Εδώ και τρεις βδομάδες συνεχίζεται η κινητοποίηση των 11 απολυμένων συμβασιούχων φυλάκων του Πανεπιστημίου Πατρών. Μάλιστα τις τελευταίες 10 μέρες έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας. Το αποτέλεσμα είναι 3 από τους απεργούς να εισαχθούν, την περασμένη Παρασκευή, στο νοσοκομείο του Ρίου. Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση και η πρυτανική αρχή δεν κάνουν κάτι για να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα των 11 απολυμένων, να διατηρηθούν στις θέσεις τους με συμβάσεις αορίστου χρόνου και πλήρη δικαιώματα, αφού καλύπτουν πάγιες ανάγκες του Πανεπιστημίου Πατρών.
Αντίθετα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη στήριξη της πρυτανικής αρχής, προωθεί ιδιωτικοποίηση λειτουργιών του Πανεπιστημίου Πατρών και προσανατολίζεται στην ανάθεση της φύλαξης των πανεπιστημιακών χώρων σε ιδιωτική αστυνομία (security), κάτι που θα παραβιάσει το ακαδημαϊκό άσυλο. Υλοποιούν κατά γράμμα τις κατευθύνσεις που έχουν επιβληθεί με την ΟΝΕ, τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και την Μπολόνια... Η κυβέρνηση εμπαίζει τους εργαζόμενους παρ' όλο που, υπό το βάρος των αντιδράσεων, διά του υφυπουργού Θωμά προτείνει να καλυφθούν οι θέσεις με 8μηνες συμβάσεις από τον ΟΑΕΔ.
Στο πλευρό των φυλάκων βρέθηκε από την πρώτη στιγμή το ΠΑΜΕ και τα ταξικά σωματεία που συσπειρώνονται σ' αυτό. Στήριξη παρέχει η ΠΚΣ και με πρωτοβουλία της 4 φοιτητικοί σύλλογοι έχουν πάρει αποφάσεις συμπαράστασης. Με πρωτοβουλία της, επίσης, έγινε παράσταση διαμαρτυρίας στον αντιπρύτανη κ. Γκούμα που αντιμετώπισε το ζήτημα εμπαίζοντας και τους φοιτητές. Παρέμβαση στη Βουλή, επίσης, έχει κάνει και ο βουλευτής Αχαΐας του ΚΚΕ, Παναγιώτης Κοσιώνης.
Αντίθετα το ΕΚ Πάτρας, μέχρι τώρα, δεν έχει παρέμβει, ενώ ο σύλλογος μελών ΔΕΠ (όπου κυριαρχεί ο ΣΥΝ) και ο σύλλογος διοικητικών υπαλλήλων του Παν/μίου Πατρών (όπου κυριαρχεί το ΠΑΣΟΚ), παζαρεύουν πίσω από τις πλάτες των εργαζομένων με την πρυτανική αρχή.