσους κέρδισαν τη μάχη της απεξάρτησης στέκεται η ανεργία, παρά το γεγονός ότι η εργασία αποτελεί απαραίτητο συστατικό για την κοινωνική επανένταξη. Ωστόσο, τα παιδιά των «στεγνών» προγραμμάτων δίνουν με καλύτερους όρους τη μάχη της απασχόλησης.
Οι παραπάνω διαπιστώσεις περιέχονται στα αποτελέσματα Πανελλήνιας Ερευνας για τις ανάγκες και δυνατότητες απασχόλησης των απεξαρτημένων ή των υπό απεξάρτηση παιδιών που παρουσιάστηκαν χθες και προχθές, κατά τη διάρκεια συνεδρίου.
«Ελπίζω η όαση για επαγγελματική προοπτική να μην είναι αντικατοπτρισμός, μια και η έλλειψη εργασίας είναι η κύρια αιτία υποτροπής», επισήμανε ο Σπ. Αναστασόπουλος, εκ μέρους του Συλλόγου Μελών και Φίλων του ΟΚΑΝΑ. Για την ανάγκη να δημιουργηθούν νέες υποδομές, που θα στηρίξουν την επαγγελματική αποκατάσταση των απεξαρτημένων, μίλησε ο Χ. Πουλόπουλος, διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι 3 στους 4 δεν έχουν δουλιά». Η Αν. Κοκκέβη, πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, είπε ότι «η πιθανότητα υποτροπής είναι πολύ μεγαλύτερη, αν δεν έχουμε εξασφαλίσει μια θέση εργασίας» και σημείωσε ότι οι απεξαρτημένοι προέρχονται κυρίως από τα «στεγνά» προγράμματα.
Η έρευνα, η οποία αφορά στην καταπολέμηση των διακρίσεων και των ανισοτήτων στην αγορά εργασίας, έγινε σε 600 άτομα. Από τον ΟΚΑΝΑ 350 άτομα (58,3%), από το ΚΕΘΕΑ 120 άτομα (20%), από το «18 Ανω» 60 άτομα (10%) και από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης 70 άτομα (11,7%).
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα μισά από τα άτομα της ομάδας - στόχου εργάζονται (50,7%). Το ποσοστό αυτό επηρεάζεται σημαντικά από τα μέλη των «στεγνών» προγραμμάτων, στα οποία εργάζεται το 70%. Οι γυναίκες της ομάδας - στόχου, αν και εμφανίζονται να κατέχουν υψηλότερο εκπαιδευτικό επίπεδο από τους άνδρες, πλήττονται από την ανεργία περισσότερο από αυτούς. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι άνδρες απασχολούνται ως εργάτες, ενώ οι περισσότερες γυναίκες απασχολούνται στην παροχή υπηρεσιών.
Τα θεραπευτικά προγράμματα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην κατάρτιση και την προώθηση, στην απασχόληση των απεξαρτημένων ή των υπό απεξάρτηση ατόμων. Παρά τη θετική στάση των εργοδοτικών φορέων απέναντι στην πρόσληψη απεξαρτημένων, διαπιστώνεται αναπαραγωγή των κοινωνικών προκαταλήψεων και επιπλέον διακρίσεις ως προς το φύλο, από την πλευρά των εργοδοτικών φορέων.