Παρασκευή 14 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Και στην Κομοτηνή κρούσμα μηνιγγίτιδας

Δεν πρόκειται για επιδημία, λέει το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων

Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, νοσηλεύεται από χθες τα ξημερώματα με συμπτώματα μηνιγγίτιδας (μηνιγγιτιδοκοκκική σηψαιμία) δεκαεξάχρονος μαθητής του 2ου Λυκείου Κομοτηνής. Νομίατρος, που επισκέφθηκε το σχολείο, καθησύχασε γονείς και μαθητές, δηλώνοντας πως δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης, και συνέστησε να χορηγηθεί σε όλους τους μαθητές αντιβιοτικό ευρέως φάσματος. Παρά τις διαβεβαιώσεις, τελικά χθες το σχολείο δε λειτούργησε. Ο 16χρονος δεν έχει διαφύγει τον κίνδυνο.

Σε ανακοίνωσή του, το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ) αναφέρει ότι από τα δυο περιστατικά μηνιγγίτιδας σε παιδιά που πήγαιναν σε παιδικό σταθμό της Αθήνας και του 16χρονου εφήβου από την Κομοτηνή δεν προκύπτει καμιά ανησυχία για την εμφάνιση επιδημίας μηνιγγίτιδας.

Το ΚΕΕΛ τονίζει ότι την εποχή αυτή η συχνότητα της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου στην Ελλάδα βρίσκεται στα αναμενόμενα επίπεδα. Ακόμη, ότι τα δυο παιδιά απ' την Αθήνα νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» και η κατάστασή τους βελτιώνεται. Αντίστοιχα, ο δεκαεξάχρονος από την Κομοτηνή νοσηλεύεται στην Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης με κλινική εικόνα μηνιγγιτιδοκοκκικής σηψαιμίας και η κατάστασή του είναι σταθερή.

Το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Μηνιγγίτιδας προσδιόρισε ότι το υπεύθυνο μικρόβιο για τα δυο περιστατικά της Αθήνας ανήκει στην οροομάδα Β του μηνιγγιτιδόκοκκου, που δεν έχει συνήθως την τάση να προκαλεί επιδημίες. Ακόμα δεν έχει ταυτοποιηθεί ο ορότυπος του μηνιγγιτιδόκοκκου στο περιστατικό της Κομοτηνής.

Το ΚΕΕΛ επισημαίνει ότι τα παιδιά και οι ενήλικες του παιδικού σταθμού και του οικογενειακού περιβάλλοντος των παιδιών πήραν προληπτικά το κατάλληλο αντιβιοτικό και ότι απολύμανση του σχολικού χώρου ή κλείσιμο του σχολείου δεν έχουν νόημα και δε συνιστώνται σε τέτοιες περιπτώσεις. Ωστόσο, οι γονείς των παιδιών στο περιβάλλον του αρρώστου θα πρέπει να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τυχόν εμφάνιση υπόπτων συμπτωμάτων στα παιδιά τους (πυρετός, πονοκέφαλος, εξάνθημα) και να ζητούν γρήγορα τη συμβουλή γιατρού.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ