Πέμπτη 31 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Μπλερ απολογούμενος

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η υπόθεση της «αυτοκτονίας» του δόκτορα Κέλι, ενός ανθρώπου με πολύ στενές διασυνδέσεις με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες και λάβρο υποστηρικτή - μέχρι πρότινος - της απομάκρυνσης του καθεστώτος Σαντάμ Χουσεΐν με κάθε τρόπο, εξακολουθεί να δονεί τη Βρετανία. Ουσιαστικά ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι που είχε γεμίσει με τις φωνές διαμαρτυρίας αλλά και τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις περί χάλκευσης των στοιχείων του φακέλου του Ιράκ, που προσέδωσε νομιμότητα στη συμμετοχή της Βρετανίας στον πρώτο επιθετικό προληπτικό πόλεμο...

«Εξακολουθώ να έχω όρεξη να παραμείνω στην εξουσία, καθώς υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει» δήλωσε χτες ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, στην καθιερωμένη μηνιαία συνέντευξη Τύπου που έδωσε πριν αναχωρήσει για διακοπές και πρόσθεσε πως «το αν θα παραμείνει και για τρίτη θητεία πρωθυπουργός εξαρτάται από το εκλογικό σώμα». Ενώ σχετικά με την υπόθεση της αυτοκτονίας του Ντέιβιντ Κέλι, είπε πως «είναι σημαντικό οι έρευνες να ακολουθήσουν το δρόμο τους».

Ουσιαστικά ο Μπλερ απαντούσε στις επιθέσεις που δέχτηκε πριν από λίγες ημέρες, κυρίως εκ μέρους της πρώην υπουργού Διεθνούς Ανάπτυξης Κλερ Σορτ, που παραιτήθηκε εξαιτίας του πολέμου κατά του Ιράκ. Η Σορτ μιλώντας στην εφημερίδα «Independent» έκανε λόγο για κατάχρηση εξουσίας όσον αφορά την υπόθεση Κέλι και πρόσθεσε ότι οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν ώστε η υπόθεση αυτή να μη βαρύνει το Εργατικό Κόμμα... ενώ ζήτησε από τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί, πριν τις επόμενες εκλογές για το καλό των Εργατικών και της Βρετανίας.

Εκτός αυτών, δόθηκαν στη δημοσιότητα μαγνητοφωνημένες συνομιλίες για το φάκελο Ιράκ, όπου ο καθηγητής Κέλι κατονομάζει το σύμβουλο του Μπλερ Αλιστερ Κάμπελ, ως τον «ιθύνοντα νου» των παραποιήσεων. Παράλληλα, ο βρετανικός Τύπος υποστηρίζει ότι ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Τζεφ Χουν, είχε συναντήσει τον καθηγητή Κέλι μία βδομάδα πριν από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης στο Ιράκ. Αυτή η αποκάλυψη καταρρίπτει προηγούμενους ισχυρισμούς του βρετανικού υπουργείου Αμυνας, οι οποίοι υποβάθμιζαν το ρόλο του Κέλι στη συγκρότηση του φακέλου για το οπλοστάσιο του Ιράκ.

Τέλος, η οικογένεια του Κέλι αποκαλύπτει ότι ο καθηγητής είχε εκμυστηρευτεί σε κοντινά του πρόσωπα τους φόβους του για τη θέση στην οποία είχε περιέλθει μετά τις συνομιλίες του με δημοσιογράφους του BBC.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ