Σάββατο 1 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΡΙΟ - ΑΝΤΙΡΡΙΟ
Ούτε βήμα πίσω από τους καταπέλτες!

Δε σταμάτησαν την απεργία οι ναυτεργάτες, παρά τη δικαστική απόφαση - καρμπόν που κήρυξε την απεργία τους παράνομη. Κατακραυγή για την ΠΑΣΚΕ, που προκλητικότατα στάθηκε στο πλευρό των εφοπλιστών

Στην αντεπίθεση περνούν οι ναυτεργάτες της πορθμειακής γραμμής Ρίο - Αντίρριο, οι οποίοι, υψώνοντας το ανάστημά τους απέναντι στο μαύρο μπλοκ κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και εφοπλιστών, αποφάσισαν την κλιμάκωση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων με επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες που ξεκινούν από σήμερα το πρωί. Πρόκειται για ομόφωνη απόφαση της γενικής τους συνέλευσης, που έγινε χτες το μεσημέρι και συγκεκριμένα αμέσως μετά το εξώδικο που τους έδωσε ο κλητήρας του Πρωτοδικείου Πάτρας, για να τους ενημερώσει ότι και αυτή η απεργία - κατά το πρότυπο της σχετικής βιομηχανίας που έχει στήσει η κυβέρνηση - χαρακτηρίστηκε από το δικαστήριο παράνομη και καταχρηστική!

Το δικαστήριο καταδίκασε την απεργία των ναυτεργατών με συνοπτικές διαδικασίες και βέβαια ύστερα από τη σχετική αίτηση που κατέθεσαν οι εφοπλιστές της πορθμειακής γραμμής. Στο πλευρό των εφοπλιστών εκτός από τους κρατικούς μηχανισμούς τάχτηκε απροκάλυπτα και το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, με ευθύνη της πλειοψηφίας της διοίκησής του που ανήκει στην ΠΑΣΚΕ. Ο πρόεδρος του ΕΚΠ Χρήστος Λιακόπουλος και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης που έγινε χτες το απόγευμα, αρνήθηκε κατηγορηματικά να αποδεχτεί το αίτημα των απεργών ναυτεργατών, να καλύψει το Κέντρο την απεργιακή κινητοποίηση. Ακόμα θέλησε η συνεδρίαση της διοίκησης του Κέντρου να γίνει κεκλεισμένων των θυρών, πράγμα που απέτρεψαν οι απεργοί ναυτεργάτες που συγκεντρώθηκαν εκεί. Η απόφαση της πλειοψηφίας της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου να μην καλύψει την απεργία, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε την οργή και την έντονη αγανάκτηση των συγκεντρωμένων ναυτεργατών.

Στο μεταξύ χτες τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, με επείγουσα επιστολή που έστειλαν προς την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, καταγγέλλουν τη δικαστική απόφαση ότι είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των εφοπλιστών, επισημαίνουν ότι πλέον η επίθεση της κυβέρνησης και του μεγάλου κεφαλαίου ενάντια στο δικαίωμα της απεργίας και των θεμελιωδών λαϊκών ελευθεριών έχει πάρει γενικευμένο χαρακτήρα και απαιτούν από την ΠΝΟ την άμεση σύγκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής, για να καλύψει την απεργία των ναυτεργατών της πορθμειακής γραμμής και ταυτόχρονα να αποφασίσει την άμεση κλιμάκωση του αγώνα με 24ωρη προειδοποιητική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων σε πανελλαδική κλίμακα.

Οι ναυτεργάτες της πορθμειακής γραμμής βρίσκονται στους καταπέλτες από χτες το πρωί με απόφαση του Σωματείου τους, καθώς είδαν ότι ο περιβόητος νόμος του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας για το ασφαλιστικό των ναυτεργατών, τους έπληξε βασικές κοινωνικοασφαλιστικές κατακτήσεις και τους μείωσε δραστικά τις συντάξεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο νόμος τούς «έστειλε» στην κατώτερη συνταξιοδοτική βαθμίδα, από την ανώτερη, δηλαδή αυτή της ακτοπλοΐας όπου ανήκαν.

Σε ανακοίνωση - καταγγελία που εξέδωσε το Σωματείο των ναυτεργατών της πορθμειακής γραμμής χαρακτηρίζει την απόφαση του δικαστηρίου «αντεργατική και σκόπιμη» και ότι «αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των παρόμοιων δικαστικών αποφάσεων που έχουν εξελιχθεί σε βιομηχανία πίεσης και τρομοκράτησης εναντίον των εργαζομένων». Και υπογραμμίζει ότι οι ναυτεργάτες αποφάσισαν ομόφωνα «τη μη αναστολή της απεργίας όπως διατάσσει η δικαστική απόφαση», αλλά την κλιμάκωσή της.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεν θα περάσουν οι εκβιαστικές μεθοδεύσεις των εφοπλιστών!(2021-06-10 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι παραβιάσεις σε ωράρια και βάρδιες(2014-07-29 00:00:00.0)
Θέλει «μαύρους» ναυτεργάτες στις γενικές υπηρεσίες(2009-12-09 00:00:00.0)
Αρχίζουν σήμερα με απεργία στα πορθμεία(2003-02-05 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1998-08-25 00:00:00.0)
Αγωνιστικός άνεμος στα λιμάνια(1998-06-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ