Τετάρτη 1 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συνέδριο επικύρωσης του κυβερνητικού Κώδικα

Συνέδριο με μόλις το 1/5 των μελών της Γενικής Συνέλευσης πραγματοποιεί στη Λευκάδα, από 3 έως 5 Οκτώβρη, η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας. Θέμα του συνεδρίου είναι η διαμόρφωση των τελικών προτάσεων του ανώτατου συλλογικού οργάνου της Αυτοδιοίκησης για τον νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Εσωτερικών. Για το μείζον αυτό θέμα, θα συζητήσουν μόνο τα μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ, οι πρόεδροι των Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων των νομών και οι δήμαρχοι των πρωτευουσών των νομών της χώρας. Ισως γιατί το διά ταύτα του συνεδρίου είναι προαποφασισμένο: Η επικύρωση των κυβερνητικών προτάσεων.

Αυτό έχει διαφανεί και από τις μέχρι τώρα συνεδριάσεις του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ, στη διάρκεια των οποίων έχουν διατυπωθεί μόνο επιμέρους παρατηρήσεις που δεν αλλάζουν την ουσία του νέου Κώδικα - τη μετατροπή του θεσμού σε απλό διοικητικό μηχανισμό που θα υλοποιεί την κυβερνητική αντιλαϊκή πολιτική και τις νεοφιλελεύθερες επιλογές της. Αντίθετα, εντάσσονται στο πλαίσιο μικροκομματικών αντιθέσεων είτε στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, είτε ανάμεσα στην παράταξη που πρόσκειται στη ΝΔ και αυτήν του ΠΑΣΟΚ. Στο πλαίσιο αυτό τοποθετείται και η δυσαρέσκεια που έχουν εκφράσει μέλη της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ), η οποία θα εισηγηθεί μια σειρά «ανώδυνων» παρατηρήσεων επί του Κώδικα. Αυτές αφορούν κυρίως στην αποσαφήνιση των δυο βαθμών Αυτοδιοίκησης, τον έλεγχο των δαπανών των δήμων από σώμα ελεγκτών που θα ορίσει η ίδια η Αυτοδιοίκηση, το εκλογικό ασυμβίβαστο, κλπ.

Η τελική εισήγηση θα καθοριστεί με βάση και τα αποτελέσματα από τη σημερινή συνάντηση του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ με τον υπουργό Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδη, η οποία αφορά κυρίως την κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού και τα κονδύλια που θα εγγραφούν υπέρ της ΤΑ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ