Απείχαν από τη συνεδρίασή της ΚΚΕ, ΝΔ και ΔΗΚΚΙ
Με τη συμμετοχή μόνο του ΣΥΝ - εκτός βεβαίως από το ΠΑΣΟΚ -συνεδρίασε χτες, υπό τον υπουργό Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδη, η Διακομματική Επιτροπή, προκειμένου να συζητήσει τις προτάσεις της κυβέρνησης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Στη συζήτηση δεν προσήλθε η ΝΔ και το ΔΗΚΚΙ, ενώ το ΚΚΕ, διά του εκπροσώπου του, Αντ. Σκυλλάκου, παρέδωσε στον υπουργό επιστολή της ΓΓ της ΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, στην οποία υπογραμμίζεται η άρνηση του Κόμματος να συμμετάσχει σε μία συζήτηση που δεν καθιερώνει την απλή αναλογική σαν πάγιο εκλογικό σύστημα, και ακολούθως αποχώρησε.
Με δηλώσεις τους στο πέρας της συνάντησης, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Κ. Γείτονας και ο υπουργός Εσωτερικών, καταφέρθηκαν εναντίον της ΝΔ, χαρακτηρίζοντάς την «εξωθεσμική παράταξη», ενώ εκμεταλλεύτηκαν τη συμμετοχή του ΣΥΝ, για να προβάλλουν τη δήθεν βούληση της κυβέρνησης για διάλογο επί του θέματος. Χαρακτηριστικά αμφότεροι έκαναν λόγο για έναν «ουσιαστικό διάλογο», το οποίο αποτελεί «θετικό βήμα»... Από την αρχή, άλλωστε, το ΠΑΣΟΚ επιδίωκε πάση θυσία να γίνει διάλογος, ώστε να τύχει λαϊκής αποδοχής ο νέος εκλογικός νόμος, ο οποίος αποτελεί παραλλαγή του ισχύοντος καλπονοθευτικού συστήματος. Κάτω από αυτό το πρίσμα, είναι προφανές ότι η συμμετοχή του ΣΥΝ βοηθά τις επιδιώξεις του ΠΑΣΟΚ, και αποδυναμώνει την όποια πίεση θα μπορούσε να υπάρχει στην κυβέρνηση από τα κόμματα που διεκδικούν τη θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ, Στ. Πιτσιόρλας, εξερχόμενος της Διακομματικής Επιτροπής, ισχυρίστηκε ότι η «συζήτηση πρέπει να γίνει σε όλα τα επίπεδα» και κατέθεσε τη διαφωνία του Κόμματός του στην αποχή των υπολοίπων κομμάτων από το διάλογο, τα οποία - όπως συμπλήρωσε - έπρεπε να είναι εδώ, γιατί αν κάποιος δυσκολεύεται αυτός είναι η κυβέρνηση. Κατά τα άλλα, κατέθεσε τη διαφωνία του ΣΥΝ στις κυβερνητικές προτάσεις και τη θέση του κόμματός του για θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής.
Ο Κ.Σκανδαλίδης είπε πως η ΝΔ δεν επιτελεί το ρόλο της ως αξιωματική αντιπολίτευση και συμπλήρωσε πως το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει μόνο του στην ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου. Αυτό αναμένεται να γίνει μέσα στο Νοέμβρη. Θα προηγηθεί συζήτηση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, ακολούθως θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα πάρει και τις τελικές αποφάσεις. Γι' αυτές θα ενημερώσει ο Κ. Σκανδαλίδης τη Διακομματική Επιτροπή σε εκ νέου συνεδρίαση που θα συγκαλέσει.