Παρασκευή 25 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΕΡΡΕΣ
Αντιδρούν στη δημιουργία ΧΥΤΑ

Με συνοπτικές διαδικασίες και με την αγαστή συνεργασία της Νομαρχίας Σερρών, αλλά και της δημοτικής αρχής του Δήμου Σκοτούσας, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επιχειρεί να κλείσει το θέμα της δημιουργίας ΧΥΤΑ στο Νομό Σερρών, παρακάμπτοντας τις νόμιμες διαδικασίες και θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία χιλιάδων κατοίκων στο νομό.

Ο ΧΥΤΑ επιλέχθηκε να κατασκευαστεί στην επικράτεια των χωριών Παλαιόκαστρο και Μελινικίτσι, χωρίς να έχει προηγηθεί από την πλευρά της Περιφέρειας καμία γεωλογική ή άλλη μελέτη. Αντίθετα, προκειμένου η κατασκευή του ΧΥΤΑ να ενταχθεί στις προθεσμίες που προβλέπονται για τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής, παρακάμφθηκε κάθε νόμιμη διαδικασία και αυθαίρετα αποφασίστηκε η εγκατάστασή του στο Δήμο Σκοτούσας.

Στους δημότες επικρατεί αναβρασμός, καθώς αντιδρούν στην προοπτική να συγκεντρώνει ο δήμος τους τα απορρίμματα ολόκληρου του Νομού Σερρών. Το πρόβλημα είναι οξύτερο για τους περίπου 1.500 κατοίκους στα χωριά Παλαιόκαστρο και Μελινικίτσι, αφού η τοποθεσία όπου πρόκειται να κατασκευαστεί ο ΧΥΤΑ βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τις γεωτρήσεις που υδροδοτούν τα χωριά και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μόλυνσης του νερού.

Με ανακοίνωσή της, η Νομαρχική Επιτροπή Σερρών του ΚΚΕ δηλώνει τη συμπαράστασή της στις κινητοποιήσεις των κατοίκων του Παλαιοκάστρου και του Μελενικιτσίου και στο αίτημά τους για τήρηση της νόμιμης διαδικασίας επιλογής χώρων ΧΥΤΑ, που θα στοχεύει στη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση του περιβάλλοντος και θα είναι βασισμένη σε μελέτες επιστημονικές χωρίς σκοπιμότητες και παραλείψεις. Και υπενθυμίζει στο σερραϊκό λαό ότι «εξ αρχής και με βάση ολοκληρωμένες μελέτες, επιλέχτηκε άλλος χώρος που πληρούσε τις προϋποθέσεις».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ