Τρίτη 26 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΚΕ
Ερώτηση για τα προβλήματα των εποχιακών πυροσβεστών

Την πρόσληψη των εποχιακών πυροσβεστών για όλο το διάστημα της αντιπυρικής περιόδου, τη διερεύνηση του θέματος της μη απόδοσης δεδουλευμένων από προηγούμενες περιόδους και την καταβολή τους, την απόδοση σε αυτούς του επιδόματος δασών αλλά και πρόσληψή τους ως μόνιμους για να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες, ζητούν από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης με Ερώτησή τους στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, Σπύρος Στριφτάρης και Τάκης Τσιόγκας.

Οι βουλευτές τονίζουν στην Ερώτησή τους πως οι εποχιακοί που προσλήφθηκαν στο Πυροσβεστικό Σώμα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, με πρώτο το χρονικό διάστημα της σύμβασης «που στο σχετικό ΠΔ 124 ορίζεται αδικαιολόγητα ως ανώτατο όριο το 5μηνο απασχόλησης τη στιγμή που η αντιπυρική περίοδος διαρκεί από το Μάη ως τον Οκτώβρη». Παράλληλα, αναφέρουν πως «η διατύπωση του σχετικού ΠΔ 124 οδηγεί και στην παραπέρα μείωση και αυτού του πενταμήνου που για φέτος ήδη περιορίστηκε κατά μισό μήνα. Με βάση αυτή τη διατύπωση αν οι κλιματολογικές π.χ. συνθήκες που είναι προβλέψιμες "επιτρέπουν" να γίνει νωρίτερα η λύση της σύμβασης, αυτό μπορεί να γίνει. Οι εργαζόμενοι αυτοί πραγματικά ζουν σε συνθήκες εργασιακής ομηρίας χωρίς να ξέρουν ούτε πότε θα προσληφθούν, ούτε πόσο ακριβώς θα διαρκέσει η σύμβασή τους».

Ενα επιπλέον πρόβλημα που επισημαίνεται στην Ερώτηση, είναι οι μισθολογικές διακρίσεις από τους μόνιμους υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Σώματος «τη στιγμή που από κοινού εργάζονται για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Τέτοια διάκριση αφορά το επίδομα δασών ύψους 470 ευρώ το οποίο δε δίνεται στους εποχιακούς». Επίσης, τονίζεται πως την ίδια στιγμή «υπάρχουν δεδουλευμένα και χρωστούμενα από εργασία σε προηγούμενες αντιπυρικές περιόδους όπως του 2001».

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό:

- Γιατί δεν προσλαμβάνονται οι εποχιακοί για ολόκληρο το χρονικό διάστημα της αντιπυρικής περιόδου από Μάη ως Οκτώβρη;

- Θα διερευνήσει το θέμα της μη απόδοσης δεδουλευμένων στους εποχιακούς από προηγούμενες αντιπυρικές περιόδους και θα καταβληθούν άμεσα στους δικαιούχους;

- Σκέφτεται να αποδώσει και στους εποχιακούς το επίδομα δασών και αν θα πάρει υπόψη του την πείρα που αποκτούν οι εποχιακοί στα κριτήρια για την κάλυψη των τεράστιων αναγκών προσλήψεων μονίμων πυροσβεστών, που ανέρχονται σε 3.000 άτομα;


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ