Παρασκευή 14 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ετοιμότητα διαλόγου ... με επιφυλάξεις

Ξαφνικά υψώθηκε «τείχος» στο χώρο όπου έπαιζε...

Associated Press

Ξαφνικά υψώθηκε «τείχος» στο χώρο όπου έπαιζε...
ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του μέσα στις επόμενες δέκα μέρες. Αυτό ανακοίνωσε, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού, ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, Σιλβάν Σαλόμ, και επιβεβαίωσε, λίγο αργότερα, ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής, Σάεμπ Ερακάτ. Της συνάντησης αυτής αναμένεται να προηγηθούν και να ακολουθήσουν αρκετές άλλες μεταξύ πιο χαμηλόβαθμων αξιωματούχων.

Ο Σαλόμ αρνήθηκε να προβλέψει τα αποτελέσματα της συνάντησης και επαναδιατύπωσε αμφιβολίες για το κατά πόσον «ο Αχμέντ Κορέι θα ασκήσει πολιτική, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη ή είναι μια μαριονέτα του Γιάσερ Αραφάτ». Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι η αξιοπιστία του Παλαιστινίου πρωθυπουργού θα κριθεί από την αποφασιστικότητά του να πατάξει τις «παλαιστινιακές τρομοκρατικές οργανώσεις».

Επιφυλακτική εμφανίστηκε και η Ουάσιγκτον στην είδηση της ορκωμοσίας της νέας παλαιστινιακής κυβέρνησης. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου αρνήθηκε να αποσαφηνίσει αν ο Λευκός Οίκος στηρίζει την κυβέρνηση και αρκέστηκε να δηλώσει ότι «θα παρακολουθηθεί το κατά πόσον η νέα κυβέρνηση εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της με βάση τον οδικό χάρτη». Από την πλευρά της, η γαλλική κυβέρνηση κάλεσε τον Γιάσερ Αραφάτ να δώσει στον Κορέι «όλα τα αναγκαία μέσα, για να προχωρήσει σε δραστικές πράξεις στον τομέα της ασφάλειας, των μεταρρυθμίσεων και του διαλόγου με το Ισραήλ», καλώντας, όμως, και το Τελ Αβίβ να «σταματήσει την επιθετική πολιτική απέναντι στους Παλαιστινίους».

Ο ίδιος ο Κορέι προήδρευσε, χθες, της πρώτης συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου και επανέλαβε ότι στόχος του είναι η κατάπαυση του πυρός από τις παλαιστινιακές οργανώσεις, η επίτευξη εκεχειρίας με το Ισραήλ και η πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης για κατάληξη οριστικής συμφωνίας. Κάλεσε, επίσης, πάλι τον ισραηλινό στρατό να αποχωρήσει από τα αυτόνομα εδάφη για να διεξαχθούν εκλογές μέσα στο Γενάρη του 2004. Με τα σχέδια Κορέι φαίνεται να συμφωνεί η πλειοψηφία των Παλαιστινίων, με βάση δημοσκόπηση, που δείχνει το 66% να επιθυμεί επίτευξη εκεχειρίας.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, ο ισραηλινός στρατός παραμένει εντός των παλαιστινιακών εδαφών και συνεχίζει τη δράση του. Χθες, κατεδάφισε ένα σπίτι και προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε άλλα τέσσερα στην Κχαν Γιούνις, στην κεντρική Γάζα, ενώ εισέβαλε στην Τουλκαρέμ και στον ομώνυμο προσφυγικό καταυλισμό στη Δ. Οχθη, αναζητώντας «υπόπτους τρομοκράτες». Επίσης, ανακοίνωσε την απέλαση ενός ακόμη Παλαιστινίου, μέλους της «Φατάχ» από την Τζενίν στη Λωρίδα της Γάζας. Ο 26χρονος Μουσχρίφ Ιμπντούρ κρατείται χωρίς να του έχει απαγγελθεί κατηγορία και είναι ο δεύτερος Παλαιστίνιος που απελαύνεται αυτήν τη βδομάδα στη Λωρίδα της Γάζας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ