Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΕΛΙ
Νέο πλήγμα για τον Χουν

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ενα ακόμη «χτύπημα» για την κλυδωνιζόμενη κυβέρνηση των Εργατικών και ειδικά προς τον υπουργό Αμυνας Τζεφ Χουν, καθώς η κοινοβουλευτική επιτροπή που ερευνά τις συνθήκες υπό τις οποίες η Βρετανία μπήκε στον πόλεμο κατά του Ιράκ άσκησε κριτική στα στοιχεία που είχαν δοθεί για τα όπλα μαζικής καταστροφής. Ιδιαίτερα σκληρή κριτική ασκείται και στους χειρισμούς του υπουργού Αμυνας Τζεφ Χουν, που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, μετά την υπόθεση της «αυτοκτονίας» Ντέιβιντ Κέλι.

Κατ' αρχήν «αθώα» για τις κατηγορίες διόγκωσης του φακέλου Ιράκ κηρύσσει την Ντάουνινγκ Στριτ και συγκεκριμένα τον Αλαστερ Κάμπελ, η επιτροπή του βρετανικού Κοινοβουλίου, χαρακτηρίζοντας εντούτοις «μη εποικοδομητική και πιθανώς παραπλανητική» τη στάση Χουν, εξαιτίας της μη αποκάλυψης των αμφιβολιών που διατηρούσαν στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας αναφορικά με το περιεχόμενο του φακέλου, σύμφωνα με το «Reuters».

«Είμαστε ενοχλημένοι από το γεγονός ότι, κατόπιν της πρώτης συνεδρίας για την παρουσίαση αποδείξεων, ο υπουργός Αμυνας αποφάσισε κατά της σύνταξης επιστολής προς το Κοινοβούλιο για την ενημέρωση σχετικά με τις ανησυχίες για το περιεχόμενο του φακέλου Ιράκ» επισημαίνεται στο πόρισμα της επιτροπής.

Εντούτοις, η κοινοβουλευτική επιτροπή κήρυξε «αθώο» τον τέως επικεφαλής του γραφείου επικοινωνίας του Τόνι Μπλερ, Αλαστερ Κάμπελ, επισημαίνοντας ότι δε διαπιστώθηκε καμία ανάμειξη του ιδίου στο περιεχόμενο και τη δημοσιοποίηση του φακέλου - ο Αλ. Κάμπελ κατηγορούνταν στο ρεπορτάζ του BBC ότι ευθύνεται για τη συμπερίληψη του ισχυρισμού ότι το Ιράκ είχε τη δυνατότητα χρήσης όπλων μαζικής καταστροφής σε διάστημα 45 λεπτών. Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο, ερωτώμενος, απάντησε ότι ο υπουργός Αμυνας χαίρει - ακόμη - της εμπιστοσύνης του Τόνι Μπλερ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ