Σάββατο 5 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αποπροσανατολιστική «ανακατωσούρα»

Γρηγοριάδης Κώστας

Εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι όλη η «φασαρία» των τελευταίων ημερών έγινε, για να καθαιρεθεί από Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ ο Λαλιώτης και για να μπει στην κυβέρνηση ο Μπίστης. Ομως, αν και φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός ...«ώδινεν όρος και έτεκεν μυν», είναι σίγουρο ότι η «ανακατωσούρα», που ο ίδιος προκάλεσε, είχε άλλους, πιο σοβαρούς στόχους. Το αν τους πέτυχε θα το δούμε αργότερα.

Εν πρώτοις, να σημειώσουμε ότι με τις ενέργειές του ο Κ. Σημίτης - σε συνεργασία με την, περί αυτόν, «νέα ηγετική ομάδα» του ΠΑΣΟΚ - επιχειρεί τη χειραγώγηση και τον αποπροσανατολισμό της «κοινής γνώμης», ώστε να μη γίνει αντιληπτό, να μη συνειδητοποιηθεί το μέγεθος των νέων προβλημάτων που δημιουργούν στο λαό μας και στη χώρας μας, τόσο οι αποφάσεις, οι οποίες ελήφθησαν στο διάστημα της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ, όσο και η παραπέρα, περισσότερο έντονη εφαρμογή της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής. Ταυτόχρονα, στόχος είναι να «ξεχαστούν» οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι επαγγελματοβιοτέχνες, οι νέοι, οι συνταξιούχοι, ώστε να μη σκέφτονται - τουλάχιστον μέχρι τις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές - ποιος και γιατί ευθύνεται για τα πολλά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Η ... απάντηση

Προχτές, το βράδυ, στο «Μέγκα» και συγκεκριμένα στην τηλεοπτική εκπομπή του Ι. Κ. Πρετεντέρη «Ανατροπή» είχαν μαζευτεί τέσσερις - πέντε πολιτικοί και δημοσιογράφοι και συζητώντας, υποτίθεται, με τον Β. Πολύδωρα της ΝΔ, προσπαθούσαν, σώνει και καλά, να πείσουν τους τηλεθεατές, ότι κάτι νέο και ελπιδοφόρο για το λαό και τη χώρα σημαίνουν οι αποφάσεις του Σημίτη και οι τελευταίες εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ.

Ανάμεσα στους τέσσερις - πέντε, λοιπόν, ήταν κι ένας «ορίτζιναλ» εκπρόσωπος της «εσωκομματικής αντιπολίτευσης» και του «παραδοσιακού» ΠΑΣΟΚ, ο Κίμωνας Κουλούρης. Και, ίσως, να άφησε άναυδους πολλούς οπαδούς του κυβερνώντος κόμματος, καθώς τον άκουγαν να μιλά για «μια νέα αρχή», κλπ.

Φανταζόμαστε ότι πήραν την απάντηση χτες, όταν ο Χρ. Πρωτόπαππας ανακοίνωσε τον Κ. Κουλούρη, ως τον νέο υφυπουργό Ανάπτυξης....

«Ιδιωτικ(δημ)όσιο»

«Για τις δημόσιες υπηρεσίες, η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είναι η πλέον κατάλληλη μορφή για την περαιτέρω εξέλιξή τους». Η παραπάνω δήλωση του Α. Τσοχατζόπουλου, με ακροατήριο τους εργαζόμενους των Επιμελητηρίων, είναι σε απόλυτη αρμονία με την κυβερνητική πολιτική και γι' αυτό δεν ξαφνιάζει κανέναν.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ξεπουλά το Δημόσιο. Οι ιδιώτες, με τη σειρά τους, και ειδικά το μεγάλο κεφάλαιο, αρπάζουν την ευκαιρία να λεηλατήσουν τη δημόσια περιουσία. Οσο για το κράτος, που στον καπιταλισμό εκ φύσεως υπηρετεί την αστική τάξη, χάνει πια και τα τελευταία τυπικά προσχήματα κοινωνικού χαρακτήρα και μεταλλάσσεται σ' ένα μηχανισμό που λειτουργεί με... ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Μετά από όλα αυτά, η κυβέρνηση επαναλαμβάνει μονότονα ότι το κράτος δεν είναι επιχειρηματίας. Μα... πάντα ήταν και είναι στον καπιταλισμό, εκφράζοντας κυρίως, βέβαια, τα συλλογικά συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών. Και γίνεται ακόμη περισσότερο με την πολιτική που ασκείται αυτή την περίοδο, με το μοντέλο της «συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα». Γεγονός, το οποίο συνεπάγεται ακόμη περισσότερες και πολύμορφες αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους και το λαό και ακόμη περισσότερα πλεονεκτήματα και οφέλη για την ολιγαρχία.

Τζόγος και διαφήμιση

Θα 'χετε παρατηρήσει, μάλλον, ότι τον τελευταίο καιρό ο ΟΠΑΠ ξεδιπλώνει μια μεγάλη διαφημιστική εκστρατεία για τη «δυναμική ανάπτυξή του», κλπ., κλπ. Τις προάλλες, μάλιστα, η διοίκηση της εταιρίας διαφήμισε δεόντως τα αποτελέσματα χρήσης του α' εξαμήνου, σύμφωνα με τα οποία ο κύκλος εργασιών σημείωσε αύξηση κατά 25,6%.

Σας πληροφορούμε, λοιπόν, ότι η εκστρατεία αυτή δεν αφορά κυρίως την προσέλκυση και νέων «παικτών» στα πολλά και διάφορα παιγνίδια του Οργανισμού. Οχι, πως θα κακόπεφτε στους αρμοδίους, δηλαδή, να εγκλωβιστούν και να εθιστούν ακόμη περισσότεροι στο νόμιμο τζόγο, που προωθεί πολύμορφα η κυβέρνηση. Κάθε άλλο. Ο κύριος στόχος, όμως, τη φορά αυτή είναι η διαφήμιση του Οργανισμού, ενόψει ξεπουλήματος νέου ποσοστού των μετοχών του. Βλέπετε, ο ΟΠΑΠ είναι από τις πλέον κερδοφόρες επιχειρήσεις του Δημοσίου -όπως συμβαίνει, άλλωστε, με τις κάθε λογής επιχειρήσεις τζόγου- και προβλέπεται οι μετοχές του να γίνουν ανάρπαστες από τους επίδοξους «επενδυτές».

Το πρόβλημα των σκουπιδιών

Πραγματικά χρήσιμη αποδείχτηκε η προχτεσινή ημερίδα που διοργάνωσε το ΤΕΕ με θέμα «Ολοκληρωμένες Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων». Οπως απερίφραστα τονίστηκε στην εισήγηση της Οργανωτικής Επιτροπής, τα σοβαρότατα αδιέξοδα στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων τα δημιούργησαν οι επί σειρά ετών καθυστερήσεις, κωλυσιεργίες και υπαναχωρήσεις των διαφόρων κυβερνήσεων. Κωλυσιεργίες στη διαμόρφωση του θεσμικού και νομοθετικού πλαισίου και στη διαμόρφωση του εθνικού και των τοπικών σχεδιασμών, αναβλητικότητα στη χωροθέτηση εγκαταστάσεων τελικής διάθεσης και επεξεργασίας, καθυστερήσεις στη χρηματοδότηση των απαιτούμενων έργων.

Αποκαλυπτική ήταν και η εισήγηση και σε δύο άλλα ζητήματα.

Πρώτον: Κατέδειξε με επιστημονικά κριτήρια ότι τα όποια πλεονεκτήματα της περιβόητης καύσης, έναντι της υγειονομικής ταφής των σύμμεικτων απορριμμάτων, υποσκελίζονται από πολλά και βασικά μειονεκτήματα, όπως το υψηλό κόστος της επένδυσης, τα σοβαρά προβλήματα ρύπανσης που μπορεί να δημιουργήσει μια αστοχία στη λειτουργία της, ιδιαίτερα σε περιοχές σαν την Αθήνα, με πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, το ότι απαιτεί και χώρο εναπόθεσης επικίνδυνων αποβλήτων που παράγει, ότι επηρεάζεται έντονα από την εποχιακή διακύμανση της ποσότητας και σύνθεσης των απορριμμάτων, ότι προϋποθέτει πλήρη τεχνική εξάρτηση από την εταιρία κατασκευής κ.ά.

Δεύτερον: Επισήμανε απερίφραστα ότι τα αδιέξοδα στο πρόβλημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων δεν μπορούν να αρθούν ούτε με την πρόσφατη τροπολογία, που ψήφισε η κυβέρνηση με την ανοχή της ΝΔ, και γιατί οι προθεσμίες πλέον για τη χωροθέτηση των εγκαταστάσεων είναι ασφυκτικές και γιατί οι διαδικασίες που προωθεί είναι ευάλωτες σε προσφυγές και γιατί διαιωνίζει την άνιση χωροταξική κατανομή των στερεών αποβλήτων σε βάρος της Δυτικής Αττικής, προβλέποντας το 75% από αυτά να κατευθύνονται πάλι στις ίδιες υποβαθμισμένες περιοχές, και γιατί απαγορεύει την αναζήτηση λύσης και εκτός Αττικής σε συνεργασία με τους όμορους νομούς. Επιπλέον, η ίδια τροπολογία - σύμφωνα πάντα και με το ΤΕΕ - ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για επικίνδυνες λύσεις προβλέποντας την πολυδιάσπαση των φορέων διαχείρισης, ανάλογα με τις πολιτικές και άλλες σκοπιμότητες επικρατήσουν ανά πάσα στιγμή.

Ολα αυτά είναι ικανά να καταδείξουν όχι μόνον την ανεύθυνη στάση της κυβέρνησης - η οποία σνομπάρισε τη συγκεκριμένη ημερίδα - αλλά και των κομμάτων της ΝΔ και του ΣΥΝ, τα οποία έχουν σημαντικό μέρος της ευθύνης για το αδιέξοδο, κάτι που αποδεικνύεται από τη στάση που κρατούν οι εκπρόσωποί τους στα αρμόδια όργανα της ΚΕΔΚΕ και της ΤΕΔΚΝΑ. Επιπλέον, η κυβέρνηση και τα δύο αυτά κόμματα - όπως φάνηκε από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων τους στην ίδια ημερίδα - επιμένουν και στην ιδιωτικοποίηση του τομέα καθαριότητας, με αποτέλεσμα να πληρώνουν οι δημότες μεγαλύτερα ανταποδοτικά χαράτσια και σε αντιπεριβαλλοντικές τεχνολογικές λύσεις, όπως η κάθε είδους καύση. Και αυτό δε νομίζουμε ότι θα το ξεχάσουν οι πολίτες ενόψει των εκλογών. Οπως δε θα πρέπει να ξεχάσουν ότι το ΚΚΕ ήταν και είναι το μόνο κόμμα που έχει κάνει ουσιαστικές προτάσεις για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων με οικολογικές, αλλά και μη φορομπηχτικές λύσεις...


Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ

Οι μετεωρισμοί...

Γρηγοριάδης Κώστας

«ΓΕΝΝΗΜΕΝΗ ΤΗΝ 4η ΙΟΥΛΙΟΥ», η νέα κυβέρνηση (σ.σ. μέρα εθνικής γιορτής των ΗΠΑ), με «λίγο απ' όλα» και τίποτε! Μια δόση Κοντογιαννόπουλου για το «κεντροδεξιόν» του πράγματος, συμπλήρωμα με ολίγον Μπίστη για την «κεντροαριστερά» και έτοιμος ο εκσυγχρονισμός! Τα συγχαρητήριά μας και ...βοήθειά τους.

Το κοινωνικό πρόσωπό της; Μα, ποιος άλλος, ο Κίμωνας Κουλούρης, που θα «πατάξει» την ακρίβεια, αναλαμβάνοντας το «Παρατηρητήριο Τιμών» στο υπουργείο Ανάπτυξης, μια και το «παλιό ΠΑΣΟΚ» υποτίθεται πως καταλαβαίνει τα «λαϊκά στρώματα» και τις αγωνίες τους. Μόνο, που η απελευθέρωση της αγοράς, οι «συμφωνίες κυρίων» και όλα τα σχετικά είναι το μόνο πραγματικό δεδομένο.

Προφανώς, ακόμη και αν υπήρχαν κάποιοι που έτρεφαν αυταπάτες, ότι «κάτι θα μπορούσε να αλλάξει», διαψεύστηκαν με το χειρότερο τρόπο. Ο,τι αλλάξει, θα είναι προς το χειρότερο και σε βάρος των εργαζομένων...

ΔΙΑΨΕΥΔΟΝΤΑΙ, πάντως, κατηγορηματικά οι φήμες που έλεγαν ότι το χτεσινό «φλεγόμενο αντικείμενο», που παρατήρησαν τα ραντάρ της Αεροπορίας στον ελληνικό ουρανό έχει να κάνει με την είσοδο του Μπίστη στην κυβέρνηση και εγκαινιάζει μια «νέα εποχή» για τη χώρα.

Διαψεύδονται, επίσης, οι φήμες ότι το αντικείμενο εκτοξεύτηκε από τη Χαριλάου Τρικούπη ακριβώς την ώρα που ο Κώστας Λαλιώτης μάζευε τα προσωπικά του αντικείμενα από το γραφείο του γραμματέα.

Πιθανόν - λένε οι αστρολόγοι - να πρόκειται για «διάττοντα αστέρα», αλλά με όλα όσα συμβαίνουν στο ΠΑΣΟΚ και τα πρόσωπα που «πάνε κι έρχονται» στην πολιτική ζωή, πώς να τον ξεχωρίσει κανείς;

ΑΚΑΙΡΕΣ είναι, επίσης, οι ανησυχίες της Νέας Δημοκρατίας για επέκταση του ΠΑΣΟΚ στον κεντροδεξιό χώρο με την αποπομπή Λαλιώτη. Η ...τάση είναι διαπιστωμένη εδώ και πολύ καιρό και δεν έχει να κάνει με τα πρόσωπα του κομματικού μηχανισμού των κυβερνώντων.


Γρηγοριάδης Κώστας

Με την πολιτική τους έχει να κάνει, η οποία είναι ...άκρως ανταγωνιστική στις δεξιές και φιλελεύθερες επιλογές.

Ενοχη σιωπή...

Γρηγοριάδης Κώστας

Το διάλειμμα, μετά την ομιλία του Κ. Σημίτη είχε τελειώσει, τα μέλη της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ είχαν ξανακαθίσει στις θέσεις τους και το προεδρείο της συνεδρίασης έδωσε το λόγο στον Κ. Λαλιώτη. Και τότε, όσοι παρακολουθούσαν τις εξελίξεις στο κυβερνών κόμμα από την τηλεόραση, έμειναν ...μπουκάλα. Η κρατική ΕΡΤ σταμάτησε τη μετάδοση από τη συνεδρίαση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ και μαζί της, σταμάτησαν και οι άλλοι τηλεοπτικοί σταθμοί, αφού η πρώτη ήταν το μοναδικό κανάλι μέσα στην αίθουσα και αυτή έδινε εικόνα και ήχο και στα υπόλοιπα. Κάτι ψελλίσθη στην αρχή για «βλάβη στο λινκ» από κάποιον «ανευθυνοϋπεύθυνο», αλλά γρήγορα «ξεχάστηκε».

Το θέμα πήρε διαστάσεις και δημιούργησε αναστάτωση, τόσο στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ όσο και στην ΕΡΤ. Τελικά, η διοίκηση της τελευταίας εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία αποποιείται κάθε ευθύνης και, εμμέσως πλην σαφώς, σημειώνει, ότι αυτή ήταν η επιθυμία του κυβερνώντος κόμματος. Αμέσως μετά, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ διέψευσε ότι έκανε την παραμικρή παρέμβαση. Ο μόνος, που δε μίλησε -αν και συνήθως λαλίστατος, σε τέτοιες περιπτώσεις- ήταν ο μέχρι χτες υπουργός Τύπου και πολιτικός προϊστάμενος της κρατικής τηλεόρασης, Χρ. Πρωτόπαππας.

Φανταζόμαστε, πως ο καθένας καταλαβαίνει το γιατί...

Το «λάθος» να διορθωθεί

Δυο φορές στη διάρκεια της περασμένης Ανοιξης είχαμε σφοδρό παγετό, που προκάλεσε εξίσου μεγάλες καταστροφές στις δενδροκαλλιέργειες διαφόρων περιοχών της χώρας. Κι ενώ στους πληγέντες από τον παγετό, που «χτύπησε» στις 7 και 8 Απρίλη, δίνεται μια μικρή προκαταβολή αποζημίωσης - 3 ευρώ ανά δένδρο - οι πληγέντες από τον παγετό που προηγήθηκε τα ξημερώματα της 25ης Μάρτη δεν παίρνουν ούτε αυτή την πενιχρή προκαταβολή.

Στις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες των παγετόπληκτων γι' αυτή την απαράδεκτη διάκριση, η μεν Αγροτική Τράπεζα απαντά ότι δεν πήρε τα «χαρτιά» που χρειάζονται για ν' αρχίσει τις πληρωμές, ο δε ΕΛΓΑ ότι έγινε κάποιο «γραφειοκρατικό λάθος», στο οποίο οφείλεται η καθυστέρηση.

Γραφειοκρατικό, ή «επιτούτου» το «λάθος» πρέπει να διορθωθεί γρήγορα, για να πάρουν όλοι όσοι δικαιούνται την προκαταβολή, ενώ γρήγορα πρέπει να δοθεί και το σύνολο της αποζημίωσης, καθώς οι παγετόπληκτοι, που έχουν υποστεί δραστική μείωση του εισοδήματός τους, αντιμετωπίζουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα.

Το κίβδηλο νόμισμα

«Ενα κίβδηλο νόμισμα. Και μια στημένη υπόθεση. Χρειάστηκε μια στημένη υπόθεση, αυτή της "17Ν", συλλήψεις που μπάζουν από παντού και δε βγάζουν πουθενά, για να αναδειχτεί ένα κίβδηλο νόμισμα σε χαϊδεμένο και υπερτιμημένο υπέρπυρο της νέας εποχής, φλουρί κωνσταντινάτο - όμως δεν είναι της παρούσης! Της παρούσης και της "Σκότλαντ Γιάρντ" είναι το παρόν - έσεται όμως καιρός. Πάντα έρχεται καιρός...

... Αντε, ρε παιδιά!

Βάλτε μας μια "κρατική διαφήμιση στα κανάλια ότι πάμε καλά" να κοιμηθούμε ήσυχοι κι απόψε...».

Του Στάθη, από το «Ναυτίλο» της χτεσινής «Ελευθεροτυπίας».

Τέλειωσαν και οι φορεσιές...

Κυκλοφόρησε χτες ταχύτατα, αμέσως μετά την ανακοίνωση του ...ανασχηματισμού της κυβέρνησης και σας το μεταφέρουμε: Ολη αυτή η φασαρία, οι τομές, οι ρήξεις, η ανάγκη νέων προσώπων, κλπ., κλπ., που έκανε και έλεγε προχτές ο Κ. Σημίτης, ήταν για να φύγει ο Λαλιώτης από το κόμμα και να μπει ο Μπίστης στην κυβέρνηση...

Τελικά, απ' ό,τι φαίνεται, ακόμη και οι φορεσιές τού τέλειωσαν του Μανωλιού...

Γιατί ο Κ. Σημίτης και οι συν αυτώ προώθησαν και εξέλεξαν την Φώφη Γεννηματά στο Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ;

Για να ...αποκτήσει αρμοδιότητες, μια και, ως υπερνομάρχης Αθήνας - Πειραιά, ούτε αρμοδιότητες είχε, ούτε δουλιά να κάνει...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Να κλείσουν τα δουλεμπορικά

Μέχρι πριν λίγα χρόνια η επιγραφή «Ενοικιάζεται» έμπαινε κυρίως στις οικίες. Σήμερα, στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, στην Ευρώπη της «συνοχής και της αλληλεγγύης», η ταμπέλα της «ενοικίασης» μπαίνει και στους ανθρώπους. Οι άνθρωποι ενοικιάζονται. Οι εργάτες ενοικιάζονται. Ενοικιάζονται με την ώρα, τη βδομάδα, το μήνα. Ενοικιάζονται όπως ένα αυτοκίνητο, ένα δωμάτιο, ένα οποιοδήποτε αντικείμενο. Με μια διαφορά. Το αντικείμενο αυτό που λέγεται «εργάτης», μπορεί και παράγει. Παράγει κέρδη, πολλά κέρδη γι' αυτόν που μπαίνει στη δούλεψή του, αλλά και γι' αυτόν που τον διακινεί, τον δουλέμπορο.

Πριν λίγα χρόνια, οι δουλέμποροι έκαναν τη δουλιά μέσα στο ημίφως της μισο-παρανομίας. Σήμερα με τον νόμο του ΠΑΣΟΚ 2956/2001, βγήκαν προκλητικά στις πιάτσες της ανεργίας. Εγιναν οι νόμιμοι «προστάτες» και «προαγωγοί» χιλιάδων και χιλιάδων εργαζομένων. Σε πολυτελή φυλλάδια διαφημίζουν το «κοινωνικό τους έργο», με χρυσοπληρωμένες διαφημίσεις ρίχνουν την απόχη της εκμετάλλευσης.

Το φαινόμενο παίρνει κάθε μέρα εκρηκτικές διαστάσεις. Ανεργοι, γυναίκες και άντρες, νέοι και ηλικιωμένοι εξαναγκάζονται να μπαίνουν στα σκλαβοπάζαρα των εταιριών «προσωρινής απασχόλησης», όπως είναι η επίσημη ονομασία τους. Και αυτοί, με το αζημίωτο, πουλάνε το εμπόρευμα. Πουλάνε, υπάλληλους γραφείου και καθαρίστριες, τεχνικούς και εργάτες, ειδικευμένους και ανειδίκευτους. Πουλάνε φτηνό κρέας στις επιχειρήσεις. Γιατί η «Ευρωπαϊκή Ενωση ΑΕ» δε θέλει μόνιμους εργάτες. Γιατί οι Βρυξέλλες απεχθάνονται τη σταθερή και πλήρη εργασία. Γιατί η καπιταλιστική Ευρώπη των «25», εκτός από τα υπερκέρδη στα μονοπώλια δεν μπορεί να εξασφαλίσει τίποτα άλλο.

Μόνο το 2001, επτά εκατομμύρια εργαζόμενοι στην Ευρώπη έγιναν θύματα και αιχμάλωτοι αυτών των εταιριών. Απ' αυτούς μόνο το 1,4% είναι πλήρως απασχολούμενοι. Την ίδια χρονιά, το 4,5% των εργαζομένων στην Ολλανδία, το 3,2% στη Βρετανία, το 2,5% στη Γαλλία ήταν «ενοικιαζόμενοι». Στην Ελλάδα, ο τζίρος των δουλεμπορικών μόνο για το 2002 ανήλθε στα 20 εκατομμύρια ευρώ. Και το κεφάλαιο στην Ελλάδα ακολουθεί την ίδια διαδικασία. Νόμιμα με την κυβερνητική βούλα.

Ηδη μεγάλες επιχειρήσεις, ακόμα και οι πρώην ΔΕΚΟ απευθύνονται σταθερά, στις εταιρίες ενοικίασης, για να εξασφαλίσουν το εργατικό δυναμικό που έχουν ανάγκη. Δε χρειάζεται να περιγράψουμε ποια είναι τα δικαιώματα αυτής της κατηγορίας εργαζομένων. Γνωρίζοντας καλά, ποιοι είναι οι μισθοί, ποια η αυθαιρεσία της εργοδοσίας, απέναντι στους εργαζόμενους που έχουν απευθείας με τον εργοδότη σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου, γίνεται φανερό ποια είναι η θέση του «ενοικιαζόμενου εργάτη».

Απέναντι σε αυτή την πιο μαύρη μορφή εκμετάλλευσης. Αντίκρυ σε αυτή την πιο χυδαία και στυγνή μορφή εργασίας. Μέσα σε ένα καθεστώς που αναγνωρίζει μόνο τα δικαιώματα του καπιταλιστή και όχι του εργάτη που δουλεύει τη μηχανή, η απαίτηση του ΠΑΜΕ «να κλείσουν τώρα τα δουλεμπορικά», είναι απαίτηση ζωής. Είναι κάλεσμα αγώνα για μια ζωή με αξιοπρέπεια για δουλιά με δικαιώματα. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα δε θα αφήσει τους δουλέμπορους να αλωνίζουν. Οι εργαζόμενοι, τα συνδικάτα, άπαντες, έχουν υποχρέωση να βρεθούν σε αυτό τον αγώνα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ