Τετάρτη 22 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΟΡΕΙΟΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΥΒΟΙΑ
«Φουντώνει» ο αυταρχισμός

Με ...στημένα «αγροτοδικεία» αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και τους αγρότες της Εύβοιας που διεκδίκησαν το δίκιο τους

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Σε στημένα «αγροτοδικεία» και στην Εύβοια παραπέμπει η κυβέρνηση τους αγρότες του νομού, επειδή αγωνίστηκαν υπερασπιζόμενοι το δίκιο τους.

Μετά τους αγρότες των Ψαχνών - Τριάδας, σειρά έχουν οι ξωμάχοι της Βορειοκεντρικής Εύβοιας, που πλήττεται από την ανεργία εξαιτίας της αντεργατικής αντιαγροτικής κυβερνητικής πολιτικής.

Μετά από μήνυση της Αστυνομίας, 12 αγρότες της περιοχής παραπέμπονται να δικαστούν στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χαλκίδας στις 24 Μάη, κατηγορούμενοι για «παρακώλυση συγκοινωνιών» και «κατάληψη οδοστρώματος», κατά τη διάρκεια των μεγαλειωδών κινητοποιήσεων το Δεκέμβρη του 1996.

Την ώρα που ο κυβερνητικός αυταρχισμός και η εκστρατεία τρομοκράτησης των αγροτών συνεχίζονται, αποβλέποντας στην υποταγή του αγροτικού κινήματος, η ίδια κυβερνητική πολιτική - πλήρως υποταγμένη στις αποφάσεις της ΕΕ, της ΚΑΠ και της «Ατζέντας 2000» - αφήνει «ξεκρέμαστους» δεκάδες βαμβακοπαραγωγούς της Β/Κ Εύβοιας που είναι έτοιμοι για τη νέα σπορά, αλλά δε γνωρίζουν ακόμα το πλαφόν και τι έχουν δικαίωμα να καλλιεργήσουν.

Το σίγουρο πάντως είναι πως οι αγρότες της περιοχής οδηγούνται στο μαζικό ξεκλήρισμα, αν δεν αντιδράσουν, μαζί με τους απολυμένους της ΒΙΟΜΑΓΝ και τους ανέργους. Πόσο μάλλον, όταν μόλις προχτές το κυβερνητικό κλιμάκιο και ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ ανήγγειλαν από τη Χαλκίδα τη στροφή που πρέπει να γίνει στο «μοντέλο ανάπτυξης» της Εύβοιας, σε πιο «ήπιες ποιοτικές μορφές ανάπτυξης», όπως είναι ο τουρισμός και οι υπηρεσίες, για να μετατραπεί ο νομός σε διαμετακομιστικό κέντρο των πολυεθνικών της ΕΕ και οι κάτοικοί του σε... γκαρσόνια των κεφαλαιοκρατών.

«Δε θα τους κάνουμε όμως τη χάρη», δηλώνει στο «Ρ» ο Στ. Λιαγκάκης, αγρότης, δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Κηρέως και υποψήφιος βουλευτής Εύβοιας του ΚΚΕ. «Θα ξαναβγούμε στο δρόμο να διεκδικήσουμε το δίκιο μας ακόμα πιο μαζικά, ακόμα πιο μαχητικά, για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής και των εκφραστών της. Αυτή την περίοδο οι αγρότες έχουν και το όπλο της ψήφου. Πρέπει να τη χρησιμοποιήσουν σωστά. Να καταδικάσουν τα κόμματα του δικομματισμού (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ), αλλά να αποκλείσουν και τα σενάρια κεντροδεξιών ή κεντροαριστερών κυβερνήσεων με τα οποία "παίζουν" ΔΗΚΚΙ και ΣΥΝ.

Να ενισχύσουν σημαντικά και να ισχυροποιήσουν τη μοναδική δύναμη που ήταν και είναι μαζί τους "βρέξει - χιονίσει", το ΚΚΕ. Για ν' ανοίξει αποτελεσματικότερα ο δρόμος του λαϊκού μετώπου και της λαϊκής εξουσίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συγκροτήθηκε γραμματεία της ΠΑΣΥ (2005-10-06 00:00:00.0)
Στο πόδι οι μικρομεσαίοι αγρότες (2005-01-27 00:00:00.0)
Αγροτοδικεία και από την κυβέρνηση της ΝΔ (2004-10-20 00:00:00.0)
Αγώνας για την επιβίωση (2001-12-01 00:00:00.0)
Νέα "αγροτοδικεία" στη Βοιωτία (1998-11-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org