Παρασκευή 14 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Μπροστά σε κίνδυνο πραξικοπήματος

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

«Ο Πρόεδρος Ούγο Τσάβες Φρίας και οι επαναστατικές δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση αντιμετωπίζουν ένα πολιτικό ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί με απρόβλεπτες συνέπειες». Τα παραπάνω τόνισε ο Λουίς Μπιλμπάο σε άρθρο του στην αργεντίνικη περιοδική έκδοση America XXI, αναφερόμενος στις επόμενες βδομάδες και τη «μάχη» για τη συλλογή υπογραφών, σχετικά με το δημοψήφισμα για το αν θα πρέπει να μείνει στην Προεδρία ή όχι ο Τσάβες.

Το μελάνι δεν πρόλαβε να στεγνώσει και ο Πρόεδρος Τσάβες διέταξε τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας να βρίσκονται σε επιφυλακή όλο το 24ωρο εφτά μέρες τη βδομάδα, προειδοποιώντας για τυχόν απόπειρα πραξικοπήματος, ταραχών και νοθείας κατά τη διάρκεια της «μάχης» του δημοψηφίσματος.

Κρίσιμες θεωρούνται οι τέσσερις μέρες, οπότε θα γίνεται η συλλογή υπογραφών. Από τις 28 Νοέμβρη έως την 1η Δεκέμβρη. Οι φερόμενοι ως «αντίπαλοι» του Τσάβες - η αμερικανοκίνητη αντιπολίτευση- επιθυμούν την καθαίρεσή του, ενώ οι διάφορες δυνάμεις που στηρίζουν το Επαναστατικό Συμβούλιο και την κυβέρνηση Τσάβες θέλουν να γίνει δημοψήφισμα με το ερώτημα, αν 38 βουλευτές της αντιπολίτευσης θα πρέπει να καθαιρεθούν από το αξίωμά τους και η συλλογή υπογραφών να γίνει στο διάστημα από 21 έως 24 Νοέμβρη.

Η διαμάχη αυτή και κυρίως οι πληροφορίες που υπάρχουν για δόλιες κινήσεις ή κινήσεις στη σκιά αναζωπύρωσαν τους φόβους για μια νέα αντιπαράθεση μετά από αρκετούς μήνες σχετικής ηρεμίας. Μόλις τον Απρίλη του 2002, στην πέμπτη σε εξαγωγές πετρελαίου χώρα του κόσμου, σημειώθηκε ένα αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα με κυβέρνηση - μαριονέτα των ΗΠΑ που η ζωή της ήταν μόλις δύο ημερών. Ενώ από το Δεκέμβρη του 2002 έως το Γενάρη του 2003 η «γενική απεργία» ήταν μία ακόμη απόπειρα ανατροπής. Μια απόπειρα που σημαδεύτηκε από τις συγκρούσεις και τις μάχες σε όλα τα μέτωπα, στις οποίες τουλάχιστον 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Παρά τις αλλεπάλληλες ήττες των δυνάμεων της αντιπολίτευσης, οι δυνάμεις αυτές δείχνουν να εμμένουν. Ετσι, ο Πρόεδρος Τσάβες υποστήριξε κατά τη διάρκεια της τελευταίας ομιλίας του ενώπιον της στρατιωτικής αστυνομίας του Καράκας, σύμφωνα με το VHeadline, ότι υπάρχουν αποδείξεις πως ομάδες μελετούν ακόμη την πιθανότητα πραξικοπήματος, χωρίς όμως να τις κατονομάσει, αλλά στη συνέχεια της ομιλίας του, ήταν σαφέστατος τονίζοντας τις συνεχιζόμενες προσπάθειες εκ μέρους της Ουάσιγκτον να παρεμβαίνει ωμά στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας. Και κατέληξε: «Καλώ της ένοπλες δυνάμεις. Πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή 24 ώρες το 24ωρο, εφτά μέρες τη βδομάδα». Προειδοποίησε επίσης τους στρατιώτες να προσέχουν για μια πιθανή νοθεία εκ μέρους της αντιπολίτευσης, η οποία θα πρέπει να συγκεντρώσει 2,4 εκατομμύρια υπογραφές το κρίσιμο δεκαήμερο, προκειμένου να γίνει, τον ερχόμενο Μάρτη ή Απρίλη, το δημοψήφισμα για την ανατροπή του ή όχι.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ