«Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις οποτεδήποτε μας καλέσει ο Γενικός Γραμματέας, χωρίς όρους και χωρίς προϋποθέσεις», ανέφερε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσος Παπαδόπουλος, αμέσως μετά την άφιξή του στη Νέα Υόρκη.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους τόνισε: «Τα σημεία που θέλουμε να βελτιώσουμε στο σχέδιο Ανάν είναι γνωστά και δεν έχουν αποσυρθεί ποτέ». Ο Κύπριος Πρόεδρος υποστήριξε ότι «όλα αυτά τα σημεία βρίσκονται μέσα στις παραμέτρους του σχεδίου Ανάν και αποβλέπουν στο να το καταστήσουν πιο λειτουργικό, άρα πιο βιώσιμο. Δε σημαίνει αναγκαστικά ότι με αυτές τις βελτιώσεις αφαιρούμε ή θέλουμε να αφαιρέσουμε δικαιώματα από τους Τουρκοκυπρίους. Πιστεύουμε ότι οι αλλαγές θα καταστήσουν πιο αποτελεσματική και πιο ομαλή τη συμμετοχή μας στα διάφορα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Θέλουμε να είμαστε παραγωγικό και χρήσιμο μέλος της ΕΕ και όχι ενοχλητικός εταίρος».
Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Κόφι Ανάν είπε ότι θα συζητήσουν και «διάφορα άλλα ζητήματα, όπως είναι το θέμα των αγνοουμένων, η διαβίωση των εγκλωβισμένων, καθώς και λειτουργικά, διοικητικά προβλήματα που υπάρχουν στην Κύπρο και μπορούν να βοηθήσουν τα Ηνωμένα Εθνη». Ο Τ. Παπαδόπουλος ανέφερε ως παράδειγμα την πρόταση που έχει υποβάλει η Κυπριακή Δημοκρατία για την αποναρκοθέτηση.
Σχολιάζοντας τη θέση των Αμερικανών αξιωματούχων ότι αν δε μεταβούν παρατηρητές στις κατεχόμενες περιοχές για τις λεγόμενες εκλογές, τότε μπορεί να υπάρξει νοθεία στη διαδικασία της ψηφοφορίας, είπε ότι «η ψηφοφορία είναι παράνομη, πρόκειται για αποσχιστική ενέργεια, η οποία δεν πρέπει να γίνει. Εγώ θα απαντήσω με τη δική μου ερώτηση για τους παρατηρητές: Για να κάμουν τι; Λένε ότι αν δεν υπάρξουν παρατηρητές θα υπάρξει νοθεία. Ξαναρωτώ: Πότε; Την ημέρα των εκλογών; Η νοθεία έχει ήδη συντελεστεί και η νοθεία έγκειται στην προσθήκη στους εκλογικούς καταλόγους χιλιάδων εποίκων. Τους καταλόγους αυτούς ήδη χρησιμοποίησαν πριν ένα χρόνο για τις "δημοτικές εκλογές". Το ερώτημα, επομένως, δεν είναι αν πρέπει να υπάρχουν ή όχι παρατηρητές. Δεν είναι αυτό το ερώτημα, αλλά το ερώτημα είναι, τι θα κάνουν αυτοί οι παρατηρητές; Θα έχουν δικαίωμα να ελέγξουν τους εκλογικούς καταλόγους και να καταγγείλουν ή να διαγράψουν από τους καταλόγους την ύπαρξη εποίκων;».
Σε δεύτερη ερώτηση για το ίδιο θέμα πρόσθεσε ότι με τους παρατηρητές «θα δοθεί εγκυρότητα στην ψηφοφορία, ενώ είναι εξ υπαρχής μη έγκυρη και διαβλητή από την ώρα που οι εκλογικοί κατάλογοι περιλαμβάνουν πρόσωπα που δε δικαιούνται να ψηφίσουν. Και σκεφτήκατε ότι, μετά την ψηφοφορία, ο οιοσδήποτε εκλεγεί μπορεί να υποστηρίζει ότι είναι καιρός να παύσετε να λέτε ότι η ψηφοφορία υπήρξε παράνομη, διότι έγινε και μάλιστα με την εποπτεία αντικειμενικών παρατηρητών».
Σχολιάζοντας τα όσα είχε αναφέρει ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, Τόμας Γουέστον, τη Δευτέρα το βράδυ, περί «δυσκολιών αν δε βρεθεί λύση μέχρι την 1η Μάη 2004», ο Τ. Παπαδόπουλος είπε: «Δε θα είναι ούτε πιο δύσκολο, ούτε πιο εύκολο, για τον απλούστατο λόγο ότι η λύση του Κυπριακού εξαρτάται από την πολιτική βούληση της Αγκυρας και όχι από την εκπροσώπηση των Τουρκοκυπρίων».
Ο Πρόεδρος της Κύπρου υπογράμμισε ότι «είναι ένα επιχείρημα που χρησιμοποιείται και από την ανάποδη πλευρά. Αυτοί, δηλαδή, που λένε ότι η Κύπρος ενδιαφέρεται μόνο για την ένταξη και αφού πετύχει την ένταξη δεν ενδιαφέρεται πλέον για τη λύση. Αυτό το επιχείρημα είναι ανεδαφικό, γιατί αν ενταχθεί η Κύπρος επανενωμένη, ο πληθυσμός της, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, έχει να κερδίσει πάρα πολλά. Ενα μικρό παράδειγμα είναι το γεγονός ότι θα μπορούμε να δικαιούμαστε βοήθεια από τα ταμεία στήριξης για την περιφερειακή ανάπτυξη που τώρα δε δικαιούται η Κύπρος και δε μετέχει. Από την άλλη, αν η ένταξη γίνει χωρίς λύση, τότε, ναι, δημιουργούνται σοβαρά πρακτικά προβλήματα, κανένα από τα οποία δεν είναι ανυπέρβλητο, αλλά δημιουργούνται πρακτικά προβλήματα όσον αφορά τη διακίνηση προσώπων και προϊόντων και ακόμα ίσως και πρόβλημα εφαρμογής της Συνθήκης του Σένγκεν. Αρα είναι κακόβουλοι οι ισχυρισμοί ότι εμείς δεν ενδιαφερόμαστε για λύση πριν από την 1η του Μάη».
Τέλος, στην ερώτηση αν ανησυχεί σε κάτι σε περίπτωση που υπάρξει αλλαγή στα Κατεχόμενα και δρομολογηθούν τέτοιες εξελίξεις που η ελληνοκυπριακή πλευρά μπορεί να βρεθεί σε αδιέξοδο, είπε: «Εχω πει και προηγουμένως ότι η επιδίωξή μας είναι να βρεθεί λύση το συντομότερο δυνατόν και πριν από την 1η Μαΐου για να αποτραπούν οι δυσκολίες που έχω αναφέρει. Αρα, γιατί να μας ανησυχεί κάτι; Εκείνο, όμως, που έχει σημασία είναι αν η ψηφοφορία θα αναδείξει νέα ηγεσία με τέτοιου είδους έκφραση της θέλησης των Τουρκοκυπρίων, ώστε η Αγκυρα να έχει πλέον δικαιολογία, αν θέλει, να πει ότι ο Ντενκτάς έπαυσε να εκπροσωπεί τους Τουρκοκυπρίους. Πάντως, δε νομίζω ότι με τον κ. Ντενκτάς υπάρχει πιθανότητα εξεύρεσης λύσης.
Ο ίδιος λέει και επαναλαμβάνει συνεχώς ότι το έγγραφο Ανάν είναι νεκρό, ότι δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για διαπραγμάτευση και πρέπει να απορριφθεί, ενώ ο οιοσδήποτε άλλος πολιτικός ηγέτης, αν όχι τη βεβαιότητα, παρέχει μια ελπίδα ότι πιθανόν να είναι διαφορετικός από τον κ. Ντενκτάς, όσον αφορά την προσέγγιση του ζητήματος, αλλά και για το λεγόμενο όραμα του κ. Ντενκτάς που δεν παραλείπω να λέω: Εκείνος το ονομάζει "όραμα", εγώ το λέω "εφιάλτη" για ολόκληρο τον κυπριακό λαό».
Την εκτίμηση ότι ενδεχόμενη νίκη της αντιπολίτευσης στα Κατεχόμενα δε σημαίνει κατ' ανάγκην αλλαγή διαπραγματευτή για το Κυπριακό, διατύπωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας.
Οι δηλώσεις Χριστόφια έγιναν ύστερα από συνάντηση αντιπροσωπειών του ΑΚΕΛ και του Τουρκοκυπριακού Κόμματος Πατριωτικής Ενότητας, κατά την οποία συζητήθηκαν επίσης το Κυπριακό και το ενδεχόμενο συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στις ευρωεκλογές.
Αναφερόμενος στις εκλογές στα Κατεχόμενα ο ηγέτης του κόμματος Πατριωτικής Ενότητας, Αλμπάι Ντουρτουράν, ανέφερε πως παρότι η συντριπτική πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων υποστηρίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δεν είναι σίγουρος για το τελικό αποτέλεσμα. Κληθείς να σχολιάσει το ρόλο που θα διαδραματίσουν οι έποικοι, ο Α. Ντουρτουράν ανέφερε ότι κυκλοφορούν πολλά λεφτά, κατά την έκφρασή του, και ότι συνεχίζονται οι παράνομες εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους.