Παρασκευή 24 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΑΘΗΝΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ
Παλλαϊκή καταδίκη των μακελάρηδων

Ο αγωνιζόμενος λαός της πόλης ξεχύθηκε πάλι χτες στο δρόμο του αγώνα. Μυριόστομο το σύνθημα «Εξω το ΝΑΤΟ απ' τα Βαλκάνια». Μόνοι απόντες όσοι έβαλαν την υπογραφή τους στη σφαγή. Κι από κοντά τους όσοι ακόμα και σήμερα δεν τολμούν να ξεστομίσουν κακή κουβέντα για τους Αμερικανούς και τους Ευρωαριστερούς συμμάχους τους...

Σα να έπεσαν μόλις χτες το απόγευμα οι πρώτες βόμβες. Σα να είχε χτυπηθεί η καρδιά της Αθήνας. Και ο κόσμος μυριάδες ξεχύθηκε απ' όλες τις μεριές στους δρόμους με κατάρες για τους φονιάδες. Δε χρειάστηκε καν να ψάξουν για τον ένοχο. Τα μάτια όλων ήταν στραμμένα στο Μαξίμου, στη Ρηγίλλης, στη Βασ. Σοφίας, όπου και οι πρεσβείες των μακελάρηδων. Ξεσηκώθηκαν ως κι οι ναύτες του αντιτορπιλικού «Θεμιστοκλής». Οπως τότε, πέρσι, που τους έστελναν να πάρουν μέρος στο μακελειό υπό τη σημαία του ΝΑΤΟ, έτσι και χτες ήρθαν στη διαδήλωση. Κανείς δεν ξεχνά. Γι' αυτό πλημμύρισε ο τόπος λάβαρα, πανό, σημαίες. Γι' αυτό η οργή απλώθηκε πάλι πάνω απ' την πόλη. Βελιγράδι, Πρίστινα, Νόβισαντ, Αλέξινατς, Νις, Αθήνα έγιναν ένα χτες. Για να μη θρηνούμε αύριο τους επόμενους νεκρούς στη Μιτρόβιτσα κι όπου αλλού.

Ηταν πάνδημο αυτό το συλλαλητήριο. Κι είχε να δικάσει έγκλημα κατά της ανθρωπότητας: Την ιμπεριαλιστική επέμβαση στα Βαλκάνια. Είχε να δικάσει ενόχους, ανάμεσά τους και την ελληνική κυβέρνηση που παρείχε «γην και ύδωρ» και συνυπέγραψε τη σφαγή.

Χιλιάδες λαού περνούσαν και τελειωμό δεν είχαν. Εκεί στην πλατεία Συντάγματος χτες το βράδυ, όπως και τόσα άλλα βράδια τις μέρες του πολέμου. Το κάλεσμα της «Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων κατά του Πολέμου» για τη διαδήλωση ήταν μόνο η αφορμή. Κανείς δεν ξέχασε. Ούτε την αιτία, ούτε τον ένοχο. Το σύνθημα ένα: «Εξω το ΝΑΤΟ απ' τα Βαλκάνια»!

Τόσο η συγκέντρωση στο Σύνταγμα, όσο και η πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία ήταν η ζωντανή απόδειξη πως ο ελληνικός λαός κόντρα, ακόμα και σήμερα, στη θέση της κυβέρνησης και των ιδεολογικών συμμάχων της, δεν ξέχασε τη φρίκη του πολέμου, τις εικόνες των κομματιασμένων πτωμάτων, τα κατεστραμμένα νοσοκομεία και σχολεία.


Παλμός, πάθος και οργή. Εκαναν καθαρή τη διάθεση ενός λαού για σύγκρουση εκ νέου με τη βαρβαρότητα των ΝΑΤΟικών και των ντόπιων υποστηρικτών τους. Η σύνθεση του συλλαλητηρίου και η αντιπροσώπευση σ' αυτό ό,τι καλύτερου διαθέτει το οργανωμένο μαζικό λαϊκό κίνημα του τόπου μας γέννησαν ξανά χτες το βράδυ ελπίδες...

Ανάμεσα στους παραβρισκόμενους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των συνδικάτων, τις αντιπροσωπείες της ΠΕΑΕΑ και της ΟΓΕ, το πλήθος αντιπροσωπειών μαζικών φορέων, «παρών» έδωσε και ο πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Θ. Ξανθόπουλος, ενώ ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που από τα μεγάφωνα ανακοινώθηκε η παρουσία στο συλλαλητήριο αντιπροσωπείας υπαξιωματικών και ναυτών του αντιτορπιλικού «Θεμιστοκλής». Αυτονόητη, βέβαια η παρουσία πολυμελούς αντιπροσωπείας της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Γενική Γραμματέα του Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντισυνταγματικές είναι στρατιωτικές διατάξεις(2001-09-22 00:00:00.0)
Παίζουν «κρυφτό» στο FIR Λευκωσίας(2000-04-19 00:00:00.0)
Ακούστε την πατριωτική κραυγή των 27 ναυτών(1999-05-18 00:00:00.0)
"Δεν παραβίασε το αντιτορπιλικό τα χωρικά ύδατα(!) της Γιουγκοσλαβίας"(1999-05-18 00:00:00.0)
ΝΑ ΓΥΡΙΣΕΙ ΠΙΣΩ το αντιτορπιλικό "Θεμιστοκλής"!(1999-05-18 00:00:00.0)
Υπό τις διαταγές του Κλαρκ το "ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ"(1999-04-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ