Σάββατο 14 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Κλάμα για τις «απώλειες»... «Χωρίς κανένα νατοϊκό στρατηγείο έμεινε η Ελλάδα, μετά τις αποφάσεις της συνόδου των υπουργών Αμυνας της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, σε αντίθεση με την Τουρκία, που θα φιλοξενεί το αεροπορικό στρατηγείο της Νότιας πτέρυγας στη Σμύρνη» («ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

...και «εικονική» παρηγοριά: «Για να αντισταθμιστεί κάπως εικονικά αυτή η σαφής ελληνοτουρκική στρατιωτικοαμυντική ανισορροπία, ύστερα μάλιστα από την απώλεια του στρατηγείου του Τυρνάβου, αποφασίστηκε χθες να εγκατασταθεί σε ελληνικό έδαφος (πιθανότατα στη Σούδα) ένα ναυτικό κέντρο εκπαίδευσης προσωπικού για την αποτροπή στη Μεσόγειο τρομοκρατικών επιχειρήσεων» (Γ. Δαράτος - «ΕΘΝΟΣ»).

«Νίκη»... η «μείζων ήττα»; «Ωστόσο, η οριακή νίκη για την Ελλάδα μπορεί να μεταβληθεί σε μείζονα ήττα εάν η αμερικανική διοίκηση του Στρατηγείου της Σμύρνης κλείνει κάθε φορά το μάτι στις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο, κάτι που γινόταν σε μεγάλο βαθμό μέχρι σήμερα - δίνοντας έτσι στην πράξη τον επιχειρησιακό έλεγχο σε άλλους πλην της Ελλάδος. Πρόκειται για μία ακόμη απόδειξη της αμερικανικής επικυριαρχίας και στην ευρύτερη περιοχή. Το στοίχημα παραμένει ανοιχτό στο Αιγαίο και οι απαιτούμενοι χειρισμοί από ελληνικής πλευράς φαντάζουν σήμερα ακόμα πιο σύνθετοι σε σχέση με το παρελθόν» (Λ. Δημάκας - «ΝΕΑ»).

«Εθνική ήττα»: «Η μεταφορά του νατοϊκού στρατηγείου από τη Λάρισα στη Σμύρνη, που αποφασίζεται στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας της Ατλαντικής συμμαχίας στις Βρυξέλλες, συνιστά δεινή εθνική ήττα: Πρώτον, οι πτήσεις που διεξάγονται από εδώ και στο εξής στο Αιγαίο υπό νατοϊκό μανδύα, στο πλαίσιο ασκήσεων ή επιχειρήσεων, θα σχεδιάζονται, θα συντονίζονται και θα εκτελούνται από το τουρκικό στρατηγείο της Σμύρνης. Η εξέλιξη αυτή συνεπάγεται, μεταξύ άλλων και την έμμεση ικανοποίηση του χρόνιου αιτήματος των Τούρκων στρατηγών να πετούν πάνω από το Αιγαίο χωρίς να καταθέτουν σχέδια πτήσης. Το αίτημα της Αγκυρας κατοχυρώνεται εκ των πραγμάτων μέσα από το ΝΑΤΟ» (Γ. Κουβαράς - «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ