Τρίτη 21 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΙΚΑ
Απαίτηση κοινής δράσης με εργαζόμενους και ασφαλισμένους

Ανακοίνωση με αφορμή τις κινητοποιήσεις, τα ασφαλιστικά σχέδια και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης

Τις τεράστιες ευθύνες των διοικήσεων της Ομοσπονδίας και των συλλόγων των γιατρών του ΙΚΑ, που με την τακτική τους διευκολύνουν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και δεν απαντούν στο βασικό πρόβλημα, που είναι η οργανωμένη εναντίωση και πάλη κατά του συνόλου των αντιδραστικών αλλαγών στην υγεία και στο ΙΚΑ, επισημαίνει, με ανακοίνωσή της, η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΠΚ) Γιατρών ΙΚΑ.

Οι επισημάνσεις αυτές, που έγιναν με αφορμή τη νέα τετραήμερη απεργία των γιατρών του ΙΚΑ η οποία άρχισε από χτες, καθώς και το σχέδιο νόμου που είδε το φως της δημοσιότητας για τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών, επικαιροποιήθηκαν με την ένατη κατά σειρά αγωγή της διοίκησης του ΙΚΑ ενάντια στους απεργούς γιατρούς. «Η τακτική του λεγόμενου "κοινωνικού διαλόγου", υπογραμμίζει η ΔΠΚ, οδήγησε στην αδρανοποίηση του κινήματος των γιατρών, έδωσε την ευκαιρία στην κυβέρνηση και τη διοίκηση του ΙΚΑ να προχωρήσουν την αντιλαϊκή πολιτική που στηρίζει και η ΝΔ. Η αντιλαϊκή αυτή πολιτική στρέφεται και κατά των γιατρών. Οι πολύμορφες ιδιωτικοποιήσεις των υπηρεσιών του ΙΚΑ, η εμπορευματοποίηση της παροχής υγείας, βαθαίνουν. Η ένταξη και άλλων "ασθενών" Ταμείων στο ΙΚΑ υλοποιείται σταθερά, με αποτέλεσμα η υποβάθμιση των παροχών στους ασφαλισμένους και η εντατικοποίηση της δουλιάς στους υγειονομικούς που τις παρέχουν, να οξύνεται. Εκτός από τα δεκάλεπτα της κλινικής εξέτασης του ασθενούς, έχουμε τα 2,5` για τις αιμοληψίες!!!»

Η ΔΠΚ τονίζει ότι το σπάσιμο του ωραρίου με τη βάρδια 11 π.μ. - 4 μ.μ. είναι πια πραγματικότητα και με το νέο σχέδιο για το Ασφαλιστικό έρχεται να θεσμοθετήσει την πολυδιάσπαση, την ελαστικοποίηση, την ανασφάλεια, την εντατικοποίηση.

«Το πρόβλημα των γιατρών του ΙΚΑ, συνεχίζει η ΔΠΚ, είναι μέρος του προβλήματος όλων των εργαζομένων και απαιτεί το συντονισμό της δράσης των εργαζομένων στην Υγεία, τονίζει η ΔΠΚ. Απαιτεί κοινό αγώνα με τους ασφαλισμένους, τους συνταξιούχους, τους άλλους εργαζόμενους. Οι ηγεσίες των Συλλόγων μας και της Ομοσπονδίας έχουν σοβαρή ευθύνη, όχι μόνο γιατί σύρθηκαν στους διαλόγους, αλλά και γιατί απομόνωσαν τους γιατρούς από τους φυσικούς μας συμμάχους, γιατί αποδέχονται στην ουσία αυτήν την πολιτική. Εχουν αποδεχτεί το σχέδιο νόμου και τις εργασιακές σχέσεις που προσπαθεί να επιβάλει η κυβέρνηση και εξαντλούν την αγωνιστικότητά τους σε δευτερεύουσες διορθώσεις πάνω σε αυτό».

Η ΔΠΚ, απορρίπτοντας στο σύνολό του το σχέδιο νόμου για τις εργασιακές σχέσεις και αναλύοντας τα βαθύτερα αίτια της κατάστασης του ΙΚΑ, προβάλλει μια άλλη πολιτική για την υγεία και το ΙΚΑ, που δίνει λύση στα προβλήματα των ασφαλισμένων και των γιατρών του και διεκδικεί:

  • Ενα Δημόσιο Ενιαίο Δωρεάν Σύστημα Υγείας και Ασφάλισης στην υπηρεσία του ανθρώπου και μια ενιαία σχέση εργασίας, αυτήν της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης με μονιμότητα, ικανοποιητικούς μισθούς και αξιοπρέπεια στην άσκηση της Ιατρικής.
  • Πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση της υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό και τις εργοδοτικές εισφορές. Κατάργηση της εισφοράς των εργαζομένων για την υγεία.

«Απορρίπτουμε, τονίζει η ΔΠΚ, την εντατικοποίηση του ιατρικού έργου, το απαράδεκτο δεκάλεπτο και δίλεπτο. Λέμε ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση και σε κάθε μορφή εμπορευματοποίησης της υγείας, που εξαθλιώνει τον ασθενή και το γιατρό. Λέμε καθαρά ότι με αυτές τις ηγεσίες στο συνδικαλιστικό κίνημα και με αυτήν την πολιτική δε θα λυθούν ούτε τα προβλήματα των γιατρών, ούτε το πρόβλημα της υγείας των λαϊκών στρωμάτων».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Προτείνουμε κοινό αγώνα με τους ασφαλισμένους, μορφές πάλης, που θα αφοπλίζουν το χέρι της κυβέρνησης, που θα κάνουν αποτελεσματικούς τους αγώνες μας. Η διέξοδος υπάρχει και είναι ο κοινός αγώνας μαζί με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ και όποιες άλλες ριζοσπαστικές φωνές για τη διεκδίκηση των αιτημάτων που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και όσων τη στηρίζουν».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org