Τρίτη 4 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Τελευταίο μεροκάματο για αμμοβολιστή

Ανεξέλεγκτη η κατάσταση σε ζητήματα ασφάλειας της εργασίας

Αλλο ένα παλικάρι της θρηνεί, από το περασμένο Σάββατο το μεσημέρι, η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Ο 45χρονος Ηλίας Ντιλιανίδης πατέρας δύο παιδιών, ήρθε να προστεθεί στην ατέλειωτη μακάβρια λίστα των εργατικών εγκλημάτων, που έχει «στήσει» το μαύρο μπλοκ εργοδοσίας - κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, σε βάρος των εργατών και της Ζώνης. Ο 45χρονος εργάτης άφησε την τελευταία του πνοή στην επισκευαστική βάση της Κυνοσούρας Σαλαμίνας. Καταπλακώθηκε από φορτοεκφορτωτικό μηχάνημα, που ο ίδιος χειριζόταν. Αν και η ειδικότητά του ήταν αμμοβολιστής - καθαριστής, το αφεντικό του, ο εργολάβος Ζησιμόπουλος, τον «μετέτρεψε» σε χειριστή φορτοεκφορτωτικού μηχανήματος! Επιπλέον, ο Ντιλιανίδης ήταν και ανασφάλιστος! Παρά το γεγονός ότι όλα τα στοιχεία βοούν ότι πρόκειται για έγκλημα εν ψυχρώ, εργολάβος και υπεύθυνος του συνεργείου συνελήφθησαν μεν λίγο μετά το τραγικό εργατικό δυστύχημα, όμως την Κυριακή με εντολή εισαγγελέα αφέθηκαν ελεύθεροι!

Ειδικότερα, ο Ηλίας Ντιλιανίδης, μέλος του συνεργείου «Ζησιμόπουλος Αντώνιος και Σία», εργαζόταν στις εργασίες αμμοβολής και καθαρισμού στο φορτηγό πλοίο «ATLANTIC PRIDE» με σημαία Μπαχάμες. Το Σάββατο, χωρίς να διαθέτει σχετικό δίπλωμα, όπως απαιτείται, ή έστω τη στοιχειώδη εμπειρία, με εντολή του εργολάβου βρέθηκε στο κάθισμα του φορτοεκφορτωτικού μηχανήματος, προκειμένου να μεταφέρει άμμο η οποία χρειαζόταν για τα μηχανήματα αμμοβολής. Το μηχάνημα ανατράπηκε και ο εργάτης έσβησε.

Ο Ντιλιανίδης είναι ο δεύτερος εργάτης, που σκοτώνεται στη Ζώνη από τις αρχές του Σεπτέμβρη. Ενώ όσον αφορά ειδικά στον εργολάβο Ζησιμόπουλο, αξίζει να σημειωθεί ότι στο συνεργείο του, πριν από 15 μέρες περίπου, έχασε τα δάχτυλά του ένας μεταλλεργάτης.

Με εντολή των Σωματείων της Ζώνης, από τη στιγμή του εργατικού δυστυχήματος, μέχρι και χτες, δεν πάτησε εργάτης στο συγκεκριμένο καράβι, ενώ με κοινή τους ανακοίνωση που εξέδωσαν χτες επισημαίνουν: «Το νέο έγκλημα σε βάρος της εργατικής τάξης έρχεται να προστεθεί στις επιτυχίες της κυβερνητικής πολιτικής, της πολιτικής της πλήρους ανατροπής των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων, που υπονομεύει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, την απασχόληση των εργαζομένων με βάση την ειδικότητά τους και "οπλίζει" το χέρι της εργοδοσίας, ώστε να αυξάνει ασύδοτη τα κέρδη της χύνοντας το αίμα των εργαζομένων». «Είναι η ακραία - συνεχίζει - πολιτική, που για να περάσει την κατάργηση του 7ωρου και 8ωρου, την ανατροπή των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων έχει μετατρέψει όλους τους χώρους δουλιάς και τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη σε ξέφραγο αμπέλι και όσοι παραβαίνουν τους κανόνες για την ασφάλειά των, τελικά, παραμένουν ατιμώρητοι». «Κατ' εντολή της κυβέρνησης, οι μόνες καταδικαστικές αποφάσεις που βγάζουν τα δικαστήρια είναι για τους αγώνες των εργαζομένων και για τους αγωνιστές συνδικαλιστές».

Τα Σωματεία καταγγέλλουν την κυβέρνηση για την υποβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών, όπως οι 5μελείς μεικτές επιτροπές ελέγχου του υπουργείου Εργασίας, για τις ψεύτικες εξαγγελίες, όπως η συμμετοχή στις Επιτροπές χημικού Ασφαλείας. Καταγγέλλουν το γεγονός ότι από το 1998 έχει τεθεί σε ισχύ ο νόμος για τη σύσταση του μητρώου επιχειρήσεων, όπου προβλέπεται η αφαίρεση αδειών όσων παραβιάζουν τα μέτρα ασφαλείας, όμως παραμένει ανενεργός. Τα Σωματεία καλούν τους εργαζόμενους σε αγωνιστική ετοιμότητα «για να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας στη ζωή, τη διατήρηση των βασικών δικαιωμάτων και κατακτήσεών μας όλα αυτά τα χρόνια».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ