Πέμπτη 30 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΟΤΑ
Συνεχίζουμε στο δρόμο του αγώνα

Κάλεσμα συνέχισης και έντασης του αγώνα απευθύνει η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία ΟΤΑ (ΔΑΣ ΟΤΑ) στους εργαζόμενους του κλάδου ως τη μόνη απάντηση στην αντεργατική κυβερνητική πολιτική, αλλά και στο μεθοδευμένο σπάσιμο των πολυήμερων απεργιακών κινητοποιήσεών τους από τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, οι οποίες στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ ΟΤΑ, το περασμένο Σάββατο, απείχαν από τη σχετική ψηφοφορία για τη συνέχιση ή όχι της απεργίας.

Παράλληλα, η εμπειρία που έρχεται από τις μέχρι τώρα συζητήσεις των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων με τους εργαζόμενους στους χώρους δουλιάς και στις γενικές συνελεύσεις, είναι ότι οι εργαζόμενοι αναγνωρίζουν και καταδικάζουν ως υπεύθυνους για το σπάσιμο της απεργίας αυτές τις δύο παρατάξεις, θέτοντας, ταυτόχρονα, το ζήτημα της προετοιμασίας για το επόμενο αγωνιστικό βήμα.

Ολόκληρο το κείμενο της ΔΑΣ έχει ως εξής:

«Δώσαμε έναν πολυήμερο απεργιακό αγώνα που στηρίχτηκε στα δίκαια αιτήματά μας και στην προσπάθεια των συναδέλφων μας που υπερασπίστηκαν και περιφρούρησαν το απεργιακό μας δικαίωμα. Χαιρετίζουμε τους συναδέλφους μας. Συγκρουστήκαμε με ένα απεργοσπαστικό μηχανισμό που προσπάθησε να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των εργαζομένων και να σπάσει τον αγώνα μας.

Εχουμε κάνει ένα σημαντικό αγωνιστικό βήμα που καλούμαστε να το συνεχίσουμε εντείνοντας τις προσπάθειες για την ισχυροποίηση και το ταξικό προσανατολισμό των σωματείων. Για να αλλάξει ο συσχετισμός δύναμης και να δυναμώσει ακόμα περισσότερο το ταξικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, που χωρίς ταλαντεύσεις διέθεσε τις δυνάμεις του για την επιτυχία της απεργίας. Η πείρα αυτών των κινητοποιήσεων θα μπει στην υπηρεσία της συνέχισης της πάλης μας.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ χτυπάει, ποινικοποιεί το απεργιακό δικαίωμα, γιατί εχθρεύεται τους αγώνες των εργαζομένων που μπαίνουν εμπόδιο στην αντεργατική πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα και τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου. Χρησιμοποίησε κάθε μέσο για να χτυπήσει τον αγώνα μας. Συκοφαντίες, στημένες εκπομπές στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, χαρακτηρισμό της απεργίας σαν παράνομης, επιθέσεις των ΜΑΤ, καταστολή.

Μαζί με την κυβέρνηση, πρωτοστάτες στον απεργοσπαστικό μηχανισμό ήταν οι δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ. Η Μπακογιάννη, ο Παπαγεωργόπουλος, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ Κουκουλόπουλος, ο Πρόεδρος της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής, Φιλίππου, στέλεχος του ΣΥΝ. Μαζί τους ήταν ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ Πολυζωγόπουλος ο οποίος, με στημένη συνέντευξη σε απογευματινή εφημερίδα, υπονόμευσε τον αγώνα μας, προσπαθώντας να τον φέρει σε αντιπαράθεση με τους άλλους εργαζόμενους, να τον συκοφαντήσει, να δώσει άλλοθι στην κυβέρνηση για την ποινικοποίηση της απεργίας μας, αλλά και των άλλων απεργιών που βρίσκονται σε εξέλιξη. Από κοντά ο Πρόεδρος και η πλειοψηφία του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού της ΑΔΕΔΥ που επίμονα και συνειδητά αρνήθηκαν να στηρίξουν τον αγώνα και τη συνέχισή του.

Δεν είναι μόνο αυτοί. Στελέχη των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΥΝ υπονόμευσαν το διεκδικητικό πλαίσιο αποκρύπτοντας με δηλώσεις τους τα βασικά αιτήματα που διεκδικούσαμε, αναμάσησαν τα κυβερνητικά επιχειρήματα, έκαναν ανοιχτή απεργοσπαστική δουλιά. Το Σάββατο, την κρίσιμη μέρα, τα στελέχη των παρατάξεων της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ στην ΠΟΕ-ΟΤΑ ολοκλήρωσαν το έργο τους με την απεργοσπαστική στάση που εμπόδισε τη λήψη της νέας απεργιακής απόφασης και οδήγησε στο κλείσιμο της απεργίας.

Ολοι αυτοί πρέπει να τιμωρηθούν, να πληρώσουν βαρύ πολιτικό και συνδικαλιστικό τίμημα. Είναι αντίπαλοι όλων των εργαζομένων στους ΟΤΑ που μοχθούν να βγάλουν το μεροκάματο. Οσο αποδυναμώνονται οι δυνάμεις που εφαρμόζουν και στηρίζουν την αντεργατική πολιτική, όσο αποδυναμώνονται οι δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, τόσο πιο αποτελεσματικά θα διεκδικούμε τα αιτήματά μας, θα αναπτύσσουμε τους αγώνες μας.

-- Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έδωσαν αποφασιστικά τη μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή.

-- Είχαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του διεκδικητικού πλαισίου με αιτήματα που απαντάνε στα συμφέροντα των εργαζομένων.

-- Πρωτοστάτησαν στην ενημέρωση των συναδέλφων, στην οργάνωση και την περιφρούρηση της απεργίας μας.

-- Επέμειναν για τη συνέχεια και την κλιμάκωση του αγώνα μας κόντρα στην πολιτική της ποινικοποίησης.

Θα συνεχίσουμε ακόμα πιο αποφασιστικά στους χώρους δουλιάς, στα σωματεία για να ετοιμάσουμε μαζί τη νέα φάση του αγώνα μας.

  • Να διεκδικήσουμε την ένταξη του κλάδου στα βαρέα και ανθυγιεινά.
  • Να εμποδίσουμε τις ιδιωτικοποιήσεις και το χαράτσωμα των λαϊκών στρωμάτων.
  • Να μονιμοποιηθούν οι έκτακτοι.
  • Να καθοριστεί κατώτερος μισθός 1.100 ευρώ.

Βάση του διεκδικητικού μας αγώνα είναι το πλαίσιο πάνω στο οποίο στηρίχτηκε η απεργία μας.

Απευθυνόμαστε σε όλους τους εργαζόμενους

Η εργατική αλληλεγγύη είναι ισχυρό όπλο στα χέρια μας. Τα συμφέροντά μας είναι κοινά και ο αντίπαλός μας είναι η συνολική αντιλαϊκή πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου, που μας καταδικάζει στην ανεργία και την υποαπασχόληση, στη λιτότητα και την ακρίβεια. Αντίπαλός μας είναι η πολιτική που βγάζει τις απεργίες παράνομες πότε στον ένα και πότε στον άλλο κλάδο. Πρέπει να φτάσουμε στο σημείο που το χτύπημα του αγώνα ενός κλάδου να κινητοποιεί το σύνολο των εργαζομένων. Δώσαμε μια σημαντική μάχη. Συνεχίζουμε στο δρόμο του αγώνα».

* Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Ζωγράφου καταδικάζει τη στάση των ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ «που αφήνει ξεκάθαρα να διαφανεί ότι, δεν ήταν συνδικαλιστική επιλογή αλλά κομματική παρέμβαση και απαίτηση». Ανάλογα και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Λέσβου τονίζει ότι ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ καταδεικνύει ως υπεύθυνους για το σπάσιμο της απεργίας την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ και επισημαίνει ότι θα προχωρήσει σε έκτακτη γενική συνέλευση καλώντας τους επικεφαλής όλων των παρατάξεων από τη διοίκηση της ΠΟΕ ΟΤΑ προκειμένου να δοθούν απαντήσεις σε μια σειρά εύλογα ερωτήματα. Τέλος, υπογραμμίζει ότι ο μαζικός αγώνας που αναπτύχθηκε από τη βάση αργά ή γρήγορα θα έχει αποτελέσματα «τόσο για τα αιτήματα του κλάδου μας, όσο και για την εκ βάθρων αλλαγή στη διοίκηση της ΠΟΕ ΟΤΑ και των υπευθύνων για τη σημερινή κατάσταση της Ομοσπονδίας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ