Ο πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, τόνισε ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, αλλά και οι συναντήσεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, μετά τη μερική άρση των περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση από και προς τα Κατεχόμενα, έχουν καταστήσει κάποιες αλλαγές στο «σχέδιο Ανάν» «επιβεβλημένες και απαραίτητες». Ο κ. Χριστόφιας, μιλώντας στο συνέδριο της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), εξέφρασε την ελπίδα ότι οι πρωτοβουλίες που αναμένεται να αναληφθούν μετά τις «εκλογές» στα Κατεχόμενα θα φέρουν την πολυπόθητη λύση του Κυπριακού, προσθέτοντας πως η ελληνοκυπριακή πλευρά «προετοιμάζεται εντατικά, για να ανταποκριθεί σε αυτές τις εξελίξεις, όπως πάντοτε θετικά και με καλή διάθεση».
Σημείωσε ωστόσο πως, ανεξάρτητα από την κατάληξη που θα έχουν, οι πρωτοβουλίες αυτές «θα πρέπει έγκαιρα να ολοκληρωθούν, δηλαδή πριν από την 1η του Μάη, έτσι ώστε να μην επαναληφθεί το σκηνικό της Κοπεγχάγης, όπου στην προοπτική της λήψης απόφασης για την ένταξη της Κύπρου επιχειρήθηκε η επιβολή εκβιαστικών χρονοδιαγραμμάτων για υπογραφή της λύσης χωρίς την ουσιαστική διαπραγμάτευση επί του σχεδίου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ».
Οπως ανέφερε ο κ. Χριστόφιας, η λύση του Κυπριακού πρέπει «να αποκαθιστά πλήρως τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των δύο κοινοτήτων, των πολιτών, αλλά και ολόκληρου του λαού μας στο σύνολο». «Μέσα από αυτό το πλαίσιο και διαπραγματευόμενοι στη βάση του σχεδίου Ανάν, επιδιώκουμε την άρση της κατοχής και την επανένωση της Κύπρου κάτω από την ομπρέλα μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας», είπε ο πρόεδρος της Βουλής.
Διευκρίνισε πως «με τη διαπραγμάτευση του σχεδίου δε στοχεύουμε στην εξουδετέρωσή του, αλλά στη βελτίωσή του προς όφελος και των δύο κοινοτήτων, ειδικά σε σχέση με τη λειτουργικότητα της λύσης, χωρίς βέβαια να αλλάζει η φιλοσοφία πάνω στην οποία το σχέδιο Ανάν έχει δομηθεί».
Στην Κύπρο αναμένεται να βρεθεί σύντομα ο Ελληνας υπουργός των εξωτερικών Γ. Παπανδρέου. Οπως δήλωσε ο ίδιος, μετά τη χτεσινή του συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, όπου συζητήθηκαν και οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, θα καταβληθεί προσπάθεια η επίσκεψή του να πραγματοποιηθεί πριν από τις 16 Σεπτέμβρη. Σημείωσε δε πως «ακόμη δεν έχει οριστεί ακριβής ημερομηνία. Βέβαια, θα εξαρτηθεί και από τις δυνατότητες της κυπριακής κυβέρνησης, αλλά και των εκπροσώπων των κυπριακών κομμάτων με τους οποίους θα έχω συναντήσεις. Η επίσκεψή μου θα έχει και ως αντικείμενο την προετοιμασία της επίσκεψης του Προέδρου της Κύπρου κ. Τάσσου Παπαδόπουλου στην Αθήνα».
Στο μεταξύ, προσχέδιο για ανοικοδόμηση των Κατεχομένων, σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, καταθέτει στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων, Κίκης Καζαμίας. Σε δηλώσεις, ο Κ. Καζαμίας ανέφερε πως έχει ήδη διενεργηθεί μελέτη από το Επιστημονικό και Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου, ύστερα από απόφαση της κυβέρνησης.
Ο υπουργός Συγκοινωνιών χαρακτήρισε πολύπλοκο το θέμα με πολλές πτυχές, μια από τις οποίες είναι η οικονομική. «Γι' αυτό», πρόσθεσε, «θα επιχειρήσουμε να διεισδύσουμε σε κοινοτικά προγράμματα».
Αναφερόμενος στην πολιτική πτυχή του θέματος, ο Κ. Καζαμίας είπε πως η ενέργεια αυτή αποδεικνύει ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά ενδιαφέρεται και επιζητεί την επίλυση του Κυπριακού και επανένωση της πατρίδας μας και ότι προετοιμάζεται προς αυτή την κατεύθυνση.