Πέμπτη 11 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΤΑΛΟ ΕΒΡΟΥ
Μακραίνει ο κατάλογος των νεκρών μεταναστών

Στους 23 έφτασε ο αριθμός των νεκρών που ανασύρθηκαν από την κοίτη του ποταμού Εβρου. Από την αρχή του 2003 μέχρι και σήμερα, ο αριθμός των νεκρών προσφύγων στα ελληνικά σύνορα έχει φτάσει τους 47

Motion Team

Μακραίνει ο κατάλογος των νεκρών μεταναστών, που βρέθηκαν πνιγμένοι την Τρίτη στην περιοχή του Πετάλου στον Εβρο, αφού χτες, δυνάμεις της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής ανέσυραν από την κοίτη του ποταμού άλλους 15 πνιγμένους αλλοδαπούς, 14 άνδρες και 1 γυναίκα. Ο αριθμός των νεκρών ανεβαίνει έτσι στους 23 συνολικά μετανάστες, αφού προχθές, πρώτη μέρα των ερευνών, είχαν βρεθεί πνιγμένοι άλλοι 7 άνδρες και 1 γυναίκα.

Ολα τα πτώματα βρέθηκαν σε κατάσταση τυμπανισμού, στοιχείο που ενισχύει την εικασία ότι ο πνιγμός τους συνέβη τουλάχιστον 4 μέρες πριν τον εντοπισμό τους από το σκοπό στρατιωτικού φυλακίου το απόγευμα της Τρίτης.

Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη αν οι μετανάστες επιχείρησαν να διασχίσουν το ποτάμι στο σημείο όπου βρέθηκαν, ή ξεβράστηκαν στο Πέταλο από άλλο σημείο του ποταμού. Το γεγονός, ωστόσο, ότι στο συγκεκριμένο σημείο υπάρχει αντλιοστάσιο και συνεπώς το ποτάμι έχει μεγάλο βάθος, ενισχύει την εκτίμηση ότι οι 23 αλλοδαποί πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να διασχίσουν το ποτάμι στη συγκεκριμένη περιοχή.

Στις έρευνες για την ανεύρεση των πτωμάτων, πήραν μέρος και 11 άνδρες της ΕΜΑΚ από τη μονάδα της Θεσσαλονίκης. Το έργο των σωστικών συνεργείων δυσκόλεψε και το γεγονός ότι πολλά από τα πτώματα είχαν παγιδευτεί στην κοίτη του Εβρου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στον εντοπισμό των πτωμάτων οδήγησε η ανεύρεση μιας βάρκας μέσα στα νερά του Εβρου πριν λίγες μέρες στην περιοχή του Πετάλου. Το γεγονός εξάλλου ότι το σύνολο των πτωμάτων βρέθηκε σε ακτίνα 200 μέτρων συνηγορεί στο συμπέρασμα ότι οι μετανάστες προσπάθησαν όλοι μαζί να περάσουν από την Τουρκία στο ελληνικό έδαφος και πιθανότατα, μετά την ανατροπή της βάρκας στην οποία επέβαιναν, παρασύρθηκαν από τα νερά του ποταμού με αποτέλεσμα να πνιγούν.

Τα πτώματα των νεκρών αλλοδαπών, η υπηκοότητα των οποίων παραμένει αδιευκρίνιστη, μεταφέρθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, προκειμένου να γίνει νεκροψία. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας αποχώρησαν χτες από τις έρευνες, καθώς εικάζεται ότι δεν υπάρχουν άλλοι νεκροί.

Μακάβρια στοιχεία

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από την 1.1.2003 μέχρι και σήμερα (σ.σ. δε συμπεριλαμβάνεται το τελευταίο περιστατικό), συνολικά 24 πρόσφυγες έχουν χάσει τη ζωή τους στα ελληνικά σύνορα, ένας αγνοείται, ενώ 4 έχουν τραυματιστεί σοβαρά. Οι 17 από αυτούς πνίγηκαν, 4 έχασαν τη ζωή τους λόγω του κρύου, 2 σκοτώθηκαν από νάρκη, ένας πέθανε από ασφυξία σε νταλίκα. Ακόμα, 3 πρόσφυγες τραυματίστηκαν σοβαρά από νάρκη, ένας τραυματίστηκε σοβαρά εξαιτίας της βίας κρατικών οργάνων, ενώ τέλος, ένας θεωρείται αγνοούμενος ναυαγίου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ