Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας αρνείται να χορηγήσει ταυτότητα Αναπήρου Πολέμου στους τραυματίες του ΔΣΕ, επειδή είναι τραυματίες του Εμφυλίου! Κι αυτό όταν με το νόμο που ψηφίστηκε για την αναγνώριση του Εμφυλίου τα θύματα των δύο πλευρών εξισώνονται σαν ανάπηροι πολέμου. Ετσι, το ΥΠΕΘΑ, αρνείται και την εξομοίωση των ανάπηρων του ΔΣΕ με τους ανάπηρους των άλλων πολέμων, με αποτέλεσμα να στερούνται όλων των ευεργετημάτων που προβλέπονται για τους παραπάνω. Κι αυτό όταν οι ταγματασφαλίτες εξακολουθούν να πληρώνονται παχυλούς μισθούς...
Τα παραπάνω ζητήματα έθεσε, σε επίσκεψή της, στις 24 Σεπτέμβρη, στο γενικό διευθυντή του ΔΕΠΑΘΑ υποστράτηγο Κοσούλη, Επιτροπή της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών, Τραυματιών Αναπήρων και Θυμάτων του ΔΣΕ από τον πρόεδρο Δ. Κασιούρα, τη γραμματέα Χρ. Γκόγκογλου και την ταμία Φ. Τζίκα, ζητώντας την αντιμετώπιση των χρονιζόντων προβλημάτων των αναπήρων θυμάτων του ΔΣΕ.
Ο πρόεδρος της ΠΕΑΤΑΘ υπογράμμισε, επίσης, το γεγονός ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν παρακρατεί τον υποχρεωτικό φόρο από την πολεμική σύνταξη των αναπήρων του ΔΣΕ, πιθανά για να κρύψει την ουσία της σύνταξης, ότι δηλαδή είναι πολεμική, και να την παρουσιάσει σαν βοήθημα που, δήθεν, χορηγείται σε αναπήρους από τον άμαχο πληθυσμό... Κι αυτό, τη στιγμή μάλιστα που ο νόμος 1863/89 όχι μονάχα αναγνωρίζει τον εμφύλιο πόλεμο αλλά, στα άρθρα 3 και 4, καθορίζει δύο είδη συντάξεων: την πολεμική που δικαιούνται όσοι υπηρετούσαν μαχητές του ΔΣΕ και τραυματίστηκαν στον πόλεμο, και μια δεύτερη σύνταξη, αυτή που δίνεται στα θύματα του άμαχου πληθυσμού, δηλαδή σ' όσους δεν είχαν ενταχθεί στο ΔΣΕ και έπαθαν αναπηρία από έκρηξη βλημάτων, ναρκών ή από τις κακουχίες (φυλάκιση, εκτόπιση κλπ.). Αλλωστε αυτή την οδηγία για την εφαρμογή του ν. 1863/89 έδωσε 10 μέρες μετά την ψήφιση του νόμου, το υπουργείο Οικονομικών και το Γενικό Λογιστήριο. Ετσι, η μη τήρηση των παραπάνω αποτελεί παραβίαση του σχετικού νόμου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Διευθυντής του ΔΕΠΑΘΑ άκουσε με ενδιαφέρον τους εκπροσώπους της ΠΕΑΤΑΘ - ΔΣΕ, σημειώνοντας πως δίνει θετική εκτίμηση για τη λύση των προβλημάτων τους. Κάτι που θα εισηγηθεί (θετικά) στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Παραλαμβάνοντας το υπόμνημα της ΠΕΑΤΑΘ - ΔΣΕ δεσμεύτηκε να απαντήσει σύντομα.