Τρίτη 9 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Αγκάλιασε» την πρωτιά

Το χρυσό γκολ του Ζήση Βρύζα

Sportidea

Το χρυσό γκολ του Ζήση Βρύζα
Το ρητό «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα», που ασπάστηκε η εθνική στην αναμέτρηση με την Αρμενία, τη δικαίωσε απόλυτα. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κέρδισε με 1 - 0 (35' Βρύζας) και «σφιχταγκάλιασε» την πρόκριση. Στο Ερεβάν οι «γαλανόλευκοι» έπαιξαν όσο έπρεπε και (συνεπικουρούμενοι από την τύχη) πήραν αυτό που ήθελαν. Αλλωστε, όπως επισήμανε και ο Γιαννακόπουλος «σε τέτοια ματς η απόδοση έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Κοιτάς να πάρεις τους βαθμούς και τίποτα παραπάνω. Αναγκαζόμαστε να "θυσιάσουμε" το θέαμα για την ουσία».

Πλέον, η οριστική υλοποίηση του ποθητού απέχει ακόμα περίπου 90'. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θέλει μόνο τη νίκη στο παιχνίδι με τη Β. Ιρλανδία (11/10) και το σύνθημα έδωσε ο Ρεχάγκελ, αμέσως μετά το παιχνίδι στην Αρμενία: «Από αύριο υπάρχει μόνο αυτοσυγκέντρωση για το τελευταίο παιχνίδι μας και για να εκπληρώσουμε τον πολύ μεγάλο στόχο μας. Αν παρομοιάσουμε τους προκριματικούς του 2004 με μια κούρσα 800μ., έχουμε διανύσει τα 780μ. και είμαστε ακόμα πρώτοι. Μένουν άλλα 20». Ενώ ο Δέλλας πιστεύει ότι «το τελευταίο παιχνίδι θα είναι ακόμα πιο δύσκολο».

Πάντως, η επιτυχία και τα χαμόγελα για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, σκιάστηκαν λίγο μετά την αναμέτρηση. Το «Associated Press» δημοσιοποίησε ισχυρισμούς ιθυνόντων στην Αρμενική ομοσπονδία ποδοσφαίρου, περί απόπειρας δωροδοκίας. Το θέμα συντήρησε χτες ο Αρμένιος αμυντικός, Χοσέ Μπιλίμπιο, με δηλώσεις του στην ισπανική εφημερίδα «Marca»: «Ναι, έγινε μια προσπάθεια δωροδοκίας δύο παικτών από την ομάδα μας. Είχαμε μια συνάντηση ώρες πριν το ματς για το θέμα αυτό. Οι συμπατριώτες μου έχουν μια κασέτα και προειδοποιούσαν αρκετές ημέρες πριν τον αγώνα τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας μας για το γεγονός. Στην κασέτα υπήρχε κάποιος που στο όνομα της Ελλάδας ήθελε να αγοράσει τον αγώνα. Αυτός προσέφερε στους συμπαίκτες μου ένα εκατομμύριο δολάρια και ήθελε να δει και τον πρόεδρο της ομοσπονδίας μας. Εκείνος ξέρει ποιος είναι και ερευνά τις προθέσεις του. Ειλικρινά δε γνωρίζω αν έγινε κίνηση από κάποιον επίσημο».

Η ΕΠΟ αντέδρασε άμεσα και έντονα, ζητώντας από την ευρωπαϊκή συνομοσπονδία, εξονυχιστική έρευνα και παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων. Ο πρόεδρος, Β. Γκαγκάτσης, στο ραδιοσταθμό «Αθλητικό Μετρόπολις», απέδωσε την ιστορία γενικά σε «ηλίθια σκευωρία, βρώμικο και ύπουλο πόλεμο» και «προσπάθεια να μας αποπροσανατολίσουν ενόψει του αγώνα με τη Βόρειο Ιρλανδία». Ενώ τόνισε (ως ενδεικτικό γεγονός, για την ανακρίβεια των ισχυρισμών) πως δεν έχει γίνει επίσημη καταγγελία. Εδώ, πάντως, πρέπει να αναφέρουμε πως πριν το παιχνίδι, σε ελληνική αθλητική εφημερίδα, υπήρχε σε μόνιμη ενυπόγραφη στήλη σχετικό κείμενο με σαφείς αιχμές και υπονοούμενα.

Ο φερόμενος ως μεσολαβητής, Ερβάρντ Σουκιασιάν (πρώην παίχτης σε Καβάλα και Ηρακλή), στην ιστοσελίδα του «ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ», διέψευσε τα πάντα και πρόσθεσε: «Εγώ με τον κ. Γκαγκάτση δεν έχω συναντηθεί και δεν έχω μιλήσει ποτέ! Αν μάλιστα διασταυρωθούμε στο δρόμο θα τον προσπεράσω, αφού δεν τον γνωρίζω ούτε φυσιογνωμικά». Ακόμα και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι (αφού θα ευνοούνταν) Ισπανοί, δε θεωρούν υπαρκτό το θέμα. Ο επιθετικός της Λα Κορούνια, Βαλερόν δήλωσε στην ιστοσελίδα της «Marca»: «Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Αν δεν αποδεικνύεται κάτι δεν μπορώ να το πιστέψω. Η Ελλάδα έπαιξε πολύ καλά και είναι στην πρώτη θέση του ομίλου χάρη στις προσπάθειές της στο γήπεδο».

Σε δηλώσεις του ο προπονητής της Αρμενίας, Μίκαελ Στοϊκίτα τόνισε : «Παίχθηκε στα ίσια. Έχω ακούσει και εγώ όλες αυτές τις φήμες, περί δωροδοκίας. Πριν από το ματς δεν συνέβη τίποτε και δεν γνωρίζαμε τίποτε, αφού κανένας δεν ενημέρωσε την ομάδα. Αυτά έγιναν μετά το τέλος της αναμέτρησης και στην συνέχεια, όπως έμαθα, προσπάθησαν να ενημερώσουν τους εκπροσώπους της ΟΥΕΦΑ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ