Κυριακή 2 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η μόνη προσφορά

Παπαγεωργίου Βασίλης

Πολλά γράφτηκαν και ειπώθηκαν για την τηλεοπτική ...αναμέτρηση των Κ. Σημίτη και Κ. Καραμανλή. Πληκτικό, ανούσιο, βαρετό, κλπ. Παρόμοια είναι και όσα λέγονται ή γράφονται, ως εκτιμήσεις της τηλεοπτικής αυτής «μονομαχίας». Το ενδιαφέρον των αναλυτών περιστρέφεται γύρω από το ποιος ήταν περισσότερο ανθρώπινος, σαφής, άνετος, κλπ., κλπ.

Κανένας δεν εξετάζει το περιεχόμενο των όποιων πολιτικών θέσεων παρουσίασαν οι εκπρόσωποι του δικομματισμού. Και το κάνουν συνειδητά. Αν δεν το έκαναν, θα έπρεπε να παραδεχτούν πως οι πολιτικές αυτές είναι απελπιστικά ίδιες. Οι διαφορές τους είναι ελάχιστες και μόνο σε επιμέρους ζητήματα χειρισμών.

Αυτή, όμως, ήταν και η μοναδική θετική προσφορά του διαβόητου «ντιμπέιτ». Εκανε πιο φανερό και ανάγλυφο το γεγονός - παρά τις πολύμορφες προσπάθειες να καμουφλαριστεί - πως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ βαδίζουν στον ίδιο δρόμο. Υπηρετούν την ίδια πολιτική, τους ίδιους στόχους και τα ίδια κοινωνικά και πολιτικά συμφέροντα.

Εάν ο Κ. Σημίτης και ο Κ. Καραμανλής ήταν υποψήφιοι αρχηγοί στο ίδιο κόμμα, ίσως να διαφωνούσαν σε περισσότερα...

Το έγκλημα της «μεταρρύθμισης»

Σε 85.531 θα φτάσουν φέτος οι θέσεις εισακτέων στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, ανακοίνωσε προχτές ο υπουργός Παιδείας. Και το «Βήμα» έκανε αμέσως το λογαριασμό: «Αυτό σημαίνει ότι οι μαθητές που θα πάρουν τον Ιούνιο απολυτήριο Ενιαίου Λυκείου (περίπου 50 - 55.000) εισάγονται άπαντες στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Ευνοημένοι, μάλλον, και οι παλαιοί απόφοιτοι, στους οποίους διατίθενται οι υπόλοιπες 30 - 35.000 θέσεις».

Φέτος, όμως, στη Γ` τάξη του Ενιαίου Λυκείου φοιτούν περίπου 73.000 μαθητές. Και δε λέμε, μπορεί το «Βήμα» να γνωρίζει κάτι παραπάνω και, επομένως, να είναι σωστοί οι λογαριασμοί του. Γεγονός, που σημαίνει ότι ένα σημαντικό μέρος των σημερινών μαθητών της Γ` Λυκείου δε θα πάρει απολυτήριο τον Ιούνιο.

Το πλέον σοβαρό, όμως, είναι κάτι άλλο. Πριν από δύο μόνο χρόνια, απολυτήριο Λυκείου έπαιρναν 120.000 μαθητές. Σήμερα μόνο 50.000. Αυτοί είναι οι πικροί και ολέθριοι καρποί της κυβερνητικής αντιμεταρρύθμισης στην Παιδεία. Κι έχουμε να δούμε πολλά ακόμη...

... και οι μπαγαποντιές

Η γελοία δικομματική υποσχεσιολογία προς τους συνταξιούχους, βέβαια, δεν κρύβει μόνο το γεγονός πως ούτε με 150.000 δραχμές μπορεί να ζήσει σήμερα ένας άνθρωπος κι ακόμη περισσότερο μια οικογένεια. Κρύβει κι άλλα.

Οι κύριοι του δικομματισμού, για παράδειγμα, δε λένε, για ποια σύνταξη μιλάνε. Για την τυπικά κατώτερη του ΙΚΑ, που βρίσκεται σήμερα στις 113.150 δραχμές ή γι' αυτή, όταν προσθέσουμε και το διαβόητο ΕΚΑΣ, δηλαδή των 138.565 δραχμών; Το ΕΚΑΣ, όμως, ολόκληρο ή μερικό, το παίρνουν μόνον 180.000 συνταξιούχοι, από τους 530.000 περίπου, που εισπράττουν σήμερα την κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ. Ποια από τις δυο, λοιπόν, θα γίνει 150.000 δραχμές, αν πάρουμε τοις μετρητοίς τις υποσχέσεις τους;

Πάντως, η κατώτερη σύνταξη συν το ΕΚΑΣ - αν το τελευταίο διατηρηθεί - θα γίνει έτσι ή αλλιώς 150.000 δραχμές, σε κάνα - δυο χρόνια, έστω και με τις γελοίες αυξήσεις, που όλες οι κυβερνήσεις δίνουν κάθε χρόνο...

Η ... απλοχεριά...

Μα, νομίζουν πως δεν ξέρουν τι εισπράττουν σήμερα οι χαμηλοσυνταξιούχοι ή πιστεύουν πως δεν ξέρουν οι απόμαχοι της δουλιάς πόσα χρήματα χρειάζονται, για μια στοιχειωδώς ανθρώπινη διαβίωση; Για να μην αναφερθούμε, στο πόσα δικαιούνται...

Μιλάμε, για το διαγκωνισμό... παροχών προς τους χαμηλοσυνταξιούχους, που τελευταίως εξελίσσεται μεταξύ Σημίτη και Καραμανλή. Θα φτάσω τις κατώτερες συντάξεις στις 150.000 δραχμές το μήνα, εξάγγειλε πρώτος ο Καραμανλής. Λίγες μέρες μετά και αφού πρώτα επιχείρησε να αποδείξει πως το ποσό είναι μη ρεαλιστικό στα πλαίσια της ΟΝΕ, της «διατηρησιμότητας» και του Συμφώνου Σταθερότητας, πέρασε και ο Σημίτης στην αντεπίθεση: Οι κατώτερες συντάξεις θα γίνουν 150.000 δραχμές στο τέλος της επόμενης τετραετίας, ανακοίνωσε όλος σοβαρότητα.

Σιγά σιγά, κύριοι του δικομματισμού, μην είστε τόσο... ανοιχτοχέρηδες. Θα βαρυστομαχιάσουν οι συνταξιούχοι. Εχουν και μια ηλικία οι άνθρωποι...

ΒΙΒΛΙΟ
Λόγος ενάντια στη βαρβαρότητα

«Η τελική και η πιο σημαντική επαναστατική φιλοδοξία είναι η απελευθέρωση του ανθρώπου από την αποξένωσή του». Αυτή η ρήση του Τσε Γκεβάρα, προτασσόμενη ως μότο και συντροφευμένη με τον υπότιτλο «Για μια ανθρωποκεντρική κοινωνία πέρα από τον φαύλο κύκλο της αποξένωσης και της αστικής ηγεμονίας», δηλώνουν το ιδεολογικό στίγμα και συμπυκνώνουν τη θεματολογία του τελευταίου βιβλίου του καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου και υποψήφιου βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Τ. Ρούση «Ο λόγος στην Ουτοπία» (εκδόσεις « Γκοβόστη», β' έκδοση, 314 σελ.). Μια (πλούσια βιβλιογραφικά) μελέτη, που στηρίζεται στο μαρξισμό - «δυναμική θεώρηση της πραγματικότητας» - πιστεύοντας και ότι «ουδέν νεότερο από το μέτωπο της πολιτικής φιλοσοφίας δεν μπόρεσε να ξεπεράσει, ούτε μεθοδολογικά ούτε από άποψη ουσίας, τη μαρξιστική θεωρία της αποξένωσης και την αναγκαιότητα υπέρβασής της». Προϊδεάζοντας τον αναγνώστη, παραθέτουμε τους τίτλους των εννέα κεφαλαίων του (σε τρία μέρη): «Το περιεχόμενο της έννοιας "ουσία του ανθρώπου" στον Μαρξ», «Κυριαρχία της εμπορευματικής παραγωγής και αποξένωση», «Η υπέρβαση της αποξένωσης ως το τέλος της προϊστορίας», «Γενίκευση της αποξένωσης και σύγχρονες μορφές της», «Το δίπολο καταναγκασμού - συναίνεσης στην κλασική πολιτική φιλοσοφία», «Η αποξένωση θεμέλιο της σύγχρονης συναινετικής ηγεμόνευσης», «Διαλεκτική αντικειμενικών συνθηκών υποκειμενικού παράγοντα. Ο ρόλος του προλεταριάτου και του σοσιαλιστικού κράτους», «Τα όρια της βιομηχανίας και του προλεταριάτου», «Οι δυνατότητες που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία και το σύγχρονο επαναστατικό υποκείμενο».

Ο Γ. Ρούσης, σημειώνοντας προλογικά ότι «απέναντι σ' ένα "ρεαλισμό" που ουσιαστικά υποβαθμίζει τις δυνατότητες του ανθρώπινου γένους και στέκει μοιρολατρικά μπροστά στη σύγχρονη βαρβαρότητα», πρέπει να αντιπαραθέσουμε το «αν δεν ελπίζεις στο ανέλπιστο δε θα το βρεις» του Ηράκλειτου, το «σκέπτεσθαι σημαίνει υπερβαίνειν» του Μπλοχ και βέβαια τον Μαρξ, τονίζει «χρειάζεται να αντιτάξουμε την ουσία του ανθρώπου ως δυνατότητα απεριόριστης ανάπτυξης της κοινωνικής ατομικότητας μέσω της ελεύθερης συνειδητής δραστηριότητας του Μαρξ». Εξάλλου, στον επίλογό του, ανατρέχοντας στο «μεγάλο επαναστατικό παρελθόν του ανθρώπου και στις τεράστιες θαμμένες εκρηκτικές του δυνάμεις», θεωρεί και αναγκαία και εφικτή την ανατροπή της σύγχρονης βαρβαρότητας. «Η ουτοπία γίνεται ρεαλιστική, όταν κάνει ή ονειρεύεται κανείς αυτό που αντικειμενικά και πραγματικά είναι πιθανό», υπογραμμίζει και θυμίζει την παρατήρηση του Λένιν ότι η Οχτωβριανή Επανάσταση δε θα προχωρούσε αν δεν υπήρχαν ονειροπόλες συνειδήσεις. Καταλήγοντας, ο Γ. Ρούσης, αντιστρέφει τη χεγκελιανή αρχή «το υπάρχον (η πραγματικότητα) είναι λογική» ως εξής: «το υπάρχον είναι ανορθολογικό, η ουτοπία είναι λογική».


Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ

Σκέψου ποιος είσαι

Αν ήσουν

βιομήχανος

θα έλεγα «εντάξει»,

πάει και ψηψίζει

ο άνθρωπος

το σόι του, την τάξη,

μα εσύ, καημένε,

μισθωτός

είσαι με δυο

δεκάρες,

τι πας, λοιπόν,

σαν τον κουτό

με των τρανών

τις φάρες;

Αν είχες

πλοία, τράπεζες

θα έλεγα «χαλάλι»

ψηφίζει έτσι

ο άνθρωπος, ώστε

κι άλλα να βγάλει,

μα εσύ, καημένε,

σώβρακο

δεν έχεις

να αλλάξεις,

γι' αυτό σκέψου

καλύτερα

τι γκάφα

πας να πράξεις!


Ο Οίστρος

Πρόσωπο
Μπουλέντ Ετσεβίτ

Το απίθανο κυβερνητικό σχήμα στην Τουρκία - που συναποτελούν: 1) Το DSP, «κεντροαριστερό» κόμμα με πρωθυπουργό τον Μπουλέντ Ετσεβίτ, που διέταξε την εισβολή στην Κύπρο, αλλά φυλακίστηκε από τους στρατηγούς το '80, 2) το ANAP, φιλελεύθερο δεξιό κόμμα με αρχηγό τον Μεσούτ Γιλμάζ, που έπεσε για οικονομικά σκάνδαλα το '98 και 3) το ΜΗΡ, ακροδεξιό κόμμα, λίκνο των «Γκρίζων Λύκων» και άλλων παραστρατιωτικών οργανώσεων, με αρχηγό έναν πολιτικό τυχοδιώκτη, τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί- δε θα υπήρχε, αν δεν εξυπηρετούσε τη δυτική ανάγκη ύπαρξης «σταθερής» και «κοσμικής» κυβέρνησης στη χώρα.

Δε χρειάζεται διδακτορικό Πολιτικής Επιστήμης κανείς για να αντιληφθεί ότι οι εσωτερικές διαφορές στην κυβέρνηση είναι αβυσσαλέες, και την κρατούν ενωμένη στις επιδιώξεις των ισχυρών συμμάχων. Η συνέχιση των «μεταρρυθμίσεων», εμπνεύσεως ΔΝΤ, η σταδιακή ένταξη της τουρκικής αγοράς στην Ευρωπαϊκή Ενωση (με κυριαρχούσες τις άνισες ανταλλαγές) και η ύπαρξη ενός «κυματοθραύστη» του ισλαμισμού στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Στην πρώτη κακοτοπιά, όμως, αποδεικνύεται πόσο εύθραυστο είναι το ιδιότυπο αυτό σχήμα, κάτι που φάνηκε την περασμένη βδομάδα, όταν, για να εξασφαλίσει συνταγματικές τροποποιήσεις, ώστε να καταστεί εφικτή η επανεκλογή του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ στην προεδρία της χώρας, ο πρωθυπουργός Ετσεβίτ παζάρεψε «ευνοϊκότερες» ρυθμίσεις για τους ισλαμιστές του Κόμματος Αρετής. Η κυβερνητική συνοχή πήγε περίπατο και τουλάχιστον 100 βουλευτές της συμπολίτευσης (των εθνικιστών του MHP, κατά πάσα βεβαιότητα) σήκωσαν μπαϊράκι. Γεγονός, που στοιχειοθετεί απειλή κατάρρευσης της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα πολιτικό και οικονομικό «χάος» (τουλάχιστον με τα δυτικά μέτρα και με δεδομένες τις δυτικές εξαρτήσεις). Την επόμενη Τετάρτη, στη νέα ψηφοφορία για τις συνταγματικές τροποποιήσεις, ο Ετσεβίτ θα τα παίξει «όλα για όλα».


Μπ. Γ.

Στα όρια της ... εξαγοράς

Εκεί στο ΠΑΣΟΚ το «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» φτάνει ως και στην εξαγορά για την υφαρπαγή της λαϊκής ψήφου. Ναι δεν είναι υπερβολή όταν πρόκειται για την μετάβαση των ετεροδημοτών στον τόπο που ψηφίζουν και το ΠΑΣΟΚ με δικά του έξοδα πληρώνει το 50% του αντίτιμου των εισητηρίων. Ολόκληρη «βιομηχανία» φαίνεται να έχει στηθεί, γι'αυτό το σκοπό, με το αζημίωτο βεβαίως για το κυβερνόν κόμμα. Είναι δε τόσος ο ζήλος τους που έφτασαν να απευθυνθούν στον υποψήφιο βουλευτή στη Β'Αθήνας με το ΚΚΕ, καθηγητή του Πάντειου Πανεπιστήμιου, Γιώργο Ρούσση. Του τηλεφώνησαν απο το ΠΑΣΟΚ και του είπαν οτι αν θέλει αεροπορικό εισητήριο μπορούν να του διαθέσουν πληρώνοντας ο ίδιος μόνο το 50% του αντίτιμου και του έδωσαν το τηλέφωνο του ΠΑΣΟΚ για τους ετεροδημότες της Κέρκυρας λέγοντας του οτι τηλεφωνούν για τον ίδιο λόγο σ'όλους τους ετεροδημότες απο την Κέρκυρα. Στην εύλογη ερώτηση του αν η «Ολυμπιακή» κάνει έκπτωση λόγω εκλογών για τους ετεροδημότες, απάντησαν οτι τη διαφορά την πληρώνει το ΠΑΣΟΚ. Εδώ βεβαίως το πρόβλημα δεν είναι μόνο το χρήμα που διατίθεται, αλλά και ο τρόπος που διατίθεται προκειμένου να αποσπά ψήφους το ΠΑΣΟΚ. Και ύστερα σου λένε για ελεύθερη και ισότιμη πολιτική έκφραση του λαού. Να λοιπόν ένας ακόμη λόγος για να καταδικαστεί αποφασιστικά απο το λαό ο δικομματισμός και να υπερψηφιστεί το ΚΚΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ