Πέμπτη 31 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΕΡΙΑ
Στο χείλος της αβύσσου

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΝΡΟΒΙΑ.--

«Οι προϋποθέσεις που έχω θέσει για μια αποστολή βοηθείας στη Λιβερία παραμένουν οι ίδιες: Ο Πρόεδρος Τσαρλς Τέιλορ θα πρέπει να φύγει και θα πρέπει να κηρυχτεί κατάπαυση του πυρός και μόνο τότε θα είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε», τόνισε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους αναφερόμενος στη Λιβερία, κατά τη διάρκεια εφ' όλης της ύλης συνέντευξης που έδωσε χτες στο Λευκό Οίκο.

Εν συνεχεία, ο Μπους πρόσθεσε «εργαζόμαστε για να τεθούν σε εφαρμογή αυτές οι προϋποθέσεις και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μέχρι την πλήρη εφαρμογή τους», επισημαίνοντας επίσης ότι στην περίπτωση που σταλεί αμερικανική στρατιωτική βοήθεια στη χώρα αυτή, θα είναι πολύ «περιορισμένη».

Παρ' όλα αυτά περίπου 4.500 Αμερικανοί στρατιώτες παραμένουν με το δάκτυλο στη σκανδάλη, στα ανοιχτά της Λιβερίας και συγκεκριμένα στον κόλπο της Γουινέας. Εντούτοις, η δυστοκία των Αμερικανών να παρέμβουν, παρά τη ζέση τους να αναμειχθούν στα τεκταινόμενα της Αφρικής και ειδικά της Δυτικής Αφρικής, είναι ολοφάνερη.

Στο μεταξύ, στην ίδια τη Λιβερία η κατάσταση επιδεινώνεται μέρα τη μέρα και οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες ειδικά μετά την απόρριψη εκ μέρους της κυβέρνησης της Λιβερίας της πρότασης των ανταρτών της οργάνωσης LURD για κατάπαυση του πυρός, εν μέσω σκληρών συγκρούσεων.

Οπως μετέδωσε το Reuters, κυβερνητικοί αξιωματούχοι σχολίασαν την πρόταση για εκεχειρία των ανταρτών, σημειώνοντας: «Είναι εύκολο να λένε εκεχειρία, αλλά δύσκολο να την τηρήσουν. Οταν λένε κατάπαυση του πυρός, εννοούν χρόνο για να αποκτήσουν περισσότερα όπλα», ενώ εκπρόσωπος του Προέδρου της χώρας δήλωσε ότι ο Τσαρλς Τέιλορ θα επανεξετάσει το θέμα της αποχώρησής του από την εξουσία.

Σχολιάζοντας το θέμα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να εγκρίνει την άμεση ανάπτυξη Νιγηριανών στρατευμάτων στη χώρα. Η Νιγηρία έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να αποστείλει ειρηνευτικές δυνάμεις, ωστόσο προς το παρόν εξετάζονται οι λεπτομέρειες της αποστολής. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, ο βασικός προβληματισμός αφορά την οικονομική υποστήριξη της επιχείρησης.

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον ένα εκατομμύριο άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στην πρωτεύουσα χωρίς τρόφιμα και νερό εν μέσω σφοδρής ανταλλαγής πυρών, αφού οι μάχες μαίνονται τόσο στην πρωτεύουσα της Λιβερίας, όσο και στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη και λιμάνι της χώρας Μπιουκάναν, που κατέλαβαν οι αντάρτες τη Δευτέρα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ