Τρίτη 2 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2003
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ολα στη μάχη για την εξουσία

Κάθε μέσο και όπλο ρίχνει στη «μάχη για την εξουσία» η ηγεσία της ΝΔ, η οποία επιχειρεί να υφαρπάξει τη λαϊκή δυσαρέσκεια και ψήφο με «σκληρές» φραστικές κυρίως επιθέσεις κατά της κυβέρνησης, δίχως, όμως, να καταφέρνει να αποκρύψει τη βαθιά αντιλαϊκή πολιτική της.

Η προεκλογική τακτική της Ρηγίλλης επικεντρώνεται στο να πείσει ότι δήθεν αποτελεί τον (μοναδικό) «αντίπαλο» της κυβέρνησης και στη βάση αυτή να εισπράξει εκλογικά τη λαϊκή αγανάκτηση, αποφεύγοντας συνειδητά την ίδια στιγμή να δεσμευτεί σε συγκεκριμένα λαϊκά αιτήματα, επιδιώκοντας ουσιαστικά μια «εν λευκώ εξουσιοδότηση» από την κάλπη! Ταυτόχρονα, όμως, δεσμεύεται σε όλα, ένα προς ένα, τα αιτήματα των μεγαλοβιομηχάνων, που αποτελούν, εξάλλου, και το «κυβερνητικό πρόγραμμά» της. Με τη στάση της αυτή, επιχειρεί να καταξιωθεί ως «δύναμη ευθύνης» και «συνέπειας» απέναντι στο κεφάλαιο, επιδεικνύοντας, μάλιστα, ταξική αφοσίωση, αποδοκιμάζοντας την παροχολογία, όπως αυτή καλλιεργείται από την κυβέρνηση μέσω του «κοινωνικού πακέτου».

Η ηγεσία της ΝΔ προσπαθεί κυρίως να μειώσει και εξουδετερώσει την «εκλογική απήχηση» του κυβερνητικού πακέτου, αλλά, από την άλλη, δείχνει αποφασισμένη «να δείξει χαρακτήρα» και να μην πέσει στην «παγίδα» της παροχολογίας, πλειοδοτώντας σε υποσχέσεις ή δεσμεύσεις για ικανοποίηση συγκεκριμένων λαϊκών αιτημάτων ή ενίσχυση των «ασθενέστερων τάξεων». Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής ξεκαθάρισε ουσιαστικά στην αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ, με την οποία συναντήθηκε χτες, ότι στο πλαίσιο της νεοφιλελεύθερης πολιτικής δεν «προβλέπονται» πολλά για τους εργαζόμενους, ζητώντας, μάλιστα, «ρεαλισμό» και ακόμα πιο ενεργό συμμετοχή τους στην αύξηση της «ανταγωνιστικότητας» και των κερδών του κεφαλαίου!

Στο πλαίσιο της δικομματικής διαμάχης για την εξουσία, δεν μπορεί να κρύψει, όμως, την ανησυχία της για τα ενδεχόμενα οφέλη που μπορεί να υπάρξουν για την κυβέρνηση, πολύ περισσότερο αν αυτά εμφανιστούν στα επόμενα γκάλοπ.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση που έκανε χτες ο Γ. Σουφλιάς, επιδιώκοντας να υπονομεύσει προκαταβολικά το «κοινωνικό πακέτο», που εξαγγέλλει σήμερα η κυβέρνηση. «Η κυβέρνηση θα δώσει από δανεικά, γιατί ο προϋπολογισμός δεν το επιτρέπει, ένα (1) ευρώ την ημέρα αύξηση στους συνταξιούχους και στους άνεργους», είπε, επισημαίνοντας ότι «και αυτό γίνεται τη στιγμή που έχει λεηλατήσει πραγματικά τους πολίτες με την ακρίβεια, τις φορολογικές επιδρομές και τις κάκιστες κοινωνικές υπηρεσίες». Οι προεκλογικές παροχές θυμίζουν το γνωστό: «Να σε κάψω Γιάννη, να σ' αλείψω λάδι», κατέληξε.

Στο ίδιο μήκος, ο Γ. Αλογοσκούφης χαρακτήρισε «ανεύθυνες» τις προεκλογικές παροχές και «κοινωνικά φιλοδωρήματα» τα όσα προβλέπει τα «κοινωνικό πακέτο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ