Παρασκευή 25 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΔΚΕ
Μπροστά στην εφαρμογή αντιλαϊκών επιλογών

Ενα βήμα πιο μπροστά από την κυβέρνηση στην υλοποίηση αντιλαϊκών και αντεργατικών επιλογών βρίσκεται η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ). Ενδεικτική είναι η πρόταση που κατατέθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ για τις εργασιακές σχέσεις, η οποία περιλαμβάνεται στο κείμενο αρχών που συνέταξε η αρμόδια επιτροπή του συλλογικού οργάνου για τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, με την οποία ζητείται «αναμόρφωση του καθεστώτος υπαλλήλων και θεσμοθέτηση νέων, όπως περιοδική και μερική απασχόληση».

Δηλαδή, το ανώτατο συλλογικό όργανο των δήμων, πριν καν ψηφιστεί ο νόμος για τη μερική απασχόληση ζητά να εφαρμοστεί, παίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, αλλά και στη μικροκομματική εκμετάλλευση της υπαρκτής ανάγκης για δουλιά.

Ενδεικτική της... εκσυγχρονιστικής αντίληψης στο εσωτερικό της ΚΕΔΚΕ είναι και η πρόταση που καταθέτει για «καθιέρωση ίδιων πόρων με τοπική φορολογία». Η πρόταση αυτή εξηγεί και την απροθυμία ουσιαστικά της προσκείμενης σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ ηγεσίας της ΚΕΔΚΕ να διεκδικήσει την αύξηση των χρημάτων που εισπράττει η Τοπική Αυτοδιοίκηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και την απόδοση σε αυτή των παρακρατημένων πόρων. Με λίγα λόγια η ΚΕΔΚΕ ευελπιστεί να λύσει το οικονομικό της πρόβλημα χαρατσώνοντας παραπέρα τους δημότες, αντί να διεκδικήσει τα χρήματα που λείπουν από έργα και υπηρεσίες για λογαριασμό τους.

Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι το θέμα του Κώδικα έχει απασχολήσει αρκετές φορές το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) της ΚΕΔΚΕ, χωρίς να καταλήγει σε μια συγκεκριμένη πρόταση, με αποτέλεσμα η αρμόδια επιτροπή να λειτουργεί ουσιαστικά αυτόνομα στο εσωτερικό της Επιτροπής της Βουλής που συζητείται το θέμα. Και χθες, το ΔΣ ασχολήθηκε τέσσερις ώρες με τον Κώδικα για να καταληχτεί ότι το κείμενο αρχών που κατατέθηκε είναι ανεπαρκές και θα... ξανασυζητηθεί.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Καρδίτσας, Χρ. Τέγος, κατέθεσε αναλυτικό σημείωμα με το οποίο, ανάμεσα σε άλλα, υπογραμμίζει πως θα πρέπει να εφαρμοστεί η απλή αναλογική σε όλα τα όργανα της ΤΑ και να εξασφαλιστεί η οικονομική επάρκειά της χωρίς επιβάρυνση των εργαζομένων. Συμπλήρωσε πως η ΚΕΔΚΕ πρέπει να αντιταχθεί στη μεταφορά αρμοδιοτήτων αποκλειστικής ευθύνης του κράτους, στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών των δήμων, στην εφαρμογή ελαστικών σχέσεων εργασίας, στον επικυρίαρχο ρόλο της Περιφέρειας.

Τη συνεδρίαση απασχόλησε το πλαίσιο αιτημάτων της ΚΕΔΚΕ ενόψει της συνάντησης με τον πρωθυπουργό για το οικονομικό πρόβλημα των δήμων. Η... απουσία των αιρετών είναι ενδεικτική του ενδιαφέροντός τους, αλλά και του παρασκηνίου που θέλει τον Κ. Σημίτη να κάνει προεκλογικές ανακοινώσεις - ψίχουλα μετά τη συνάντηση και αναλυτικά μετά το υπουργικό συμβούλιο στις 31 Ιούλη. Ο δήμαρχος Καρδίτσας υπογράμμισε ότι «λύσεις πρόσκαιρου χαρακτήρα, όπως έκτακτων ενισχύσεων ή και ρυθμίσεων χρεών έντοκα, δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να οξύνουν το πρόβλημα, αφού δεν τίθενται οι βάσεις για τη συνολική, ολοκληρωμένη, νομοθετημένη αντιμετώπισή του».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΣΥΝέταιρος στη μερική απασχόληση(2009-09-29 00:00:00.0)
Δείγματα γραφής(2005-03-17 00:00:00.0)
Αποφάσεις «διαχείρισης» χωρίς ουσιαστική συζήτηση(2004-04-03 00:00:00.0)
Η Αυτοδιοίκηση στην υπηρεσία του συστήματος(2003-09-12 00:00:00.0)
Περισσεύει η υποκρισία(2003-07-27 00:00:00.0)
Αντιδρά για την υποβάθμιση τηςΤΑ, μόνο στα λόγια(2000-09-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ