Σάββατο 14 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παράκαμψη

Ηταν ίσως το καλύτερο σεμινάριο για όσους θέλουν να χαράξουν την αντιναρκωτική πολιτική της χώρας στο επίπεδο της απεξάρτησης. Και έγινε χτες από έναν 22χρονο Κώστα, πρώην χρήστη, στο σεμινάριο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), με θέμα: «Νέες προσεγγίσεις και μέθοδοι έγκαιρης παρέμβασης για την πρόληψη της τοξικομανίας και της παραβατικότητας μεταξύ των νέων που κάνουν χρήση ναρκωτικών».

Τώρα ο Κώστας παρακολουθεί το «στεγνό» πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ. «Η επιλογή, είπε, του προγράμματος με καλύπτει, χωρίς να νιώθω ότι εξαρτώμαι ή εθίζομαι σ' αυτό. Παραμένω σταθερός στην ιδέα του "στεγνού" προγράμματος. Τα υπόλοιπα είναι παρακάμψεις κι όχι λύσεις. Σήμερα έχω καταφέρει να διεκδικώ αυτό που θέλω. Δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στα ναρκωτικά. Η διαχωριστική γραμμή είναι μια και ξεκάθαρη: ΄Η είσαι χρήστης ή δεν είσαι», είπε ο Κώστας.

Και συμπλήρωσε: «Η παγίδα στην κάνναβη είναι ότι δε σε αφήνει να αντιληφθείς ότι είσαι εξαρτημένος. Μετά από τέσσερα χρόνια συστηματικής χρήσης διαφόρων ουσιών, ένιωσα να χάνω τα λογικά μου. Επρεπε να βγάλω τη ζωή μου από τις ουσίες. Αφησα τη φωνή της συνείδησής μου να με οδηγήσει. Σήμερα σταματάω να πολεμώ τις ουσίες και ψάχνω τα αίτια, ποια κενά έρχονταν να "συμπληρώσουν" τα ναρκωτικά. Για μια ζωή χωρίς φίλτρα. Τώρα πια διαλέγω τον περίπατο και όχι το κελί».

Την ίδια ώρα που ο Κώστας έλεγε αυτά, αντιπροσωπεία των συλλόγων των γονέων του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) είχε συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Κ. Στεφανή. Αίτημά τους ήταν να μην παραβιαστεί η αυτοδιοίκηση του ΚΕΘΕΑ, όπως προβλέπει τροπολογία του υπουργείου, βάσει της οποίας το ΔΣ του ΚΕΘΕΑ θα συγκροτείται με υπουργική απόφαση και θα περιλαμβάνει, εκτός των αιρετών, δύο μέλη προτεινόμενα από τον ΟΚΑΝΑ. Επί της ουσίας, δηλαδή, οι γονείς, όπως και ολόκληρο το ΚΕΘΕΑ, επιμένουν στην ανόθευτη συνέχεια των «στεγνών» προγραμμάτων.

Ο υπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, υποστήριξε ότι έχει καλές προθέσεις με τις αλλαγές που επιχειρεί.

Δε θα πούμε ότι στο όνομα του «καλού κάποιων» έγιναν τα χειρότερα - ακόμα μέχρι και εγκλήματα - σε βάρος τους. Περιοριζόμαστε στη διαπίστωση του Κώστα: «Τα υπόλοιπα (σ.σ. πέραν των "στεγνών" προγραμμάτων) είναι παρακάμψεις κι όχι λύσεις».

Θα εισακουστούν οι γονείς ή ο υπουργός θα επιμείνει στις... παρακάμψεις;


Λ. Τζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ