Πορεία διαμαρτυρίας στο υπ. Εργασίας τη Δευτέρα το πρωί
Από την επίσχεση εργασίας των εργαζομένων στην ΚΡΙΣΠΑΝ - ΒΙΟΠΛΑΣΤ στη Θήβα |
Ο εν λόγω βιομήχανος κήρυξε πτώχευση, την οποία έκανε γνωστή στους εργαζόμενους αργά το μεσημέρι της προηγούμενης Παρασκευής, στέλνοντας στο εργοστάσιο των Θηβών έναν εκ των νομικών του συμβούλων, να επιδώσει και τις καταγγελίες συμβάσεων, κάτι που δεν αποδέχτηκαν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι παραμένουν και απλήρωτοι. Την ίδια μέρα, οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν επίσχεση εργασίας και παραμένουν στο εργοστάσιο για περιφρούρηση.
Χτες, στο χώρο του εργοστασίου, παρουσία των εργαζομένων, συνεδρίασε η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Θήβας, συμπαραστεκόμενη στον αγώνα τους για τη διεκδίκηση της εργασίας τους και των δεδουλευμένων από τον εργοδότη. Επίσης, αποφασίστηκε ο συντονισμός του αγώνα τους με τους συναδέλφους τους του εργοστασίου της Αθήνας (που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας εδώ και πολύ καιρό), με πρώτο βήμα την κοινή πορεία στο υπουργείο Εργασίας τη Δευτέρα 10.30 το πρωί.
Τη συμπαράστασή του, στους υπό επίσχεση εργασίας, εργαζόμενους της ΚΡΙΣ ΠΑΝ - ΒΙΟΠΛΑΣΤ, μετέφερε κλιμάκιο της ΝΕ Βοιωτίας του ΚΚΕ, που επισκέφθηκε το εργοστάσιο την προηγούμενη Δευτέρα. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αποκαλύφθηκε ότι ο εργοδότης προσπαθεί με τη μέθοδο του «διαίρει και βασίλευε» να διασπάσει τους εργαζόμενους, τάζοντας εργασία σε κάποιους, σε κάποια επιχείρηση, τη «Μεσογειακή Συσκευασία» που θα λειτουργήσει στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις της ΚΡΙΣ ΠΑΝ - ΒΙΟΠΛΑΣΤ.
Ο Παναγιώτης Μπακόλας, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Ανατολικής Στερεάς Εύβοιας και της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ, επισήμανε στους εργαζόμενους ως κορυφαίο το ζήτημα της ενότητας και της συσπείρωσης για να αντιμετωπίσουν τις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας. Μεθοδεύσεις, που, όπως τόνισε, δεν είναι αποκομμένες από την πολιτική που ακολουθείται.
Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας της Θήβας, ο Χρ. Παναγιωτόπουλος δεν τα «πάει καλά» και με το ΙΚΑ, το οποίο βγάζει σε πλειστηριασμό στις 3 Δεκέμβρη 2003, τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου στην περιοχή Θηβών, έναντι χρέους 1,9 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ υπάρχουν αρκετά χρέη και σε προμηθευτές.
Οπως τονίζουν στην Ερώτηση η εργοδοτική ασυδοσία στον όμιλο του επιχειρηματία Χ. Παναγιωτόπουλου, αναδεικνύεται σε όλο της το μεγαλείο, καθώς ο συγκεκριμένος εργοδότης για πολλά χρόνια εκμεταλλευόταν τους εργαζόμενους και στα δύο εργοστάσια, έχοντάς τους απλήρωτους για μήνες και χρωστώντας τους δεδουλευμένα και άδειες χρόνων. Οι εργαζόμενοι απασχολούνταν χωρίς ειδικότητες, ανασφάλιστοι, χωρίς την τήρηση ακόμα και στοιχειωδών κανόνων υγιεινής και ασφάλειας και υπό καθεστώς απόλυτης εργοδοτικής τρομοκρατίας.
Οι βουλευτές καταγγέλλουν επίσης ότι παρά τη σωρεία παραβιάσεων της νομοθεσίας και χρέη στο Δημόσιο και στο ΙΚΑ που και η ίδια η κυβέρνηση ομολογεί, ο επιχειρηματίας προχωρεί ανενόχλητος στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Αφού προχώρησε στη διαδικασία πτώχευσης των δύο εργοστασίων, οδηγώντας στην ανεργία πάνω από 150 εργάτες, ξεκινά νέα επιχειρηματική δραστηριότητα με την ίδρυση νέας εταιρίας με την επωνυμία «ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ» και έδρα των γραφείων στην Κηφισιά.
«Οι ευθύνες της κυβέρνησης - υπογραμμίζεται - είναι τεράστιες, γιατί, ενώ από ελέγχους που έχουν γίνει, προκύπτουν πλήθος σοβαρών εργοδοτικών και επιχειρηματικών παραβιάσεων στην ουσία με τη στάση της δίνει το "πράσινο φως" στον εργοδότη να προχωρήσει σε ενέργειες σε βάρος των εργαζομένων και να συνεχίσει τις δραστηριότητές του».
Οι βουλευτές ρωτούν τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων: «Προτίθεται η κυβέρνηση να πάρει μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζόμενων στις επιχειρήσεις "ΚΡΙΣ ΠΑΝ" στο Περιστέρι και "ΒΙΟΠΛΑΣΤ" στη Θήβα που οδηγούνται στην ανεργία; Ποια άμεσα μέτρα θα πάρει, για να σταματήσει η προκλητικά ασύδοτη δραστηριότητα του επιχειρηματία;».