Σάββατο 18 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΚΑ
Σε ιδιώτη νέα υπηρεσία του

Πιλοτική εφαρμογή του συστήματος ολοκληρωμένης φροντίδας υγείας, με την εποπτεία ιδιώτη, ανακοίνωσε το ΙΚΑ

Την έναρξη πιλοτικά της εφαρμογής του συστήματος «ολοκληρωμένης φροντίδας υγείας» (managed care) από το υποκατάστημα του Ζωγράφου τη Δευτέρα 20 Μάρτη, ανακοίνωσε η διοίκηση του ΙΚΑ. Και αυτή η υπηρεσία παραδίδεται σε ιδιωτική εταιρία, ενώ η - προεκλογική - πανηγυρική εξαγγελία δεν μπορεί να κρύψει την εσκεμμένη «γύμνια» των ιατρείων του Ιδρύματος.

Συγκεκριμένα, ο ασφαλισμένος θα μπορεί να τηλεφωνεί στον αριθμό 184 (κεντρική τηλεφωνική μονάδα) για να κλείνει ραντεβού με το γιατρό της ειδικότητας που χρειάζεται. Μάλιστα αναφέρεται στην ανακοίνωση ότι το σύστημα ολοκληρωμένης φροντίδας υγείας θα προσφέρει λειτουργίες όπως «η αρχική διερεύνηση του προβλήματος του ασφαλισμένου, η παραπομπή σε ιατρό αναλόγου ειδικότητας κατά περίπτωση». Αν και ακούγεται ωραία, το σύστημα από μόνο του, χωρίς επάνδρωση των ιατρείων με το απαραίτητο προσωπικό και τον εξοπλισμό, θα μείνει κενό γράμμα. Να σημειώσουμε πως με στοιχεία του ΙΚΑ, οι κενές οργανικές θέσεις συνολικά στο Ιδρυμα ξεπερνούν τις 2.000 και αυτό με βάση οργανόγραμμα της δεκαετίας του '80. Το σύστημα αυτό ενδέχεται να λειτουργήσει σαν προπομπός ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών υγείας, με τη διοχέτευση των ασφαλισμένων για εξετάσεις σε ιδιωτικά εργαστήρια και γενικότερα σε «προμηθευτές υπηρεσιών υγείας», όπως έχει αναφέρει ο ίδιος ο διοικητής του ΙΚΑ, Μ. Νεκτάριος. Εξάλλου ο ίδιος το έχει συνδέσει με τις προτάσεις του για εθνικό φορέα υγείας που θα διοικείται από μάνατζερ και για νοσοκομεία ανώνυμες εταιρίες.

Είναι χαρακτηριστικό πως η ευθύνη της λειτουργίας της κεντρικής τηλεφωνικής μονάδας παραδόθηκε στην εταιρία «TELEPERFORMANCE». Στην ανακοίνωση του ΙΚΑ σημειώνεται πως επιλέχτηκε μετά από διαγωνισμό, ωστόσο δεν αναφέρει τίποτα για την αμοιβή της.

Από τη Δευτέρα το τηλεφωνικό κέντρο 184 θα λειτουργεί για τη μονάδα υγείας του ΙΚΑ Ζωγράφου, όλες τις εργάσιμες μέρες από τις 7 το πρωί έως τις 7 το βράδυ. Στη συνέχεια θα επεκταθεί και για τα καταστήματα ΙΚΑ Αλεξάνδρας, Αμαρουσίου, Περιστερίου, Αγ. Αναργύρων και Αγ. Παρασκευής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ