Τη «χαριστική βολή» στην «Ολυμπιακή Αεροπορία» (ΟΑ) και τους εργαζόμενους σ' αυτήν, δίνει τώρα η κυβέρνηση με την κατάθεση της τροπολογίας για τη διάλυση του ομίλου εταιριών της ΟΑ και τη σύσταση της «Νέας Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΝΟΑ), που δημοσιοποιήθηκε χτες. Με την κατάθεση της τροπολογίας στη Βουλή, η κυβέρνηση βάζει και επίσημα τη «σφραγίδα» της σε ένα ακόμα πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό σκάνδαλο. Προηγουμένως είχε φροντίσει μεθοδικά και για χρόνια να απαξιώσει, με την πολιτική της, την εταιρία, ακριβώς για να εμφανίσει τώρα το ξεπούλημα του Ομίλου σε ιδιώτες, σαν «ώριμο φρούτο».
Η ΝΟΑ που ...οραματίζεται η κυβέρνηση, θα είναι μια μικρή ιδιωτική περιφερειακή αεροπορική εταιρία, αμιγώς αεροπορικού έργου, η οποία θα απασχολεί μόλις 1.850 εργαζόμενους - «σύγχρονους σκλάβους», καθώς ανατρέπεται πλήρως το υφιστάμενο εργασιακό, οικονομικό, ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό καθεστώς. Αρκετές κατηγορίες εργαζομένων, βάσει της τροπολογίας, θα απολυθούν μέσα στο 2003, ενώ όσοι, τελικά απορροφηθούν στη ΝΟΑ, θα κληθούν να εργαστούν με νέους κανονισμούς εργασίας, προσαρμοσμένους στους «όρους της αγοράς».
Οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης και Μεταφορών - Επικοινωνιών Χρ. Βερελής, παρουσίασαν επίσημα χτες το κυβερνητικό σχέδιο για τη ΝΟΑ, διευκρινίζοντας ότι η νέα εταιρία, που θα φέρει τον τίτλο «Olympic Airlines», θα διατηρήσει το παγκόσμια αναγνωρισμένο διακριτικό σήμα της ΟΑ (τους πέντε κύκλους) και θα είναι ο επίσημος αερομεταφορέας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιώτες θα καρπωθούν μάνι - μάνι περί τα 100 εκατ. ευρώ, που εκτιμάται ότι θα είναι τα επιπλέον έσοδα της εταιρίας από τις αεροπορικές μετακινήσεις των Ολυμπιακών Αγώνων! Μ' άλλα λόγια, αν κάποιος ιδιώτης καταβάλλει περί τα 70 εκατ. ευρώ για την εξαγορά του 51% της ΝΟΑ, σε λιγότερο από ένα χρόνο, θα έχει βάλει στην τσέπη 100 εκατ. ευρώ!
Η ΝΟΑ, που θα προκύψει από τη συγχώνευση της ΟΑ, των «Μακεδονικών Αερογραμμών» και της «Ολυμπιακής Αεροπλοΐας», θα είναι απολύτως «καθαρή» οικονομικά, θα «προικιστεί» με περίπου 140 εκατ. ευρώ, από τα υπάρχοντα περιουσιακά στοιχεία του Ομίλου και θα εκχωρηθεί σε ιδιώτες, σε ποσοστό, τουλάχιστον 51%, χωρίς να αποκλείεται και το ξεπούλημα του συνόλου της εταιρίας. Η σημερινή ΟΑ θα διατηρήσει όλα τα οικονομικά βάρη και θα επιβαρυνθεί με τις πρόσθετες δαπάνες συνταξιοδότησης σημαντικού αριθμού εργαζομένων από τον κλάδο των ιπταμένων. Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, το σημερινό παθητικό του Ομίλου, υπολογίζεται να ελαχιστοποιηθεί σταδιακά σε 4 - 5 χρόνια, με έσοδα που θα προκύψουν από το ξεπούλημα της ίδιας της ΟΑ, αλλά και άλλων κερδοφόρων δραστηριοτήτων του Ομίλου (επίγεια εξυπηρέτηση αεροσκαφών, τεχνική υποστήριξη, εμπορευματικές μεταφορές, «Γαλιλαίος Ελλάς» κλπ.). Οι δύο υπουργοί ανέφεραν ότι το σωρευμένο έλλειμμα της εταιρίας ανέρχεται σε 147 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται οι δανειακές υποχρεώσεις.
Τόσο ο Ν. Χριστοδουλάκης όσο και ο Χρ. Βερελής, με συχνές κινδυνολογικές αναφορές ότι «η εταιρία θα κλείσει, αν δεν εφαρμοστεί άμεσα το κυβερνητικό σχέδιο», επιχείρησαν να εμφανίσουν ως μονόδρομο το ξεπούλημα της ΟΑ. Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών ισχυρίστηκε ότι «η ΝΟΑ είναι η μοναδική, αξιόπιστη και εφικτή λύση, ώστε να συνεχίσουμε να έχουμε έναν ισχυρό, εθνικό αερομεταφορέα, με κρίσιμο στρατηγικό, περιφερειακό ρόλο». Για να υπερθεματίσει ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών: «Με τη λύση που δίνει η κυβέρνηση, εξασφαλίζουμε τη βιωσιμότητα της "Ολυμπιακής" και τις θέσεις των εργαζομένων». Οσον αφορά, βέβαια, τις εργασιακές σχέσεις όσων τελικά απορροφηθούν στην ΟΑ, οι υπουργικές δηλώσεις δεν αφήνουν την παραμικρή αισιοδοξία. Αντίθετα, παραπέμπουν σε εργασιακό μεσαίωνα. Ιδού τι είπαν οι υπουργοί:
Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία 10ετία οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, εφάρμοσαν δύο «προγράμματα εξυγίανσης» της ΟΑ. Το πρώτο το 1994 και το δεύτερο το 1999. Από τα προγράμματα αυτά, τηρήθηκε με ευλάβεια η οικονομική αφαίμαξη και η κατάργηση δικαιωμάτων των εργαζομένων, χωρίς η κυβέρνηση να υλοποιήσει καμία από τις δεσμεύσεις της (αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, καταβολή οφειλών προς την εταιρία κλπ.). Το 1999 διορίζει Εγγλέζους «μάνατζερ» στην ΟΑ, με την προοπτική δήθεν να εξαγοράσει μέρος της εταιρίας η «Μπρίτις Εργουεϊς». Οι Εγγλέζοι «βούλιαξαν» ακόμα περισσότερο την ΟΑ και απομακρύνθηκαν κακήν - κακώς, εισπράττοντας φυσικά τις προβλεπόμενες παχυλές αποζημιώσεις, ενώ οι αρμόδιοι της «Μπρίτις» δήλωσαν ότι δεν ενδιαφέρονται για την εξαγορά της ΟΑ. Το 2001, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ξεπουλήσει την ΟΑ στη μικρή ιδιωτική αεροπορική εταιρία «ΑΧΟΝ» του Θ. Λιακουνάκου, η οποία λίγες μέρες μετά κήρυξε πτώχευση και έτσι ματαιώθηκε η συμφωνία. Ενα χρόνο αργότερα, το 2002, η κυβέρνηση είναι πάλι έτοιμη για το ξεπούλημα της ΟΑ στους ομίλους «Γκόλντεν Αβιέισον» του Στ. Ρέστη και «Ετζίαν Ερλάινς» του Θ. Βασιλάκη. Τελικά, πάλι την τελευταία στιγμή, ο διαγωνισμός κηρύχτηκε άγονος.
Σημειώνεται, επίσης, ότι η κυβέρνηση έχει ξεπουλήσει στον όμιλο «Εβερεστ», την «Ολύμπικ Κέτερινγκ», κερδοφόρα θυγατρική του ομίλου, ενώ είναι στις τελικές διαπραγματεύσεις και για το ξεπούλημα και της κερδοφόρας θυγατρικής «Γαλιλαίος», με αντικείμενο την ηλεκτρονική κράτηση θέσεων.
Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί την ερχόμενη βδομάδα και, όπως είπαν οι υπουργοί, δύο μήνες μετά την ψήφιση της τροπολογίας, θα λειτουργεί η ΝΟΑ. Η μετάβαση από την ΟΑ στη ΝΟΑ θα γίνει χωρίς διακοπή, εκτός αν κριθεί επιχειρησιακά αναγκαία η διακοπή για ένα - δύο 24ωρα.