Οι περιλάλητες «πρωτοβουλίες» του πρωθυπουργού αποτέλεσαν «μεγάλη απογοήτευση» ακόμα και για τους στενότερους συνεργάτες του, που το μόνο που βρήκαν να προτάξουν ήταν η συνέχιση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής!
«Ποιος ανασχηματισμός;». «Πασάλειμμα». «Αντί για σαρωτικό ανασχηματισμό ένα σαρωτικό ...τίποτα»! «Ανασχηματισμός του ...Μπίστη»!
Πρόκειται για μερικά - και όχι από τα πιο δηκτικά - σχόλια που συνόδεψαν την ανακοίνωση του «περιλάλητου» ανασχηματισμού, ο οποίος διεκδικεί το πρώτο βραβείο ασημαντότητας, ακόμα και από εκείνο τον ανασχηματισμό του Ανδρέα Παπανδρέου, που έμεινε στην ιστορία ως ο «ανασχηματισμός που έβαλε φτερά στην - τότε - κυβέρνηση»...
Οι «προσδοκίες για ρήξεις», που ο ίδιος ο πρωθυπουργός καλλιέργησε τόσους μήνες, προαναγγέλλοντας πομπωδώς τις «πρωτοβουλίες» του (αλλά τώρα επιχειρείται από το περιβάλλον του να ειπωθεί ότι ο πρωθυπουργός ουδέποτε τις καλλιέργησε!), σε συνδυασμό με την καθαίρεση Λαλιώτη στο κόμμα, που πυροδότησε σενάρια για «σαρωτικές κινήσεις» στην κυβέρνηση, τελικά διαψεύστηκαν παταγωδώς. Ολοι οι λεγόμενοι βαρόνοι του ΠΑΣΟΚ παραμένουν στην κυβέρνηση και στις ίδιες θέσεις, με τον Κ. Λαλιώτη (που απάντησε «ουδέν σχόλιον» όταν ρωτήθηκε για τον ανασχηματισμό) να μπορεί πλέον να ισχυριστεί ότι το όλο κλίμα που δημιουργήθηκε «στήθηκε» με στόχο τη δική του εκπαραθύρωση...
Την ίδια ώρα δε λείπει το «κερασάκι» των ξινισμένων «κεντρο-αριστερο-δέξιων» σεναρίων με την υφυπουργοποίηση των Μπίστη-Κοντογιαννόπουλου...
Ετσι προέκυψε ο χτεσινός ανασχηματισμός, που, κατά τον Χρ. Πρωτόπαππα, έγινε «με γνώμονα την καλύτερη απόδοσή της για την ταχύτερη επίλυση των προβλημάτων» και οι «μη αλλαγές» οφείλονται στο ότι ο πρωθυπουργός ήθελε να προχωρήσει «χωρίς καμία απώλεια χρόνου και χωρίς καμία περίοδο προσαρμογής». Και όλα αυτά διότι «το νέο Υπουργικό Συμβούλιο καλείται να προωθήσει αποτελεσματικά το έργο της κυβέρνησης». Τοποθέτηση που συνιστά πλήρη ομολογία για συνέχιση της ίδιας και απαράλλαχτης αντιλαϊκής πολιτικής.
Ως εκ τούτου το «νέο» κυβερνητικό σχήμα (θα ορκιστεί τη Δευτέρα στις 11 π.μ. και στις 12 μ. θα ακολουθήσει συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ αναμένεται και συγκρότηση νέου «επικοινωνιακού επιτελείου») παραμένει στα «εντός εκτός και επί τα αυτά», με τις εξής «πινελιές»:
-- Είσοδος δύο νέων υπουργών, ο Χάρης Καστανίδης ως υπουργός Μακεδονίας-Θράκης και ο Αλέξανδρος Ακριβάκης ως υπουργός Επικρατείας.
-- Εξι υφυπουργοί: Ο Νίκος Φαρμάκης ως υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, ο Θεόδωρος Κοτσώνης ως υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, ο Νίκος Μπίστης ως υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, ο Κίμων Κουλούρης ως υφυπουργός Ανάπτυξης, ο Γιώργος Θωμάς ως υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και ο Βασίλης Κοντογιαννόπουλος ως υφυπουργός Υγείας και Πρόνοιας.
-- Στη νέα κυβέρνηση ένας υπουργός αλλάζει υπουργείο, δηλαδή ο Γ. Πασχαλίδης από υπουργός Μακεδονίας-Θράκης γίνεται υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και ένας υφυπουργός αναβαθμίζεται σε υπουργό, δηλαδή ο Γιώργος Φλωρίδης που από υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών γίνεται υπουργός Δημόσιας Τάξης.
-- Αποχωρούν από την κυβέρνηση (εκτός του Μ. Χρυσοχοΐδη) ο Γιώργος Ανωμερίτης από υπουργός Εμπ. Ναυτιλίας και πέντε υφυπουργοί: Ο υφυπουργός Υγείας και Πρόνοιας Δημήτρης Θάνος (εκλέχθηκε στο ΕΓ) και οι Λ. Αποστολίδης (από το Αμυνας), Στ. Μπένος (από το Εσωτερικών), Χρ. Θεοδώρου (από το Ανάπτυξης) και Ε. Κούρκουλα (από το Παιδείας).
Η ανακοίνωση του ανασχηματισμού πυροδότησε συζητήσεις για το παρασκήνιο που προηγήθηκε και είχε ως συνέπεια αυτό το πενιχρό («απογοητευτικό» το χαρακτήρισε κορυφαίος υπουργός) αποτέλεσμα. Συνεργάτες του ίδιου του πρωθυπουργού ομολογούσαν, δε, ότι «όπως εξελίχτηκαν τα πράγματα δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς», υπονοώντας ότι μετά από το «μέτωπο» που άνοιξε στο κόμμα, δεν είχε το περιθώριο να ανοίξει «μέτωπο» και στην κυβέρνηση. Από την άλλη καθόλου πειστική δεν ήταν η εξήγηση περί «λίγου χρόνου» μέχρι τις εκλογές που δεν επέτρεπε αλλαγές προσώπων, αφού ο χρόνος ήταν γνωστός όταν ο Κ. Σημίτης καλλιεργούσε τις σχετικές προσδοκίες. Το «μηδέν εις το πηλίκον», συνεπώς, σε επίπεδο ανασχηματισμού, οδηγεί ορισμένους να επιμένουν ότι από την αρχή στόχος ήταν οι αλλαγές στο κόμμα, ώστε να διευκολυνθούν κατοπινές εξελίξεις, που ενδεχομένως έχουν να κάνουν και με σενάρια «διαδοχής»...