Κυριακή 2 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«Με το πιστόλι στον κρόταφο»

Απολύσεις, διώξεις, δυσμενείς μεταθέσεις, μειώσεις αποδοχών, καταστρατηγήσεις των κανονισμών προσωπικού, η πρακτική για τους εργαζόμενους στη Μακεδονίας - Θράκης και στην Ιονική

Το ξεπούλημα της Ιονικής έχει προωθήσει τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων των τραπεζοϋπαλλήλων
Το ξεπούλημα της Ιονικής έχει προωθήσει τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων των τραπεζοϋπαλλήλων
Η εμπειρία από τις εξελίξεις σε δυο τράπεζες, από αυτές που ιδιωτικοποιήθηκαν και συγχωνεύτηκαν, της Τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης και της Ιονικής, είναι ενδεικτική για το παρόν και το μέλλον των τραπεζοϋπαλλήλων από τις αναδιαρθρώσεις του τραπεζικού κεφαλαίου.

Ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, από το υποκατάστημα της Τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης στη Θεσσαλονίκη, επισήμανε στο «Ρ» ότι, από το 1998 που εξαγοράστηκε η Τράπεζα από τον Ομιλο Πειραιώς, έχει ξεκινήσει η επαγγελματική απαξίωση του 1/5 των υπαλλήλων, οι οποίοι στην ουσία έμειναν χωρίς αντικείμενο εργασίας. «Οι υπάλληλοι αυτοί ανήκαν στο διοικητικό μηχανισμό που αντικαταστάθηκε από αυτόν της Πειραιώς. Με την εξαγορά της Τράπεζας οδηγήθηκαν σε εθελούσια έξοδο 220 υπάλληλοι από τους 1.600 τραπεζοϋπαλλήλους», υπογραμμίζει.

Σημειώνει ότι, παράλληλα έχει ξεκινήσει συστηματική παραβίαση του κανονισμού εργασίας και της εργατικής νομοθεσίας, ενώ η ΟΤΟΕ σκόπιμα απουσιάζει. «Η παραβίαση του ωραρίου είναι καθεστώς, ενώ με στόχο την απελευθέρωση του δικαιώματος απόλυσης, οι τραπεζίτες μετατρέπουν τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου με δικαίωμα απόλυσης. Οι μετατροπές αυτές έχουν ξεκινήσει από τα ανώτερα στελέχη και γίνονται πραγματικά με το "πιστόλι στον κρόταφο"», υπογραμμίζει ο Σ. Ζαριανόπουλος.

Παράλληλα, τονίζει ότι μετά από όλα αυτά, η Τράπεζα έχει καθορίσει τον «επιθυμητό τύπο» των τραπεζοϋπαλλήλων που προσλαμβάνει, ο οποίος είναι μέχρι 40 ετών, με προϋπηρεσία 10 - 15 ετών και χωρίς ιδιαίτερη επαγγελματική επάρκεια. Το δε χαρακτηριστικό είναι ότι βασικό προσόν για πρόσληψη που γίνεται, είναι τι συστάσεις έχει από μεγαλοπελάτες!!!

Στο θέμα του ασφαλιστικού Ταμείου των εργαζομένων της Τράπεζας, του ΤΑΠΕΤΑΤ, ο Σ. Ζαριανόπουλος επισημαίνει ότι μετά τη συγχώνευση, προωθείται η διάλυσή του και η παράδοση των εισφορών των εργαζομένων σε συνεργαζόμενη ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία!

Καταλήγοντας, ο Σ. Ζαριανόπουλος επισημαίνει ότι, παρά τις έντονες εργοδοτικές πιέσεις, υπάρχει «η δυνατότητα στους τραπεζοϋπαλλήλους να εμποδίσουν τις όποιες αρνητικές εξελίξεις, αφού οι τραπεζίτες φοβούνται και την ελάχιστη αντίδραση η οποία μπορεί να δυσφημίσει την τράπεζά τους».

Την έντονη διαφωνία της ΕΣΑΚ Ιονικής, στην απόφαση της κυβέρνησης να ξεπουλήσει την Ιονική, έρχονται να την επαληθεύσουν τα σημερινά γεγονότα. Οπως καταγγέλλει η ΕΣΑΚ, από την ημέρα της εξαγοράς της Τράπεζας έχουν επιδεινωθεί οι εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων με καθημερινή συστηματική καταστρατήγηση του εσωτερικού οργανισμού εργασίας, με συνέπεια και την τρομοκρατία των εργαζομένων. Πολλοί εργαζόμενοι, κυρίως των διοικητικών υπηρεσιών, μεταφέρθηκαν σε υποκαταστήματα της Τράπεζας Πίστεως με δραστική μείωση των αποδοχών τους. Παράλληλα, πολλά τμήματα έκλεισαν και οι υπάλληλοι έχουν βρεθεί σε επαγγελματική απαξίωση, ενώ οι μετακινήσεις και οι μεταθέσεις των υπαλλήλων γίνονται χωρίς να ερωτηθούν. Η εντατικοποίηση της εργασίας και η παραβίαση του ωραρίου έχει γίνει από τον τραπεζίτη καθεστώς. Οσον αφορά το ασφαλιστικό Ταμείο κύριας και επικουρικής ασφάλισης των εργαζομένων της Ιονικής, το ΤΑΠΙΛΤΑΤ, οδηγείται σε χρεοκοπία και είναι άγνωστο τι θα γίνει μετά την οριστική συγχώνευση της Τράπεζας.

Απέναντι σε όλα αυτά, όπως επισημαίνει η ΕΣΑΚ, η συνδικαλιστική ηγεσία του Συλλόγου στην Ιονική (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) έχει συναινέσει με την απραξία της και τη σιωπή της εξυπηρετώντας τα συμφέροντα του τραπεζίτη.


Ρεπορτάζ:
Γιώργος ΜΙΧΑΗΛΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ