Τρίτη 18 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
"Δεν παραβίασε το αντιτορπιλικό τα χωρικά ύδατα(!) της Γιουγκοσλαβίας"

Με ανακοίνωση, που επιβεβαιώνει ουσιαστικά την πολεμική εμπλοκή του ελληνικού Α/Τ "ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ", επιχείρησε το ΓΕΝ να διαψεύσει το αποκλειστικό ρεπορτάζ του "Ρ". Κουβέντα για το φορτίο του πλοίου "Ρότερνταμ", που ανεφοδιάζει τον UCK μέσω Θεσσαλονίκης!

"Το αντιτορπιλικό "Θεμιστοκλής" περιπολεί στην Αδριατική μακράν των χωρικών υδάτων του Μαυροβουνίου".

Με αυτή την προσεκτική στη διατύπωσή της φράση το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού προσπάθησε την Κυριακή το απόγευμα να διαψεύσει το αποκλειστικό ρεπορτάζ του "Ρ" σύμφωνα με το οποίο το ελληνικό αντιτορπιλικό είχε ήδη τουλάχιστον μία πολεμική εμπλοκή σαν αποτέλεσμα των διαταγών του Αμερικανού ναυάρχου της Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης Μεσογείου.

Με αυτήν, όμως, ακριβώς τη φράση το ΓΕΝ επιβεβαιώνει ουσιαστικά τα στοιχεία του ρεπορτάζ. Γράψαμε ότι το "Θεμιστοκλής" πλησίασε κοντά σε ναύσταθμο της Γιουγκοσλαβίας, με συνέπεια να εγκλωβιστεί ως στόχος από τα στεριανά ραντάρ και απεγκλωβίστηκε μόνο όταν απομακρύνθηκε σε απόσταση μεγαλύτερη των 40 ναυτικών μιλίων. Το ΓΕΝ απαντά προσεκτικά ότι το πλοίο περιπολεί "μακράν των χωρικών υδάτων", όρος που μεταφράζεται στην καλύτερη των περιπτώσεων: "μακράν των 12 ναυτικών μιλίων". Πού έπλεε; Στα 13, στα 15, στα 20 ή στα 28 ναυτικά μίλια από την ακτή; Το ΓΕΝ αρνείται να διαψεύσει και γι' αυτό επιβεβαιώνει την πληροφορία μας ότι το πλοίο πλησίασε το γιουγκοσλάβικο ναύσταθμο "σε απόσταση μικρότερη των 30 ναυτικών μιλίων". Αυτό στο επίσημο μέρος της "διάψευσης"... Γιατί στο ανεπίσημο τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα. Αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού ισχυρίστηκαν χτες ότι τα παράκτια ραντάρ της Γιουγκοσλαβίας δεν έχουν δυνατότητα εγκλωβισμού στόχου πέραν των 40 ναυτικών μιλίων. Κι αυτός ο ισχυρισμός - πέρα από το ότι αμφισβητείται από αξιόπιστες στρατιωτικές πηγές - επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ του "Ρ" στο σημείο που αναφέρουμε πως το πλοίο πράγματι απεγκλωβίστηκε από τα γιουγκοσλάβικα ραντάρ μόνο όταν απομακρύνθηκε σε απόσταση μεγαλύτερη των 40 μιλίων από τη στεριά. Επί της ουσίας οι επιτελείς του ΓΕΝ με το να επιβεβαιώσουν και τις τεχνικής φύσης πληροφορίες του ρεπορτάζ, έκαναν να φανεί ακόμα πιο σοβαρή η πολιτική διάσταση του προβλήματος. Οτι ένα ελληνικό αντιτορπιλικό, που η κυβέρνηση διαβεβαιώνει πως απλά εκπληρώνει το χρέος της χώρας προς την Ατλαντική συμμαχία για συμμετοχή στη Μεσογειακή Δύναμη, μετέχει ενεργότατα στις επιθετικές ενέργειες σε βάρος της γειτονικής χώρας. Το γεγονός ότι δεν παραβίασε ακόμα και τα χωρικά της ύδατα, δηλαδή δεν πέρασε μέσα και από τα 12 ναυτικά μίλια, χρησιμοποιείται απλά σαν άλλοθι.

Αυτό, όμως για το οποίο δε λέει κουβέντα το ΓΕΝ είναι το μέρος του ρεπορτάζ, όπου αναφέρουμε πως το ελληνικό πλοίο έκανε κάλυψη από βορρά στο ολλανδικό φορτηγό πλοίο "Ρότερνταμ", που χρησιμοποιείται για τον από θαλάσσης ανεφοδιασμό του UCK. Το ΓΕΝ επισήμως αναφέρει ως προς αυτό ότι το Θεμιστοκλής "συνεχίζει χωρίς απόκλιση ή τροποποίηση την αποστολή του". Δεν αναφέρει ποια είναι αυτή η αποστολή. Ανεπισήμως όμως χτες, μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε, επιτελείς του Επιτελείου έσπευσαν να διαβεβαιώσουν πως το φορτηγό πλοίο "Ρότερνταμ" κατέπλευσε στις 6 Μάη στη Θεσσαλονίκη και έφυγε από εκεί με προορισμό τον Αυλώνα της Αλβανίας, δηλαδή μακράν του σημείου που αναφέρει το δικό μας ρεπορτάζ. Οι δικές μας πληροφορίες αναφέρουν επιπρόσθετα πως το "Ρότερνταμ" απέπλευσε στις 7/5 από τη Θεσσαλονίκη φορτωμένο με κοντέινερ της δύναμης του ΝΑΤΟ, που ήρθαν από τα Σκόπια χωρίς να ελεγχθούν καν από το τελωνείο. Τα κοντέινερ, μαζί με οχήματα μεταφοράς τους εκφορτώθηκαν τελικά στο Δυρράχιο και όχι στον Αυλώνα. Ας ψάξουν οι επιτελείς του ΓΕΝ τις αποστάσεις στο χάρτη και θα βρουν πού ακριβώς έπλεε εκείνη την ώρα το "Θεμιστοκλής"...

Το ουσιαστικό πρόβλημα που εντοπίζουν με την επιστολή τους 27 ναύτες του "Θεμιστοκλής" (δημοσιεύτηκε και αυτή στον Κυριακάτικο "Ριζοσπάστη") παραμένει: Ολες οι κινήσεις του πλοίου εντάσσονται στον ευρύτερο σχεδιασμό των επιτιθέμενων ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην περιοχή.

Οι εντολές του Αμερικανού ναυάρχου και του εγκληματικού πολεμικού επιτελείου του ΝΑΤΟ είναι νόμος για το καράβι.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ