Πέμπτη 31 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Χρόνο ζήτησε ο Μπους, διαπιστώνοντας «πρόοδο»

Προσωπικά ανέλαβε την ευθύνη για την ψευδή πληροφορία περί αγοράς ουρανίου από το προηγούμενο ιρακινό καθεστώς ο Αμερικανός Πρόεδρος, καλώντας τους Αμερικανούς και τη διεθνή κοινή γνώμη να επιδείξουν υπομονή και να συμβάλλουν στην ανοικοδόμηση του Ιράκ

Από τη χτεσινή μεγάλη αντιαμερικανική διαδήλωση στη Βαγδάτη

Associated Press

Από τη χτεσινή μεγάλη αντιαμερικανική διαδήλωση στη Βαγδάτη
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Υπομονή συνέστησε στους Αμερικανούς ο Πρόεδρος Τζορτζ Μπους κατά τη διάρκεια εκτενούς συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε εν μέσω της κλιμάκωσης των επικρίσεων και των διαμαρτυριών για τις αυξανόμενες απώλειες των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ και για τη μη ανεύρεση, μέχρι στιγμής, των όπλων μαζικής καταστροφής, για τα οποία, υποτίθεται, έγινε η επίθεση. Την ίδια στιγμή, στο Ιράκ, η κατάσταση παραμένει έκρυθμη με τις κατοχικές δυνάμεις να επιδίδονται σε αλλεπάλληλες επιδρομές, ενώ παράλληλα γίνονται διαρκώς στόχος επιθέσεων.

«Ο Σαντάμ παραμένει αναμφίβολα απειλή» εκτίμησε ο Αμερικανός Πρόεδρος, παραδεχόμενος ότι δε γνωρίζει «αν τα αμερικανικά στρατεύματα βρίσκονται κοντά στη σύλληψή του, αλλά σίγουρα έχουν πετύχει μεγάλη πρόοδο ιδιαίτερα μετά το θάνατο των δύο γιων του». Ο Μπους υποστήριξε ότι θα χρειαστεί χρόνος «για να αποκατασταθεί η ηρεμία και η δημοκρατία στο Ιράκ» τη στιγμή που η CIA ανακοίνωνε ότι «πιθανότατα η φωνή στο πρόσφατο ηχογραφημένο μήνυμα να είναι του Σαντάμ».

Ο Αμερικανός Πρόεδρος ανέλαβε την ευθύνη για τη λανθασμένη, όπως αποδείχτηκε, πληροφορία ότι το Ιράκ είχε εισάγει ουράνιο από το Νίγηρα, την οποία είχε συμπεριλάβει σε ομιλία του. Τόνισε ότι ευθύνεται πλήρως για όσα λέει, υπεράσπισε τη σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις, που κατηγορείται ότι δεν ήλεγξε τη συγκεκριμένη ομιλία, και κατέληξε ότι «σταδιακά συσσωρεύονται στοιχεία για τα όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ και στο τέλος η αλήθεια θα λάμψει».

Η εκτενής αυτή παρέμβαση κρίθηκε απαραίτητη, καθώς διογκώνεται η δυσαρέσκεια στις ΗΠΑ. Λίγες ώρες νωρίτερα, γερουσιαστές τόσο του Ρεπουμπλικανικού όσο και του Δημοκρατικού Κόμματος είχαν εξαπολύσει επίθεση κατά της αμερικανικής ηγεσίας καλώντας τον Τζορτζ Μπους να «προχωρήσει επιτέλους σε μια ειλικρινή και έντιμη εκτίμηση για τη διάρκεια και το κόστος της παραμονής των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ».

Διαρκείς επιχειρήσεις

Περισσότερες από 58 επιδρομές έχουν πραγματοποιήσει, τα τελευταία 24ωρα, τα κατοχικά στρατεύματα σε διάφορες τοποθεσίες στο Κεντρικό Ιράκ προσπαθώντας να εντοπίσουν και να συλλάβουν καταζητούμενους Ιρακινούς αξιωματούχους και υπόπτους για «εγκλήματα», όπως ανακοίνωσε η Κεντρική Διοίκηση των αμερικανών δυνάμεων. Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων έχουν συλληφθεί, τουλάχιστον, 176 άτομα, ενώ κατασχέθηκε, όπως έγινε γνωστό, μεγάλη ποσότητα πυρομαχικών και οπλισμού στις περιοχές της Μοσούλης και του Σαλμόν Πακ. Στην ανακοίνωση δε σχολιάζεται το χθεσινό δημοσίευμα της «Ουάσιγκτον Ποστ», σύμφωνα με το οποίο ο αντισυνταγματάρχης Ντέιβιντ Χογκ επέλεξε την, παράνομη με βάση τη Συνθήκη της Γενεύης, μέθοδο της απαγωγής της οικογενείας ενός καταζητούμενου Ιρακινού αντιστρατήγου για να τον υποχρεώσει να παραδοθεί, όπως και έγινε.

Παράλληλα, όμως, οι αμερικανικές δυνάμεις δέχονται μπαράζ επιθέσεων. Χθες, 2 Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν όταν ρουκέτα έπληξε το τανκ τους στη Σαμάρα, 100 χλμ βορείως της Βαγδάτης, στο δρόμο προς το Τικρίτ. Ρουκέτες έπληξαν τεθωρακισμένο και στη Φαλούτζα, ενώ όλμοι έπληξαν αμερικανική βάση στη Μοσούλη και αμερικανικές θέσεις στο αεροδρόμιο της Μπαακούμπα. Δεν έγινε γνωστό αν υπάρχουν θύματα από αυτές τις επιθέσεις.

Στους δρόμους της Βαγδάτης, την ίδια ώρα, γινόταν διαδήλωση κατά των κατακτητών, ενώ το διορισμένο, από τον κατοχικό διοικητή, 25μελές Κυβερνητικό Συμβούλιο ανακήρυσσε πρώτο πρόεδρο της εναλλασσόμενης ηγεσίας του, τον Ιμπραήμ αλ Τζαφάρι, επικεφαλής του σιιτικού κόμματος αλ Ντάουρα, που έδρευε, μέχρι πρότινος, στην Τεχεράνη. Η εξέλιξη, πάντως, δεν ενθουσίασε ιδιαίτερα την ιρακινή και αραβική κοινή γνώμη. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, ο οποίος χαρακτήρισε «παντελώς παράνομο» το Συμβούλιο, «αφού δεν εκπροσωπεί κανένα και σίγουρα όχι τον ιρακινό λαό» και κατέστησε σαφές ότι «δεν πρόκειται να δεχτούμε κανέναν εκπρόσωπό του» συμβουλεύοντας τις ΗΠΑ «να τελειώνουν το γρηγορότερο με την ανώμαλη κατάσταση που διαμόρφωσαν στο Ιράκ».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, επέστρεψαν, χτες, μετά από προτροπή και υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, οι πρώτοι 240 Ιρακινοί πρόσφυγες από τη Σαουδική Αραβία μετά από 13 χρόνια. Η διαδικασία αναμένεται να συνεχιστεί σταδιακά τους επόμενους μήνες και χρόνια και για τα υπόλοιπα 4 εκατομμύρια Ιρακινούς πρόσφυγες ανά τον κόσμο, αν και πολλοί εκφράζουν έντονη ανησυχία για τη δυνατότητα επιβίωσης των προσφύγων στο χάος που επικρατεί στο Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ