Τετάρτη 22 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Οι ΝΑΤΟικές επεμβάσεις δε φέρνουν ευημερία

Διήμερο συνέδριο για την «οικονομική ιστορία της Θεσσαλονίκης»

«Το ΚΚΕ εξετάζει τη θέση και το ρόλο της χώρας μας, καθώς και της Θεσσαλονίκης, σε συνδυασμό με τις γενικότερες ανακατατάξεις που συντελούνται στα Βαλκάνια και τη ΝΑ Ευρώπη από την επέμβαση του πολυεθνικού κεφαλαίου και των οργανισμών που το στηρίζουν, ΝΑΤΟ - ΕΕ», σημείωσε μεταξύ άλλων η Γ. Πατελάκη, εκπρόσωπος της ΚΟΘ του ΚΚΕ, στην παρέμβασή της στο διήμερο συνέδριο για την «Οικονομική ιστορία της Θεσσαλονίκης και το ρόλο της ως Περιφερειακού Κέντρου της ΝΑ Ευρώπης». Πράγμα το οποίο απέφυγαν να κάνουν οι άλλοι εισηγητές του συνεδρίου, πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες, Ελληνες και ξένοι.

Χαρακτηριστικό λοιπόν είναι πως όλοι - πλην ελαχίστων εξαιρέσεων - δεν αναφέρθηκαν, ούτε με μια αποστροφή του λόγου τους έστω, στην κατάσταση που διαμορφώνεται στα Βαλκάνια ως αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και της πολεμικής μηχανής που έχει στήσει το ΝΑΤΟ.

Σκοπός του συνεδρίου, που οργάνωσε το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης ήταν να προβληθεί ο ρόλος της Θεσσαλονίκης ως κέντρου «διείσδυσης» στα Βαλκάνια και τη ΝΑ Ευρώπη. Ενας ρόλος που πάει «γάντι» στην άρχουσα τάξη, τους βιομήχανους και μεγαλέμπορους, αλλά που δε βολεύει καθόλου το λαό και τους εργαζόμενους.

Ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, στο μήνυμα που απέστειλε στο συνέδριο, σημείωσε πως «η επιλογή της Θεσσαλονίκης ως έδρα του Οργανισμού Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων δεν είναι ασφαλώς μια τυχαία επιλογή. Αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της αναγνώρισης της προσπάθειάς μας, του νέου αναβαθμισμένου ρόλου που διαδραματίσαμε...».

Τι σημαίνει όμως αυτό, πραγματικά; Οπως ανέφερε η Γ. Πατελάκη «ο ρόλος της Θεσσαλονίκης είναι προδιαγεγραμμένος και αφορά τη μετατροπή της πόλης σε στρατιωτικό ορμητήριο προς τα Βαλκάνια, κέντρο παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και διαμετακομιστικού εμπορίου, θεραπαινίδα πόλη για την άνετη παραμονή των στελεχών των διαφόρων οργανισμών στην περιοχή. Αυτή είναι η ανάπτυξη που προωθεί η κυβέρνηση για την πόλη και την περιοχή, προβάλλοντας μάλιστα ως πανάκεια τους πόρους του Γ` Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, το οποίο είναι σαφώς, όπως και τα προηγούμενα, προσανατολισμένο στους παραπάνω άξονες. Είναι ενδεικτικό ότι από τα 420 δισ. που θα διατεθούν, τα 170 προορίζονται για μεταφορές. Την ίδια ώρα καμία παραγωγική επένδυση δε γίνεται στην περιοχή και οι "κοινοτικοί" πόροι αξιοποιούνται όλο και λιγότερο για την ενίσχυση της παραγωγικής υποδομής. Η υπάρχουσα παραγωγική βάση συρρικνώνεται με το κλείσιμο ή τη μεταφορά στις γύρω χώρες στο όνομα του μεγαλύτερου κέρδους των αντίστοιχων μονάδων, οι οποίες εκμεταλλεύονται τις ΕΟΚικές και κυβερνητικές επιδοτήσεις».

Επισήμανση που ενίσχυσε με την άποψή του και ο Λόης Λαμπριανίδης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ο οποίος τόνισε πως «η ύπαρξη επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης ούτε υποδηλώνει απαραίτητα ένα δυναμισμό της ελληνικής οικονομίας ούτε προεξοφλεί μόνο οφέλη για την ελληνική οικονομία, έχει και σκοτεινές πλευρές (αύξηση ανεργίας κυρίως σε ορισμένους κλάδους και περιοχές)».

Τις προσδοκίες, αλλά και τις χίμαιρες των Ελλήνων βιομηχάνων εξέφρασε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας Α. Λαδένης, που τόνισε ότι μετά «τις τελευταίες εξελίξεις στο Κόσσοβο βρισκόμαστε μπροστά σε μια δεύτερη ευκαιρία για τη ΝΑ Ευρώπη, αλλά και τη χώρα μας». Πρόσθεσε ότι «η ανάπτυξη και η αξιοποίηση της βαλκανικής προοπτικής είναι σε θέση να δώσει στην Ελλάδα "το νέο βιομηχανικό όραμα", με ένα πρωταγωνιστικό ρόλο στο οικονομικό υποσύστημα της ΝΑ Ευρώπης».

Τέλος άλλοι ομιλητές σημείωσαν καθαρά ότι δεν πρέπει να τρομάζει η προοπτική μετατροπής της Θεσσαλονίκης σε πόλη υπηρεσιών, αναφέροντας σαν παράδειγμα το Χονγκ - Κονγκ!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ