Τρίτη 18 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Προεκλογικοί θεατρινισμοί "υψηλών τόνων"

Με τους "υψηλούς τόνους", τις αντιπολιτευτικές κορόνες και τη δημαγωγία πάνω στα μεγάλα λαϊκά προβλήματα, επιχειρεί ο Κ. Καραμανλής να ξεπεράσει τη σύμπλευση με την κυβερνητική πολιτική και να πείσει, όσους είναι έτοιμοι να πειστούν, ότι τάχα διαφέρει από την αντιλαϊκή πολιτική των εκσυγχρονιστών. Η εκλογική αυτή τακτική είναι ολοφάνερη πλέον από τις ομιλίες του προέδρου της ΝΔ, ο οποίος πασχίζει να εμφανίσει τη νεοφιλελεύθερη πολιτική ως αυτή που ανταποκρίνεται στα λαϊκά συμφέροντα! Μιλώντας το βράδυ του Σαββάτου στην Πάτρα σε μια συγκέντρωση μεταφερόμενων οπαδών, προσπάθησε να περάσει ένα μήνυμα "νέου ξεκινήματος", το οποίο όμως θα γίνει με την ίδια πολιτική που εφαρμόζει και η κυβέρνηση Σημίτη.

Από την τελευταία δε διαφοροποιείται, πέρα από ανούσιες φραστικές επισημάνσεις, ούτε και απέναντι στο βρώμικο πόλεμο του ΝΑΤΟ. Απέναντι στις κατηγορίες που προσάπτει στην κυβέρνηση για "παθητική στάση" μέσα στα όργανα του ΝΑΤΟ, αυτό που αντιπαραθέτει είναι ότι "πρέπει να έχουμε άποψη και το θάρρος να τη λέμε"!

Το βάρος ο Κ. Καραμανλής το δίνει στην απαρίθμηση και τη δημαγωγική "περιγραφή" των μεγάλων λαϊκών προβλημάτων, κυρίως υγεία, παιδεία, ανεργία, "εγκληματικότητα", ενώ δε διστάζει να υπόσχεται μείωση φόρων και στους "οικονομικά ασθενέστερους" ως αποτέλεσμα των σαρωτικών ιδιωτικοποιήσεων που εξαγγέλλει. Παράλληλα, προσπαθεί να εμφυσήσει μήνυμα "νίκης" στις ευρωεκλογές και να πείσει ότι το κόμμα του θα είναι πρώτο, παρά και ενάντια στις "παλαιοκομματικές μεθόδους" που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση.

"Δυστοκία" ευρωλίστας

Ταυτόχρονα, όμως, ο πρόεδρος της ΝΔ αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στη συγκρότηση του ψηφοδελτίου και είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι είναι το μοναδικό κόμμα που δεν το έχει ακόμα δημοσιοποιήσει. Το δίλημμα υποτίθεται ότι βρίσκεται στη ριζική ή όχι ανανέωσή του, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η Ρηγίλλης δεν έχει καταφέρει να πείσει προσωπικότητες "ευρύτερης εμβέλειας" να μπουν στην ευρωλίστα. Ετσι, η "ανανέωση" θα γίνει με τη συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο του γνωστού για την "αρχαία σκουριά" που κουβαλάει δημοσιογράφου Γ. Μαρίνου, του επιχειρηματία Α. Φώλια, του Γ. Αβέρωφ, ενώ θα παραμείνουν πιθανότατα οι δύο νυν ευρωβουλευτές Χατζηδάκης και Δημητρακόπουλος. Πονοκέφαλος για τον Κ. Καραμανλή είναι ο επικεφαλής της λίστας, καθώς ο Τ. Χριστοδούλου δε θέλει να συνεχίσει στις Βρυξέλλες και επικρατέστερος αντικαταστάτης του φέρεται ο πρέσβης Χρ. Ζαχαράκης.

Παράλληλα, στη Ρηγίλλης έχει αρχίσει η "γκρίνια" για τη συμμετοχή των βουλευτών και στελεχών στην προεκλογική μάχη, οι οποίοι επικρίνονται γιατί "έχουν αφήσει τα πάντα στον πρόεδρο".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ