Το Κάστρο της Χώρας Καλύμνου |
Ο φάκελος περιέχει εννέα παραρτήματα, που περιλαμβάνουν το ελληνικό αίτημα και τις ενέργειες της τελευταίας 20ετίας, περιγραφή των Μαρμάρων, τις συνέπειες βίαιης καθαίρεσης, τον επιζήμιο καθαρισμό της δεκαετίας του '30 και τα ελληνικά επιχειρήματα. Τα κύρια σημεία της επιχειρηματολογίας είναι ο συμβολισμός του Παρθενώνα, το έργο αναστήλωσης που συντελείται στην Ακρόπολη, η έρευνα, η Ενοποίηση των Αρχαιολογικών Χώρων και το Νέο Μουσείο Ακρόπολης.
Η πλήρης καταγραφή των αρχαιολογικών χώρων, των ορίων τους και των ιδιοκτησιών που τους περιβάλλουν είναι το αντικείμενο του προγράμματος «Στράβων - Διαρκές Ηλεκτρονικό Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο», που εκπονεί το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων και παρουσίασε χθες ο πρόεδρος του ΤΑΠΑ, Γιάννης Σαβαλάνος. Πρόκειται για την πρώτη οργανωμένη και πλήρη αποτύπωση του αρχαιολογικού χάρτη της χώρας, ένα έργο υποδομής, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το Γ` ΚΠΣ. Ο χάρτης θα συμβάλει στην καλύτερη αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, στην ορθολογική κήρυξη των απαλλοτριώσεων, στον έλεγχο των Ζωνών Προστασίας και τη διασφάλιση της δημόσιας περιουσίας.
Ηδη, έχουν γίνει δύο πιλοτικές εφαρμογές, προωθείται εφαρμογή του προγράμματος στους Νομούς Αττικής, Αχαΐας, Κυκλάδων, Ηρακλείου, Μαγνησίας και μέσα στο 2000 θα επεκταθεί σε 10 ακόμα νομούς.
Τα στάδια υλοποίησης κάθε εφαρμογής είναι: Συγκέντρωση του υλικού με τη συνεργασία των Εφορειών Αρχαιοτήτων, ταξινόμηση και κωδικοποίηση, τοπογραφικές εργασίες πεδίου, σύνταξη τοπογραφικού διαγράμματος και οργάνωση των δεδομένων σε Σύστημα Γεωγραφικών Πληροφοριών.
Σημειώνεται ότι σύντομα το ΤΑΠ θα ενισχυθεί με δάνειο 25 δισ. με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, προκειμένου να εξοφληθούν οι απαλλοτριώσεις που εκκρεμούν (260 αποφάσεις) και το ποσό αγγίζει το ύψος του δανείου. Το δάνειο θα εξοφληθεί με τη δέσμευση προεσόδων για τρέχουσες υποχρεώσεις. Στο μεταξύ, χρειάζεται να οργανωθεί ο εξορθολογισμός του Ταμείου, προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί στις πάγιες υποχρεώσεις (απαλλοτριώσεις, αρχαιολογικοί χώροι). Ενα από τα πρώτα μέτρα θα είναι η απαλλαγή του Ταμείου από τις πληρωμές μισθών, οι οποίοι θα μεταφερθούν στον Τακτικό Προϋπολογισμό.
Η ανάδειξη οχυρωματικής αρχιτεκτονικής είναι το πρόγραμμα «Κάστρων Περίπλους» του ΤΑΠΑ, που βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια με τη συνεργασία των αρμόδιων Διευθύνσεων και Εφορειών Αρχαιοτήτων. Με συνολικό προϋπολογισμό 5 δισ. και πηγές χρηματοδότησης το «Ιντερεγκ» Ιονίου, Θράκης, Αιγαίου, Κύπρου και το υποπρόγραμμα «Τουρισμός» του Β` ΚΠΣ που διαχειρίζεται ο ΕΟΤ, το πρόγραμμα περιλαμβάνει 36 κάστρα, όπου: Σ ε 2 έχουν ολοκληρωθεί οι παρεμβάσεις, σε 12 βρίσκονται σε εξέλιξη, 8 είναι έτοιμα για δημοπράτηση, 9 βρίσκονται στο στάδιο της έγκρισης από το ΚΑΣ και 7 βρίσκονται στο στάδιο της προμελέτης.
Οι παρεμβάσεις στα Κάστρα προβλέπουν εργασίες συντήρησης των μνημείων και έργα υποδομής και εξυπηρέτησης επισκεπτών. Τα μνημεία που έχουν επιλεγεί είναι βυζαντινά με μεταγενέστερες επεμβάσεις, βενετικά και δείγματα μεσαιωνικών οχυρώσεων μικρών αγροτικών οικισμών του Αιγαίου.