Ρεκόρ στην ανεργία των νέων και μεγάλες δυσκολίες για τη μετάβασή τους στην παραγωγική δραστηριότητα, καταγράφει μελέτη της ΤτΕ
Στάσιμη, ως ποσοστό του πληθυσμού, παραμένει τα τελευταία 20 χρόνια η απασχόληση στη χώρα μας. Ταυτόχρονα, σημειώνονται ρεκόρ ανεργίας, πολύ χαμηλά ποσοστά συμμετοχής των νέων στην παραγωγική δραστηριότητα και επίσης μεγάλες δυσκολίες για τη μετάβασή τους από την εκπαίδευση στην εργασία. Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν από ειδική έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας και αποδείχνουν, για μια ακόμη φορά, ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική των διαφόρων κυβερνήσεων δε δίνει λύσεις ούτε καν στα αυτονόητα και στοιχειώδη για τη διαβίωση. Αποδείχνουν, επίσης, ότι η διαβόητη «προεκλογική χάρτα» που έχει στα σκαριά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην πραγματικότητα είναι κενή περιεχομένου και χωρίς αντίκρισμα.
Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση της ΤτΕ, «το ποσοστό συμμετοχής του πληθυσμού (πάνω από 15 ετών) στο εργατικό δυναμικό παρέμεινε σχεδόν σταθερό κατά την περίοδο 1981-2002, σε χαμηλά επίπεδα, περίπου 50% για το σύνολο του πληθυσμού, δηλαδή επίπεδο χαμηλότερο σε σύγκριση με τις άλλες χώρες του ΟΟΣΑ και της ΕΕ». Στην ίδια περίοδο (1981-2002) ο «μέσος ρυθμός αύξησης του εργατικού δυναμικού και για τα δυο φύλα ήταν 0,82%». Στην έκθεση επισημαίνονται και τα παρακάτω:
Να επισημάνουμε ότι η κυβέρνηση συνηθίζει να αξιοποιεί στοιχεία, όπως τα παραπάνω, σε όφελος της πλουτοκρατίας και στην κατεύθυνση περιστολής των εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Γεγονός είναι ότι το 1981 το ποσοστό της ανεργίας ήταν 4%. Σήμερα, μετά από 20 και πλέον χρόνια, οι πρασινογαλάζιες κυβερνήσεις το ανέβασαν σε διψήφιο νούμερο.
Στην ίδια μελέτη εξετάζονται και οι μισθολογικές διαφορές μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα. Οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν ότι τα συμπεράσματα θα «πρέπει να αντιμετωπιστούν με ιδιαίτερη προσοχή», προσθέτοντας ότι μελλοντικά θα πρέπει να εξεταστούν οι πρόσθετες παροχές στις αμοιβές στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Στην έρευνά τους καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι αμοιβές των γυναικών στον ιδιωτικό τομέα είναι 37% χαμηλότερες σε σύγκριση με το δημόσιο και των ανδρών εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα χαμηλότερες κατά 34%, σε σύγκριση με το δημόσιο.