Παρασκευή 1 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα στοιχεία δεν είναι και άσχημα

Εκθεση 311 αναλυτών αμφισβητεί την επίσημα προβαλλόμενη - έως τώρα - απαισιόδοξη εικόνα της οικονομίας

Με αρκετές επιφυλάξεις ειδικών της οικονομίας έγιναν δεκτά τα αισιόδοξα συμπεράσματα 311 αναλυτών για την κατάσταση της γερμανικής οικονομίας, οι οποίοι υπέβαλαν τη σχετική έκθεσή τους στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ερευνας (ZEW) και δημοσιεύτηκε περιληπτικά στη «Νόιες Ντόιτσλαντ» (30 του Ιούλη). Κατά τη γνώμη των 311 αναλυτών, η απαισιόδοξη εικόνα που κυριαρχούσε έως τώρα προερχόταν από τα επιχειρησιακά κοντσέρν, τους οικονομικούς συνδέσμους και την πολιτική, με σκοπό να πιέσουν τους Γερμανούς εργαζόμενους και τα συνδικάτα να μην απαιτούν αυξήσεις και να δεχτούν αύξηση των ωρών εργασίας, χωρίς αντίστοιχη αμοιβή.

Οι ανώνυμοι, έως τώρα, αναλυτές στηρίζουν την άποψή τους στα εξής:

Πρώτον, δεν είναι ορθό το επιχείρημα ότι οι γερμανικές εξαγωγές μειώθηκαν. Στη βάση αυτή ο καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, έχει επέμβει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΖΒ) και έχει ζητήσει να πάρει μέτρα για ένα φθηνό ευρώ. Στην πραγματικότητα όμως οι γερμανικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 8,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Μόνον το Μάη αυτού του έτους οι εξαγωγές αντιστοιχούσαν σε 54,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Εσφαλμένο είναι κατά τη γνώμη των αναλυτών και το συμπέρασμα ότι η μεταφορά γερμανικών επιχειρήσεων σε χώρες με χαμηλά ημερομίσθια, π.χ., στην Ουγγαρία και στην Τσεχία, είναι σε βάρος της γερμανικής οικονομίας. Κατά κανόνα, υποστηρίζουν οι αναλυτές, οι μεταφερόμενες επιχειρήσεις σε χώρες φθηνού ημερομισθίου αποτελούν μόνον τον επιμηκυνόμενο πάγκο γερμανικών επιχειρήσεων και γονιμοποιούν τη γερμανική παραγωγή.

Οσοι κάνουν λόγο για εξαφάνιση της γερμανικής βιομηχανίας κρίνουν εσφαλμένα, κατά τη γνώμη των αναλυτών. Η γερμανική βιομηχανία αυξήθηκε από το 1996 κατά 12%, σύμφωνα με στοιχεία της Εκδοτικής Τράπεζας της Ρώμης. Ακόμα και με τις χώρες φθηνού ημερομισθίου η γερμανική βιομηχανία μηχανοκατασκευών έχει να επιδείξει επικερδείς συναλλαγές. Με τη ΛΔ της Κίνας οι γερμανικές εξαγωγές αυξήθηκαν το 2002 κατά 20% σε 14,5 δισ. ευρώ. Αναφέρονται στη συνέχεια χώρες, στις οποίες η γερμανική βιομηχανία έχει αναλάβει την κατασκευή διαφόρων μεγάλων έργων (Τουρκία, Μοζαμβίκη, Φιλιππίνες) και στη ΛΔ της Κίνας η «Φολκσβάγκεν» (VW) πουλάει περισσότερα αυτοκίνητα από την ίδια τη γερμανική αγορά.

Επιπλέον οι ιδιωτικές γερμανικές συναλλαγές υποστηρίζονται με κρατικές εγγυήσεις (χέρμες).

Οι αναλυτές καταρρίπτουν ένα τελευταίο επιχείρημα, ότι δηλαδή τα υψηλά παράπλευρα έξοδα συντελούν στην εξασθένιση της γερμανικής οικονομίας. Σύμφωνα με το αμερικανικό ερευνητικό ινστιτούτο Conference Board, υποστηρίζουν οι αναλυτές, κάθε ώρα εργασίας στη Γερμανία παράγει προϊόντα αξίας 40 δολαρίων, δηλαδή μεγαλύτερης αξίας από μια ώρα εργασίας σε ΗΠΑ, Ιαπωνία, ΕΕ.

«Το ότι η ευημερία (κονγιουκτούρα) παρ' όλα αυτά χωλαίνει, έχει ένα λόγο - ότι κοιμάται η εσωτερική ζήτηση. Οικογένειες και φίρμες ξοδεύουν απλούστατα λίγα χρήματα». Εκεί καταλήγουν οι 311 αναλυτές.


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ