Παρασκευή 24 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΚΡΟΠΟΛΗ
Βάζουν χέρι και στα μνημεία οι ιδιώτες

Περιοδεία των υποψήφιων βουλευτών του ΚΚΕ Α. Ζορμπαλά και Αντ. Σκυλλάκου στα εργαστήρια αναστήλωσης του Ιερού Βράχου

Κοντά στους μαρμαροτεχνίτες - αναστηλωτές της Ακρόπολης, που με ξεχωριστό μεράκι δίνουν καθημερινά τη μάχη για τη συντήρηση και τη μερική αναστήλωση του μνημείου, βρέθηκαν χτες οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ Α. Ζορμπαλά και Αντ. Σκυλλάκος.

Παρά την αυτονόητη σπουδαιότητα των εργασιών που γίνονται στο μνημείο όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά για ολόκληρη την ανθρωπότητα, η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει τους μαρμαροτεχνίτες. Αρκετοί από τους παλιούς και έμπειρους βγαίνουν ήδη στη σύνταξη και τη θέση τους παίρνουν νέοι που απασχολούνται όμως με συμβάσεις, ενώ δε λείπουν και οι περιπτώσεις που δεν καλύπτονται τα κενά. Αποτέλεσμα να αυξάνονται οι κίνδυνοι παραχώρησης του έργου της αποκατάστασης του μνημείου σε ιδιώτες εργολάβους γεγονός που δημιουργεί κινδύνους για την επιστημονική αποκατάστασή του.

Μάλιστα πρόσφατα δόθηκε σε εργολάβο η κατασκευή μαρμάρινων σπονδύλων που προορίζονται για τη μερική αναστήλωση του πρόναου του Παρθενώνα, παρόλο που αυτοί μπορούσαν να κατασκευαστούν στο εργαστήριο της Ακρόπολης.

Οι δύο υποψήφιοι βουλευτές ξεναγήθηκαν στα εργαστήρια αναστήλωσης και πήραν μία πρώτη γεύση από τη σοβαρή και δύσκολη δουλιά που γίνεται εκεί, από ανθρώπους που, όπως είπαν οι ίδιοι, έχουν τους χαμηλότερους μισθούς σε όλο το υπουργείο Πολιτισμού και δουλεύουν κυρίως με συμβάσεις.

Στη συγκέντρωση που έγινε στο κεντρικό εργαστήρι του Παρθενώνα η Α. Ζορμπαλά αναφέρθηκε στις ραγδαίες αλλαγές που γίνονται παγκοσμίως με την καθοδήγηση του κεφαλαίου και οδηγούν ανάμεσα στα άλλα σε νέες άτυπες μορφές απασχόλησης και κατάργηση των όποιων κατακτήσεων. Κάλεσε δε τους τεχνίτες που με τις συμβάσεις και την ανασφάλεια βιώνουν ήδη στο πετσί τους τις μορφές αυτές απασχόλησης, να ενισχύσουν στις εκλογές το ψηφοδέλτιο του μετώπου που έχει συγκροτήσει το ΚΚΕ και στο οποίο μετέχει και η Κομμουνιστική Ανανέωση, μέλος της οποίας είναι και η ίδια. "Εμείς, είπε, δεν ήρθαμε εδώ να σας τάξουμε μονιμότητα, διορισμούς ή παροχές αλλά να σας υποσχεθούμε ότι και μετά τις εκλογές θα είμαστε μαζί σας, για να αποτρέψουμε τον μεσαίωνα που μας ετοιμάζουν σε όλα τα επίπεδα».

Στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στο έργο τους οι τεχνίτες της Ακρόπολης αναφέρθηκε ο Αντ. Σκυλλάκος λέγοντας ότι η αποχώρηση των παλιών που συνταξιοδοτούνται και η εργασιακή ανασφάλεια των καινούριων δημιουργεί ερωτηματικά για την ουσιαστική συνέχεια των έργων του μνημείου. «Εάν αυτά γίνονται στην Ακρόπολη, που είναι το κεντρικό μνημείο, μπορεί ο καθένας να φανταστεί τι γίνεται στους άλλους αρχαιολογικούς χώρους», είπε ο υποψήφιος βουλευτής.

Αναφέρθηκε στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που σε συμφωνία με την ΕΕ θα συνεχίσει η κυβέρνηση τονίζοντας ότι αλώβητος δε θα μείνει ούτε ο τομέας του πολιτισμού. «Ηδη, είπε, τμήματα της συντήρησης των μνημείων δίνονται στους ιδιώτες και έτσι συντελείται μία υποβάθμιση, η οποία μπορεί να αποβεί ανεπανόρθωτη».

Ο Αντ. Σκυλλάκος κάλεσε τους τεχνίτες να ενισχύσουν με την ψήφο τους το ΚΚΕ για να δυναμώσει η αντίσταση και ο αγώνας του λαού και να ανοίξει ο άλλος δρόμος που έχει ανάγκη ο τόπος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ