Τρίτη 16 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΜΠΑΙΓΝΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ
Το «πάγωμα» ήρθε μετά τις ανατιμήσεις!

Απίστευτου μεγέθους αθλιότητες από την κυβέρνηση. Λίγες μέρες πριν την ψευτοκαμπάνια της συγκράτησης των τιμών, την περασμένη βδομάδα, οι μεγαλοεπιχειρηματίες είχαν επιβάλει νέες ανατιμήσεις

Απάτη πρώτου μεγέθους αποδεικνύεται τελικά η πολυδιαφημισμένη συμβολή κυβέρνησης-μεγαλοεπιχειρηματιών στη συγκράτηση των τιμών με το τετράμηνο δήθεν «πάγωμα» των ανατιμήσεων στα είδη των σούπερ μάρκετ και των πολυκαταστημάτων. Οπως αποκαλύφθηκε χτες με τον πλέον επίσημο τρόπο, ταυτόχρονα με την ανακοίνωση των σχετικών ...πρωτοβουλιών, οι μεγαλοεπιχειρηματίες άλλαξαν, προς τα πάνω, τις τιμές σε εκατοντάδες είδη. Ετσι, αποκαλύπτεται η επαίσχυντη συμπαιγνία με στόχο την ωμή εξαπάτηση των λαϊκών στρωμάτων στην οποία επιδίδονται, η μεν και οι δε, η κάθε πλευρά για τους δικούς της λόγους. Η κυβέρνηση για προεκλογικές σκοπιμότητες διατυμπανίζει διά του υφυπουργού Κουλούρη ότι δίνει ...νικηφόρες μάχες κατά της ακρίβειας. Οι επιχειρηματίες, αξιοποιώντας την κυβερνητική προεκλογική σπουδή, διαφημίζουν «πάγωμα» τιμών, στοχεύοντας μ' ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Αφενός να αυξήσουν τα μερίδιά τους στην πίτα της αγοράς, αφετέρου να δεσμεύσουν την κυβέρνηση να υλοποιήσει πιο γρήγορα τις αξιώσεις τους, ως αντάλλαγμα της προεκλογικής στήριξης που της παρέχουν. Και όλα αυτά έχοντας εξασφαλισμένα τα κέρδη τους τόσο από τις ανατιμήσεις που έχουν επιβάλει όλο το προηγούμενο διάστημα, όσο και από εκείνες που θα ακολουθήσουν μετά το «πάγωμα».

Βεβαίως, οι ιδιοκτήτες αλυσίδων σούπερ μάρκετ φροντίζουν να έχουν καλυμμένα τα νώτα τους. Ετσι, από την πρώτη στιγμή για το λεγόμενο πάγωμα θέτουν ως προϋπόθεση τη διατήρηση των τιμών από τους προμηθευτές τους. Επιπρόσθετα, δηλώνουν πως σε περίπτωση που υπάρξουν ανατιμήσεις στις τιμές που οι ίδιοι αγοράζουν, τότε ...μοιραία η σχετική επιβάρυνση θα πάει και στις λιανικές τιμές. Ας σημειωθεί ότι οι βιομήχανοι από τη μεριά τους όχι μόνο δε δεσμεύονται ότι δε θα κάνουν ανατιμήσεις το επόμενο διάστημα, αλλά πετάνε το μπαλάκι για συγκράτηση των αυξήσεων στα σούπερ μάρκετ, «καρφώνοντάς» τα για περιθώρια κέρδους που φτάνουν μέχρι 30%.

Η απάτη

Σε όλη τη διάρκεια του χρόνου από το Γενάρη μέχρι και χτες, που υποτίθεται ότι ξεκίνησε το «πάγωμα» τιμών, έχουν επιβληθεί αυξήσεις στο σύνολο σχεδόν των προϊόντων της αγοράς. Αυτό το καταλαβαίνει ο καθένας που επισκέπτεται την αγορά για ψώνια. Πέρα όμως από όλες αυτές τις ανατιμήσεις, που έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση αφόρητης ακρίβειας στην αγορά, χτες το μεσημέρι το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) έδωσε στη δημοσιότητα πίνακες με τις ανατιμήσεις που έγιναν από τον Αύγουστο μέχρι και τα μέσα του Σεπτέμβρη. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, μέσα στον ενάμιση μήνα επιβλήθηκαν ανατιμήσεις σε εκατοντάδες είδη, τα ποσοστά τους φτάνουν και το 11,27% και αφορούν σε όλη την γκάμα των ειδών που βρίσκονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Αναφέρεται συγκεκριμένα η εξέλιξη των τιμών σε μπίρες, αλκοολούχα, μεταλλικά νερά, καφέδες, φρυγανιές, ζυμαρικά, τοματοπολτό, ρύζι, κονσέρβες, μαργαρίνη, προϊόντα προσωπικής περιποίησης και υγιεινής, σοκολάτες, ελαιόλαδα και άλλα έλαια, άλευρα, μπισκότα, γαλακτοκομικά, κατεψυγμένα τρόφιμα, προϊόντα καθαρισμού, χαρτικά, μαρμελάδες. Οι πίνακες δόθηκαν στη δημοσιότητα αργά το μεσημέρι με «έκτακτο δελτίο Τύπου» και είναι προφανές ότι οι σχετικές αναλυτικές τιμές και οι ανατιμήσεις δημοσιοποιήθηκαν - και προς το ΙΝΚΑ - μέσα από τα κυκλώματα του ανταγωνισμού και της αντιπαλότητας των πολυκαταστημάτων. Ενδεχόμενα, από ανταγωνιστές κάποιων αλυσίδων που κρίνουν πως πλήττονται από τις «πρωτοβουλίες» συναδέλφων τους...

Απέναντι στη λαίλαπα των ανατιμήσεων η κυβέρνηση επιλέγει το δρόμο της συγκάλυψής τους, ενώ ο αρμόδιος υφυπουργός δε διστάζει ακόμα και να προχωρήσει στη διαφήμιση κάποιων επιχειρήσεων. Χτες ο Κ. Κουλούρης ονομάτισε δύο συγκεκριμένες γαλακτοκομικές επιχειρήσεις, οι οποίες «δεσμεύτηκαν», λέει, να μην κάνουν ανατιμήσεις το επόμενο διάστημα. Από αυτές τουλάχιστον η μία ανατίμησε τα προϊόντα της μέχρι και 4,6% μέσα στο διάστημα Αυγούστου-Σεπτέμβρη.

Ο ίδιος ανακοίνωσε τα αποτελέσματα ελέγχων που διενεργήθηκαν σε είκοσι πέντε κυλικεία ιδιωτικών κλινικών. Από τους ελέγχους προέκυψε ότι τα είκοσι από αυτά προέβαιναν σε αγορανομικές, υγειονομικές και φορολογικές παραβάσεις. Για τις δύο πρώτες κατηγορίες παραπέμπονται προς επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων στον εισαγγελέα και στις αρμόδιες νομαρχίες, ενώ για τα φορολογικά παραπέμπονται στις αρμόδιες αρχές του υπουργείου Οικονομικών.

Επίσης, στο εξής εντάσσονται στο καθεστώς του ελεγχόμενου ποσοστού κέρδους τα εσπεριδοειδή, οι πατάτες, τα μήλα και τα αχλάδια. Τέλος, αυξάνεται κατά 100 η λίστα με τις δεκαπέντε επιχειρήσεις που μέχρι τώρα ήταν υποχρεωμένες να γνωστοποιούν στο υπουργείο Ανάπτυξης τριάντα μέρες νωρίτερα από την ισχύ τους τις αλλαγές τιμών των προϊόντων και υπηρεσιών τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ερχονται νέες ανατιμήσεις(2004-03-20 00:00:00.0)
Οι περισσότερες ανατιμήσεις έγιναν τους προηγούμενους μήνες(2003-09-23 00:00:00.0)
Σε ρόλο διαφημιστή των επιχειρήσεων(2003-09-21 00:00:00.0)
Μνημείο απάτης και κοροϊδίας(2003-09-17 00:00:00.0)
Ελεύθερη είναι μόνο η ασυδοσία(2002-08-22 00:00:00.0)
«Πρωταθλήτρια» η κερδοσκοπία(2002-08-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ