Τετάρτη 22 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
«ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ» - ΝΑΤΟ - «ΑΣΦΑΛΕΙΑ»

«ΔΗΛΗΤΗΡΙΩΔΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ»: «Την εκτόνωση της κρίσης που ενέσκηψε την περασμένη εβδομάδα στις ευρωαμερικανικές σχέσεις, μετά τις εμπρηστικές αμερικανικές δηλώσεις περί επερχόμενης διάλυσης της συμμαχίας λόγω των ευρωπαϊκών στρατιωτικών φιλοδοξιών, πρόκειται να αναζητήσουν απόψε, σε διπλωματικό επίπεδο, το NATO και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Ωστόσο, οι πιθανότητες ουσιαστικής βελτίωσης της δηλητηριώδους ατμόσφαιρας στις σχέσεις των δύο πλευρών είναι ελάχιστες. Αυτό κατέστη, άλλωστε, εμφανές και χθες, σε έκτακτη συνεδρίαση των πρέσβεων των κρατών - μελών στην έδρα της συμμαχίας στις Βρυξέλλες που είχε ως σκοπό την προετοιμασία της σημερινής συνάντησης και στην οποία οι δύο πλευρές, εν πολλοίς οι HΠA και η Γαλλία, παρέμειναν αμετακίνητες στις θέσεις τους για τη μορφή και το ρόλο που θα πρέπει να έχει η "ευρωάμυνα" όταν και αν αυτή λάβει σάρκα και οστά». (Κ. Καλλέργης - «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΤΟ «ΤΕΛΟΣ» ΤΟΥ ΝΑΤΟ; «Εάν αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εμμένουν στη δημιουργία ενός ανταγωνιστικού, με βάση την Ε.Ε., στρατιωτικού οργανισμού, οι ΗΠΑ δεν έχουν να προσφέρουν πολλά πράγματα για να διασώσουν το μοναδικό επίσημο σύνδεσμο που ενώνει διαρθρωτικά τη Δύση... Από στρατιωτικής πλευράς, μια ξεχωριστή στρατιωτική διάρθρωση δε θα μπορούσε παρά να μειώσει την ισχύ του ΝΑΤΟ, μια και θα "δανειζόταν" πόρους από μια ήδη προβληματική συμμαχία... Από πολιτικής πλευράς, οι τέσσερις (σ.σ. Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο) έχουν καταστήσει σαφές ότι στόχος τους είναι να δημιουργήσουν αντίβαρο στην αμερικανική ηγεμονία στη Δύση... Δική μας άποψη είναι πως ο 21ος αιώνας θα είχε να αποκομίσει οφέλη από μια Αμερική που θα παρέμενε ενεργή στα της διεθνής κοινότητας. Ωστόσο, οι Αμερικανοί δεν πρόκειται να μείνουν σε περιοχές όπου είναι ανεπιθύμητοι». («ΓΟΥΟΛ ΣΤΡΙΤ ΤΖΟΡΝΑΛ» - «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»).

«ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ»: «"Πρότυπο ασφαλείας" ετοιμάζονται να προτείνουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση οι πέντε μεγαλύτερες χώρες - μέλη (Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ισπανία και Ιταλία), σύμφωνα με τους υπουργούς Εσωτερικών τους που συναντήθηκαν χθες στη Γαλλία... Οπως ανακοινώθηκε μετά το τέλος της συνάντησης, οι πέντε υπουργοί δεσμεύτηκαν στην εισαγωγή μεθόδων αναγνώρισης με βιομετρικά στοιχεία για τους ταξιδιώτες, αρχίζοντας με τα δακτυλικά αποτυπώματα και τα χαρακτηριστικά του προσώπου και φθάνοντας μέχρι την καταγραφή της ίριδας του ματιού. Θεωρούν όμως σημαντικότερο επίτευγμά τους την εναρμόνιση των μεθόδων αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης, του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας». («ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»)


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ